Här presenterar jag Hammarby Bandy
Historia
För att en organisation skall vara och förbli framgångsrik, behöver man känna till sina rötter och sin historia. För oss i Hammarby är tradition viktigt men endast som en referens för att bygga framtiden. Nedan har en av sveriges största bandyprofiler (utan skridskor) Glaes-G. Bengtsson i sin bok "100 år med Hammarby Bandy" tecknat föreningens historia. Boken är på härliga 450 sidor och är utgiven på Sportförlaget, 2000
Det var så det börjadeHammarby bandy är nu inne på sitt tredje sekel.
Den 7 mars 1897 bildades Stockholms folkkäraste idrottsklubb, Hammarby Idrottsförening. Men egentligen var den nya föreningen bara en ombildning av Hammarby Roddförening, som såg dagens ljus redan den 10 april 1889. Roddarna ville helt enkelt bredda verksamheten, framför allt med den allmänna idrotten, som alltmera började breda ut sig. Roddarna höll till på Hammarby sjö, därav klubbnamnet.Vintertid åkte roddarna skidskor på Hammarby sjö. "Grabbar, Hammarby ligger", var ett klassiskt uttryck när sjön hade frusit till.I februari 1894 var det premiär för bandysporten i Sverige. I samband med skridskotävlingar på Nybrovikens is i Stockholm förevisades då ett "bollspel på is" av engelsmannen Tebbutt, som var på besök med anledning av skridskotävlingarna. Spelet hade då utövats i England sedan mitten av 1700-talet. Medlemmar ur Stockholms Gymnastikförening blev de första "försökskaninerna".1895 introducerade greve Clarence von Rosen bandysporten i Sverige och året därpå bildades den första bandyklubben i landet, Hockeyklubben i Stockholm. En klubb för framför allt aristokratin.
Roddarna spelade bandyRyktet om det nya isspelet spred sig också till det fattiga Södermalm. Och därmed också till Hammarbys roddare. På sina primitiva skridskor började de att försöka praktisera det nya spelet på sjöisen. De måste ju ändå ha någonting att göra vintertid. Klubborna gjorde de själva, framför allt av trä från enbuskar. Bandybollen var ännu inte uppfunnen. De spelade med vad som fanns till hands, främst trätrissor.I tidskriften Nordiskt Idrottslif finns det uppgifter om att Hammarbys roddare ägnade sig åt "hockey", som sporten först kallades, redan under senare delen av 1890-talet.Det nya isspelet blev allt populärare, men ännu så länge bara i Stockholms- och Uppsalaområdet. 1901 spelades den första bandymatchen i landet, på Nybrovikens is. Hockeyklubben i Stockholm v ann då över Uppsala Hockeyklubb med 4-1. Man spelade med en gummiboll. Samma år kom bandy med på Nordiska Spelens program. Då tog Uppsala revansch över Stockholm och vann med 1-0.Södergrabbarna fortsatte att åka skridskor och spela "hockey" vintertid. Om flickor nämns det ingenting i Nordiskt Idrottslif, även om kvinnor tidigt kom med i bandysporten. 1913 deltog Kronprinsessan Margaretas Hockeyklubb vid Nordiska Spelen.Från 1903 organiseras bandyn av Svenska Bollspelsförbundet och världens första 8-lagsserie har premiär. Men ännu finns inte Hammarby med.
Bandy på programmet sen 19051905 bestämdes det att bandy skall spelas med boll och inte med trätrissa.Samma år tog Hammarby IF upp bandy på programmet. Andra stockholmslag med bandy på programmet det här året var IFK Stockholm, Djurgården, IF Swithiod, Djursholm och AIK. Lagen spelade vänskapsmatcher mot varandra och hade aktiviteter i mindre serier.1906 tog Svenska Fotbollförbundet över organisationen av bandyn och 1907 avgjordes den första SM-turneringen, i cupform. En tävlingsform som höll i sig ända fram till 1930. IFK Uppsala vann den första turneringen, men Hammarby lyckas inte kvalificera sig till SM-slutspelet förrän 1916.Vid sidan av cuptävlingar som SM och DM, som har svårt att samla lag, började det nu dyka upp lokala serier runt om i Stockholm.1911 såg pokalserien dagens ljus, ett slags "lilla-DM", som tyvärr somnade in på 1990-talet med dess dåliga vintrar, men som nu återuppstått igen. Vid sidan av pokalserien dök det upp bandyserier som svampar ur jorden.1914 spelade Hammarby i en lokal söderserie mot lag som Lunda SK, IF Linnéa, Södermalm, Johanneshof, Nacka och Reymersholms IK. Andra lokala bandyserier de här åren var: Reymersholms bandyserie, Bandyserien 1915, Södra bandyserien, Bandy-Alliansen, Två-årsserien, Kungsholms Bandyserie och Åttaklubbsserien. Hammarby spelade med i flera av de här serierna. Först 1933 när Stockholms Bandyförbund bildades rensades det upp i seriedjungeln.
Hammarby fick egen idrottsplats1915 tog bandyn i Hammarby fart rejält och det hade sina speciella orsaker. Just 1915 gick Klara SK upp i föreningen, som därmed fick ett fint tillskott av duktiga bandy- och fotbollspelare. Klara hade vunnit pokalserien 1913. Dessutom hade Hammarby samma år fått sin egen idrottsplats, Hammarby IP, eller Kanalplan, som i många år var det populära namnet på idrottsplatsen. Invigningen förrättades söndagen den 12 september 1915 i strålande sol av Kronprins Gustaf Adolf. Ungdomen drogs direkt till den nya idrottsplatsen. För många blev den ett andra hem. "Svenne Berka" var en av många ynglingar som närmast växte upp på Hammarby IP.I och med tillkomsten av Hammarby IP fick bandyn en landbana på Södermalm. Men för den skull upphörde inte bandyspel på sjöisar. Hammarby sjö var fortfarande populär. Här fanns också "Handfatet", en skridskobana på Årstaviken under gamla Liljeholmsbron och sjön Trekanten. Där öppnades en bana vintern 1924/25 och här spelade Hammarby långt in på 40-talet.Tillkomsten av den nya idrottsplatsen gav resultat direkt. 1916 lyckades Hammarby för första gången kvalificera sig för SM-slutspelet genom att besegra Marieberg med 4-1. Men sen tog det roliga slut mot Djurgården, som så ofta de här åren. Djurgården avancerade till final, men föll där mot IFK Uppsala, 2-3.Djurgården var rena spöket för Hammarby de här åren. 1917 vann Hammarby i SM över Västerås SK med hela 7-0. Men i nästa omgång blev det förlust mot, just det, Djurgården.
Johanneshof kom med förstärkningar1918 är ett nytt viktigt årtal i Hammarbys historia. Då gick Johanneshofs IF upp i klubben. Bandy- och fotbollstrupperna förstärktes därmed ytterligare. Men till SM-slutspel räckte det inte. Johanneshof hade med sig de klassiska tigerrandiga tröjorna. En av flera fina förstärkningar var Samuel "Sampo" Bengtsson, som också var en dukig fotbollspelare. Han spelade allsvenskt med Hammarby 1924/25 (9 matcher)I SM-premiären i januari 1919 spöades AIK med hela 14-1. Men mot IFK Uppsala i nästa omgång tog det roliga snabbt slut. Det blev stortorsk, 0-11. Samma år kvalificerade sig B-laget för final i pokalserien. Motståndare var AIK B med den legendariske Torsten Tegnér i spetsen. Matchen spelades på Hammarby sjö. Ganget vann med 3-1 sedan "Topsy" Lindblom, sedmera klassisk Nalenchef, avgjort.
Storseger mot IFK Uppsala1921 togs ishockey upp på programmet, bandyn var alltså långt före. I första matchen besegrades IF Linnéa med 7-5, en klubb som tidigare givit Hammarby mycket stryk i bandy. Samma år vann bandylaget sin största seger dittills. IFK Uppsala besegrades med 7-3 sedan Hammarbys centerhalv Per Gösta "Pegge" Nilsson storspelat. "Pegge" var en av flera fina förstärkningar från Klara SK. Och han har gått till historien som Hammarbys förste, riktiga bandyspelare. Han var också allsvensk fotbollspelare i Hammarby (2 matcher) säsongen 1924-25. Matchen mot Uppsala-kamraterna ingick inte i SM, dit IFK Uppsala sen avancerade till final. Senare samma år fick Hammarby stryk av IK Göta med rejäla 1-8. Matchen spelades på Lugnet.1922 gick Hammarby till final i DM. Men här blev det förlust mot Göta, som vann med matchens enda mål.1923 hölls ett möte i Stockholm i syfte att skilja bandyn från fotbollen och bilda eget. De flesta av landets storklubbar deltog, men inte Hammarby.1924 inledde Hammarby en storstilad juniorepok. Juniorlaget vann nu DM för första gången och triumfen upprepades 1926.
Svenska Bandyförbundet bildas1925 bildades Svenska Bandyförbundet, Hammarby gick med i förbundet året därpå. Då avancerade laget också till SM-slutspelets andra omgång, men där blev det förlust mot IFK Uppsala, 1-4. "Pegge" Nilsson, Erik "Burret" Larsson, Sigge Öberg och Jocke Ström, i många år föreståndare på den egna idrottsplatsen, var dominanterna i den här årgången.Nu började Hammarby etablera sig i bandytoppen. 1928 vann laget två matcher i SM-slutspelet, 3-2 mot Västerås BK, 3-2 mot Linnéa, men i kvartsfinalen blev det stopp mot Sirius, 2-6. Sirius avancerade sen till final. Samma år besegrades också utanför SM AIK med 4-0 och IFK Uppsala med 6-4. Sigge Öberg, Berra Lundell och Acke Nilsson var topparna i den här årgången.1929 hade bredden i Hammarby blivit så stor att klubben kunde ställa upp med två lag, ett i SM-slutspelet och ett i pokalserien i Stockholm, där det blev seger. I SM-slutspelet hade Hammarby Skutskär på gaffeln. Hemma på Kanalplan ledde hemmalaget både med 4-0 och 5-2. Men Skutskär vände och vann med 6-5. Matchen innebar för övrigt Stockholmsdebut för Skutskär. Det har blivit åtskilliga besök i 08-området sen dess.1930 inbjöds Hammarby att vara med i den nystartade 6-klubbsserien, föregångaren till allsvenskan. Serien färdigspelades aldrig på grund av vädrets makter, men Hammarby hamnade femma bland de sex lagen. Samtidigt vann B-laget åter pokalserien. Medan juniorlaget blev distriktsmästare.Därmed är vi inne i "modern tid".Den 6 januari 1931 hade bandyallsvenskan premiär och sen dess har Hammarby alltid tillhört bandyns högsta eller näst högsta serie.(Utdrag ur boken "100 år med Hammarby Bandy" av Claes-G Bengtsson)Sponsorinformation
Texten är från http://www.hammarbybandy.se/
måndag 18 augusti 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar