lördag 23 augusti 2008

Ditt barn kan bli beroende

Ditt barn kan bli beroende - av sötningsmedel
Färgämnen som ger utslag och sötningsmedel som skapar större sötsug. Vad är det vi äter? Här är listan på varorna du ska se upp med. - Det är färgglatt men farligt och vänder sig till barn som lockas av färger, säger Louise Ekström på Sveriges Konsumenter.

De finns överallt på hyllorna. Varorna som innehåller en mängd azofärgämnen och syntetiska sötningsmedel.- Det finns ingen nytta med azofärgerna. Vi tycker att man lurar konsumenterna, säger Louise Ekström.Charlotte Erlanson-Albertsson forskar på olika sockerformer vid Lunds universitet. Hon är oroad för hälsoriskerna med de sötningsmedel som till exempel finns i lightläsk.

"Blir mer beroende"- Hjärnan blir mer beroende av syntetiska sötningsmedel än av vanligt socker. Vi vet ingenting om långtidseffekterna. Bara att barn är mycket känsligare än vuxna, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.Sötningsmedel och färgämnen finns i till exempel godis, men också i mer oväntade produkter som yoghurt.- Vi får i oss cirka fem kilo sötningsmedel per år och individ. Det är otroliga mängder. Du är vad du äter, men du vill också veta vad det är du äter, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.Nils-Gunnar Ilbäck på livs-medelsverket är dock inte lika orolig.- Det finns än så länge bara svaga bevis på svaga effekter. Europeiska livsmedelsverket utvärderar kontinuerligt tillsatser och om något visar sig vara hälsofarligt dras de in. Just nu granskar man alla färgämnen, både naturliga och konstgjorda, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

http://www.expressen.se/halsa/1.1275595/ditt-barn-kan-bli-beroende-av-sotningsmedel

Här är varorna du ska se upp med

GODIS
Karamellpojkarna: sockerfria halstabletter "extra starka" med citron E 104
Trolli: Apple-Mallow, Choco-Bananas, Trolli Peach-Mallow E 104, E 124
Candy people: färgade M-kulor, exotisk fruktmix, jordgubbsskum, stora stekta ägg, vampyrtänder, love hearts, gorillas, skumbananer, vingummin E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129
ASBA: Happy MixE 102, E 104, E 110 Summer Spin: Lolly-klubba E 102, E 110, E 129
Karamellkungen: färgade linser, Brixx, persikor, sura nappar, sura tungor E 104 Godisprinsen: fruktklubbor, tuggummifrukter, reggaemix, sura tungor, gummibjörnar, ananasklyftor, skumprinsar, mentos frukt, tuggumminE 104, E 129 M&M: E 104
Haribo: Fan-box E 104, E 124
Eldorado: Mixpåse, Engelsk konfekt E 104
Gahns: Syrliga Skumshots E 104
Skåne konfektyr: Vingum E 104

SNACKS
Exotic snacks: torkade jordgubbar, wasabiärtor, ananas tutti frutti mix, E 102, E 110, E 129
Candy people: Bombay mix, wasabi-ärtor, E 102, E 110

DRYCKER
Icas kolsyrade fruktdryck apelsinmango, päron-kiwi, ananas, päron/krusbär, limeläsk E 104
Kopparbergs dansk citronvandE 104
Sunbay lightsaft lemon/limeE 104
Spendrups hallonsodaE 104
Swells fruktdrink blodapelsinE 129
Ponerades sportdryck Forest Force (grön) och Citrus Charge (gul) E 104

MAT
Abba seafoods, Icas, Lysekils och Coops stenbitsrom E 110 Vitakrone: tysk kaviar, svart av stenbitsrom E 110, E 104 röd av stenbitsrom E 110

BAKVERK
Coops färska prinsesstårta E 104 Icas färska prinsessbakelser E 104

ÖVRIGT
Unilevers Ohoj tuttifruttiströssel E 104 Dr Oetkers fruktströssel E 104Vitafit 90 gr vitamin mandarin (tabletter) E 110
Källa: Sveriges Konsumenter, som har upp-daterat Råd & Röns lista med ny information. Listan gör inte anspråk på att vara fullständig.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1275605/har-ar-varorna-du-ska-se-upp-med

Dietisten: "Vänj inte barnen vid söta saker"
Sara Ask, barndietist vid Karolinska universitetssjukhuset ger råd till barnfamiljer om socker och sötningsmedel.
Om barnen inte har diabetes finns ingen anledning att välja produkter med sötningsmedel. Då är det bättre att vara måttfull med produkter som saft och yoghurt som har socker i sig.
Försök att inte vänja barnet vid alltför söta smaker, då ökar behovet av fler sötsaker.
Jag riktar ett varningstecken för sötningsmedlet Cyklamat. Det är inte lika sött som andra sötningsmedel och därför tänker man inte på att man får i sig mer. Barn är känsligare för höga doser. '
Azofärgämnen i kombination med sötningsmedel har visat en liten tendens till hyperaktivitet hos barn, enligt en brittisk studie.
Barn med födoämnesallergier kan få hudreaktioner av vissa azofärgämnen.

http://www.expressen.se/halsa/1.1275597/dietisten-vanj-inte-barnen-vid-sota-saker

Inga kommentarer: