måndag 18 augusti 2008

Offerkoftan

En annan obehaglig sak som ofta följer med en låg självkänsla är självcentrering. Den gör att vi blir självupptagna och tror att allting har med oss att göra. Vi överdriver vår egna betydelse samtidigt som vi blir oerhört sårbara inför andras kommentarer, handlingar, humör etc. Vad andra tycker om oss, eller rentav vad vi inbillar oss att de tänker om oss, smittar av sig på vår självbild. Det medför att vi kan känna oss som offer för andra människor. Känslan av att vara ett offer är enbart destruktiv; få saker tar så mycket kraft och energi som just detta. Det är ju dessutom lite skrattretande. Å ena sidan tror vi att allt kretsar runt oss, å andra sidan misstror vi vår betydelse så till den milda grad att vi inte ser hur vi påverkar både oss själva och andra.

En person med riktigt låg självkänsla kan bete sig fullkomligt hänsynslöst mot sin omgivning utan att förstå hur det sårar, medan han eller hon kan bli nästa tillintetgjord av en lite gliring.

Om du vill ha kärlek och respekt måste du börja med att erkänna din egna betydelse. Du är varken vitigare eller mindre viktig än andra människor i sociala sammanhang, men för dig själv är du faktiskt den viktigaste i världen. Det är bara du som konstant kan fylla på ditt behov av självrespekt, oavsett vad andra säger, gör eller tycker. Öva på att ofta ge det till dig själv.

KOM IHÅG ATT DU ÄR MED BESTÄMMER DIN EGNA FRAMTID. OCH SLÄNG OFFERKOFTAN! DEN ÄR FUL, DEN KLIAR OCH SITTER TRÅNGT.

Inga kommentarer: