tisdag 26 augusti 2008

Hammaby vs AIK

Jag har nu lugnat ner mig efter gårdagens derby som skulle bli en fotbolls fest men slutade i skam, att det finns några idioter det vet jag men dessa vill jag inte kalla idioter utan total inkompetens hönshjärnor som inte har på våra idrotts arenor att göra stäng av dom på livstid, här nedan kan du läsa lite som har skrivits om matchen, GÅRDAGEN HJÄLTE HETER
SULEYMAN
En dröm att se bollen i krysset"Han har inte gjort mål på elva säsonger. När Hammarby var illa ute slog veteranen Suleyman Sleyman, 29 år, till för första gången. Med ett perfekt vänsterskott kvitterade han till 2-2. Men skandalen på läktaren fick "Sulan" att deppa.- Derbyn ska vara en fest, nu förstör de för alla andra, konstaterar "Sulan".

Han har inte gjort mål på elva säsonger. När Hammarby var illa ute slog veteranen Suleyman Sleyman, 29 år, till för första gången. Med ett perfekt vänsterskott kvitterade han till 2-2. Men skandalen på läktaren fick "Sulan" att deppa.- Derbyn ska vara en fest, nu förstör de för alla andra, konstaterar "Sulan".

Matchklockan visade 86 minuter när domaren Martin Hansson blåste igång spelet efter det långa speluppehållet.

En dryg minut senare fick "Sulan" sin chans.Nathan Paulse vann en höjdduell och bollen kom mot "Sulan" som tog i med vänsterfoten.

- Jag fick en kanonträff, ibland kan den sitta på 28:e raden men nu gick den perfekt, säger "Sulan". Det var en dröm att se bollen segla in i bortre krysset.

Trots sitt viktiga mål, dessutom ett efterlängtat första mål i allsvenskan efter 145 allsvenska matcher, jublade inte "Sulan" efter matchen. Skandalen på läktaren drog ned humöret. I en TV-intervju med Canal plus, precis när huvuddomaren blåst av derbyt, förespråkade han livstids avstängning som straff mot supportrarna som kastat in fyrverkeripjäser.

- Det är alltid obehagligt när det händer, fan också, det är otroligt synd att det händer igen, säger han till DN.

"Sulan" var med när AIK-fans gick hårt åt staketet på norra läktaren för några år sedan.- Det är enda gången jag varit riktigt rädd, men det är klart att det är obehagligt när det kommer in bomber på plan.

Fansen sjöng "Upp med Sulan på topp" och efter matchen gick Sleyman till södra läktaren, där den stora skandalen utspelade sig, och tackade fansen för allt stöd.

- Jag tycker inte att det är fel att tacka, merparten av publiken sköter sig bra.

Hammarbys tränare Tony Gustavsson var nöjd med sina spelare och han hade väntat på "Sulans" mål.

- Jag pratade med "Sulan" i vintras, då sa han att det kommer vid ett lämpligt tillfälle. det här var ett lämpligt tillfälle, menar Tony Gustavsson.

Tyvärr handlade eftersnacket mer om inslängda bomber än om "Sulans" fullträff.

Hammarbys vd Michael Andersson såg bister ut när han lämnade arenan.

- Det har ju sett bra ut ett tag, säger Andersson. Det kom lite överraskande, onekligen lite smolk i bägaren.
Gamle Bajenhjälten Hasse Eskilsson stod länge och tittade bort mot Bajenklacken efter slutsignalen.
- Man måste identifiera de som förstör och ge dem hårda straff, menar Eskilsson. Jag börjar bli less på det här, det händer så ofta. Men det finns ju kameror så man kan se vilka det är.




Hammmarbyfansen straffade - sina egna Ett gäng tonåringar låg bakom skandalen - som kan kosta Hammarby miljoner. Då gjorde Hammarbyfansen upp internt. - Det skedde en viss form av självsanering, säger Hammarbys evenemangsansvarige Göran Rickmer.

De raketer och smällare som kastades in på Råsundas gräsmatta kom från väldigt unga personer, enligt Göran Rickmer.- Det var en ganska ung snittålder. Inte våra, så att säga, etablerade kända bråkstakar. De som gjorde detta var mellan 15 och 20 år, säger han.På tv-bilderna från matchen syns det tydligt hur ett internt bråk uppstår på den södra läktaren efter att några supportrar kastat saker mot tillkallade poliser.

"Blev en uppsträckning"- Ja, det skedde en viss form av självsanering där borta, säger Rickmer som själv befann sig nära platsen.Fick de skyldiga stryk av några äldre?- Inga kommentarer. Jag bara konstaterar att oroligheterna dämpades ganska fort. Man kan säga att det blev en uppsträckning på läktaren.Hammarby kommer nu försöka identifiera bråkmakarna.Straffet kan bli hårt för Hammarby som klubb.- Vi ser mycket allvarligt på detta, säger Khennet Tallinger, ordförande i disciplinnämnden.Enligt en ny regel så kan det bara bli poängavdrag om en domare attackeras.

Böter eller tomma läktareNu kan det bland annat bli tal om upp till 500 000 kronor i böter eller spel inför tomma läktare, vilket skulle kosta Hammarby miljoner.- Men vilket det blir är omöjligt att sia om förrän vi samlat in all material och granskat det.Även om det var tydligt att läktarbråket startades bland Hammarbyfansen kommer disciplinnämnden noggrant granska vem som bär skulden. Efter matchen greps sju personer.

Tidigare skandaler bland Stockholmslagen

De senaste åren har flera allvarliga incidenter inträffat på fotbollsarenor i Sverige. Vid flera av dessa har lagen från Stockholmsområdet varit inblandade och förseelserna har blivit dyra för klubbarna.

Augusti 2008Derbyt mellan Hammarby och AIK på Råsunda avbröts i slutskedet av matchen sedan Hammarbyklacken upprepade gånger kastat in fyrverkeripjäser mot AIK:s målvakt Tomi Maanoja. Domaren Martin Hansson sade redan efter första pjäsen att han skulle avbryta vid ny inkastad pjäs. Vid smäll nummer två kallade Hansson in samtliga spelare i omklädningsrummet och först efter cirka 20 minuter kunde matchen spelas färdigt.

Oktober 2007Markus Strömbergsson från Gävle kallar in samtliga spelare och funktionärer i omklädningsrummen efter 82 minuters spel i mötet mellan Hammarby och Helsingborg på Söderstadion. Han kunde inte garantera varken spelarnas eller domarnas säkerhet sedan assisterande domaren Daniel Wärnmark träffats av föremål som kastats från läktaren. Matchen bryts i 15 minuter innan den återupptas och spelas färdig. Hammarby dömdes att böta 30.000 kronor.

Augusti 2007Matchen i fotbollsallsvenskan mellan Hammarby och Malmö FF bröts efter en dryg timmes spel. Efter några minuters överläggning mellan domaren och säkerhetsansvariga på Söderstadion kunde dock matchen åter blåsas igång. Vid ställningen 1-0 fick Malmöspelaren Jon Inge Höiland något inkastat på sig från publiken i samband med ett inkast, på tv-bilderna såg det ut som vätska. Detta fick domaren Peter Fröjdfeldt att beordra spelarna av planen. Hammarby fick böta 10.000 kronor.

Oktober 2006Matchen mellan Assyriska och Bunkeflo, som gällde kval till superettan, urartade i slutminuten. Minst en maskerad supporter tog sig in på planen och försökte komma åt domaren. Matchens sista 50 sekunder kunde slutföras först sedan kravallutrustad polis kommit till platsen. Assyriska dömdes till 100.000 kronor i böter.

Augusti 2006Derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Söderstadion fick avbrytas sedan flera åskådare tagit sig in på planen. Hammarby fick senare tre poängs avdrag och fick böta 75.000 kronor, medan Djurgården fick böta 15.000 kronor.

Juni 2005Matchen i superettan mellan Gais och AIK blev fördröjd på grund av bråk mellan lagens supportrar inne på Gamla Ullevi. Ett 30-tal AIK-anhängare rusade mot Gais ståplatsläktare. En våldsam sammandrabbning följde innan polis, som fanns utanför arenan, tog sig in och kunde stoppa bråket. AIK friades av Svenska fotbollförbundet.

Oktober 2004Derby mellan AIK och Hammarby på Råsunda. Sedan Hammarby tagit ledningen försökte AIK-supportrar storma planen. Matchen återupptogs först efter 50 minuter. AIK dömdes senare till att spela två hemmamatcher inför tomma läktare och att betala 100.000 kronor i böter.

Oktober 1995Domaren Anders Frisk sparkades ned av en åskådare under den allsvenska matchen mellan Djurgården och Halmstad. Djurgården dömdes till en match utan publik samt 370.000 kronor i böter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hörde om det där på nyheterna, tycker att det är helt absurt och sorgligt att vissa människor inte tycks ha några "blockar" eller gränser för hur långt de faktiskt kan gå!