onsdag 20 augusti 2008

Så blir du elak och mår bättre

"Jag är så elak men jag mår inte bättre ;-)"

Nu behöver du inte längre vara snäll och andra till lags. Amerikanska psykoterapeuten Jo Ellen Gryzb ger kurser i konsten att vara elak. - Mitt skäl att leva är att göra människor lite mindre trevliga, säger hon till engelska Independent.
Idéen väcktes när Jo Ellen Gryzb och hennes make hade släktingar på besök över jul. Släktingarna hade stannat alldeles för länge men Jo Ellen hade inte mage att skicka ut dem.

Protesterar mot snällhetTillsammans med en kollega som varit i samma situation kom de fram till att de var för snälla. De startade då en omvänd vett och etikettkurs.- Vi växer upp i en hövlig och trevlig värld. Föräldrar lär sina barn hur man är ett snällt barn. Vad är fel med att gråta och säga att man vill ha någonting? säger Jo Ellen till Independent.Även författaren Martin Kihn protesterar mot snällheten i världen. I sin kommande bok skriver han att hans snällhet höll på att ta kål på honom. Vilka tjänster hans vänner och bekanta än bad honom om så gjorde han det.I sin bok presenterar han "tio steg för att bli en skitstövel". Bland annat råder han till att inte visa något intresse för andra och att på jobbet ta åt sig äran för allting, utom misstag.

Jo Ellen Gryzbs tuffa-till-dig-guide
1. Le inte. Om du ler kan människor tro att du inte menar det du säger.

2. Stå på dig. Backa inte. Att hålla fast vid det du sagt ger tyngd till det du säger.

3. Säg sanningen. Låt människor veta vad du tycker.

4. Håll med när det är oväntat.Om någon säger att du är löjlig – håll med. Då har de svårt att säga något mer.

5. Ge inga pekpinnar.Om du ska säga till någon att du inte tycker om vad de gör, börja med att säga hur du känner, inte vad de gör fel.

6. Bra ursäkter. Att ha en bra ursäkt till hands gör att du tar dig ur situationen.

7. Ändra åsikt när du vill.
8. Håll dig kort. Att lägga ut snacket hjälper inte, det ger bara den andra personen längre rep att hänga dig med.

9. Engagera dig inte.Be aldrig om ursäkt eller förklara något.

10. Säg nej snabbt.Visa tidigt i diskussionen var du står. Du kan ändra dig senare, men om du säger något tidigt är det ute i luften och kan inte ignoreras.

Mår du bättre när du får fräsa ifrån? Skulle du kunna tänka dig att gådenna kurs?

Inga kommentarer: