torsdag 28 augusti 2008

Barn och internet

Idag fick jag veta att min näst yngsta dotter har ett konto på ett större Community och har tuvärr fått erfara baksidan av nätet hon hade träffat en kille som utgav sig vara 12 år och skrivit en massa pornografiska ord både till sitt konto och desvärre till mobilen också, killen var inte 12 år utan äldre, nu är en polisanmälan gjord så vi får återkomma med detta.

Jag har jobbat som IT lärare i låg och mellan stadiet och där hade rollspel angående hur det går till om någon eleka människa vill komma åt uppgifter om dig och det var mitt bästa jobb vilken respons här är lite vad man kan göra som föräldrer och barn.

Internet - inte en barnvakt
Internet är både en del av och en spegling av samhället - både på gott och ont. De goda sidorna överväger naturligtvis men det får inte göra att man blundar för de risker barn och ungdomar utsätts för i skolan, på stan eller på Community.

Internet är ingen barnvakt och det finns inga dagisfröknar som tar ansvar för det din son eller dotter hittar på eller utsätts för på Internet. Du som förälder måste ta ditt ansvar och rusta dina barn med rätt värderingar och verktyg för att säkerställa att besöket på stan eller stunden framför datorn blir en positiv upplevelse.

Försök att på ett snyggt sätt sätta dig ned med dottern eller sonen och fråga vilken sajt de tycker bäst om. Låt ditt barn visa vilka uppgifter hon lämnar ifrån sig, hur sajtens regler är formulerade och framförallt - hur kan man värja sig och anmäla tveksamma personer till sajtägaren. Försök gärna göra detta när någon kompis är med för då kanske även två personer påverkar varandra positivt - även när du inte finns till hands.

Efterfråga sajtens säkerhetspolicy, saknas en säkerhetspolicy är det kanske en sajt utan någon större kontroll eller säkerhetstänkade.

Precis som du läser av barnets humör när de kommer hem från skolan, träningen eller festen - läs av när de varit ute en stund på Internet. Är han/hon sur, undvikande eller kanske väldigt glad. Lär dig tolka signalerna genom att fråga och nöj dig inte med undvikande svar.

Berätta att man inte ska lägga ut namn, adress, personnummer eller telefonnummer publikt så att vem som helst kan se det, inte heller till någon man träffar på nätet.

Vanliga föräldraråd fungerar minst lika bra på nätet. Fula gubbar är alltid fula gubbar, vare sig de är på nätet eller i parken. Ute på nätet måste man tänka på vad man säger och hur man presenterar sig, precis som överallt annars.

Man ska inte träffa folk som man enbart chattat med. Men om tonåringen ändå propsar, se till att denne talat med chattkompisen i telefon först och be gärna att få tala med honom/henne själv också. Dina tonåringar kanske tycker att du är mossig, men eventuella illasinnade lär bli nervösa och dra öronen åt sig. Möten sker lämpligen på allmän plats och tillsammans med en kompis som är med hela tiden.

Tänk på att ungdomarna inte alltid ger starka ordval och formuleringar samma tyngd som du själv hade gjort.

Hör med skolan om de tagit upp riskerna med nätet. Om inte, kräv det.

Bli själv medlem i i sajten och utforska de ungas värld. Du kommer garanterat att möta många i din egna ålder och kanske "fastna" själv.



Sajter med mera information som jag kan varmt rekommenderar att läsa:

http://www.sakeronline.se/

Vi erbjuder oberoende och neutral information om barn och ungdomars säkerhet på Internet.Baserad på lång egen erfarenhet inom IT-branschen, specialiserad på online-tjänster sedan mer än 20 år. På ett lättfattligt och pedagogiskt sätt förmedlar vi kunskap till skolelever, lärare och föräldrar.Alla deltagare på våra föredrag får tillgång till dokumentation online. Här hittar man också värdefulla råd, tips och konkreta åtgärder för att komma till rätta med olika problem.

http://www.surfalugnt.se/

Den här sidan vänder sig till dig som vill veta mer om hur du och de barn och ungdomar du har kontakt med kan surfa på ett säkert sätt.
Mycket handlar om att surfa e-smart med sunt förnuft! För det krävs att du har kunskap om hur du skall bete dig, vilka faror som finns och hur du kan skydda dig - och andra!

Inga kommentarer: