Idag fick jag en artikel av min fru som hadlar om Mindfulness.Vad är Mindfulness?
Detta är Mindfulness.
Mindfulness handlar om sinnesnärvaro. Genom att vara medvetet närvarande i nuet kan man bli friare att välja hur man vill agera på det som händer i tankar, känslor och kropp i varje ögonblick. Vid mindfulnessmeditation utvecklar man färdigheter i just detta. Meditationsformen har har sitt ursprung i zenbuddismen för över 2000 år sedan men har på kort tid också blivit ett viktigt inslag i hälso- och sjukvård.
Forskning visar att ett åtta veckors träningsprogram i mindfulnessmedition har goda effekter både vid stressrelaterade besvär och för att förebygga återfall vid återkommande depressioner.
ÖVNINGAR I SINNESNÄRVARO
Träning i mindfulness handlar till stor del om att meditera. Övningarna kan hjälpa att bli mer närvarande i nuet. Det kräver träning och tid. Ibland kan det kännas jobbigt, men det är viktigt att fortsätta sin träning. Efterhand kan det bli något man trivs med och inte vill vara utan. Det kan vara ett sätt att hitta tillbaka till sig själv och det som är viktigt i livet. För om man inte lever här och nu - när ska man då göra det?
MEDITATION
I meditationerna måste vi inte sitta eller ligga på något speciellt sätt eller försöka uppnå något speciellt tillstånd. Vi behöver inte ens att försöka slappna av. Vi övar oss helt enkelt i att upptäcka och utforska vad som händer i vår kropp och vårt sinne - i varje ögonblick. Oftast fokuserar vi vår uppmärksamhet på något. Det kan vara andningen, kroppen, ljud, rörelser eller tankar. När vi upptäcker att vår uppmärksamhet glidit iväg från än där vi tänkt oss (för det kommer den att göra!) noterar vi bara var den var, och återgår till att vara uppmärksamma på det vi tänkt oss. Om och om igen.
Jag prenumererar på ett nyhetsbrev och har fått två övningar i från boken Mindfulness i vardagen.
Nedan följer din första vardagsövning ur boken Mindfulness i vardagen.
Förslaget jag kan komma med är att innan du börjar - försök att inte ha förväntningar. Se istället vad du upptäcker.
E-POSTEN
Med goda rutiner runt e-posten minskar din splittring och ökar din uppmärksamhet på det du prioriterar.
FÖRSLAG TILL INTENTION:
Min intention är att ta tillvara på min tid och rikta min uppmärksamhet på det som är viktigast.
Innan du öppnar e-posten - planera hur du ska hinna med det viktigaste under dagen.
Bestäm dig sedan för om du ska öppna e-posten nu eller senare - medveten om att öppnandet av e-posten kan splittra din uppmärksamhet.
Bestäm dig för att ha e-posten avstängd när du arbetar med något annat. Lägg märke till impulsen att öppna eposten (vilket sannolikt splittrar din uppmärksamhet).
Stanna upp - acceptera impulsen - välj om du ska fortsätta med det du håller på med eller om du ska öppna e-posten.
Lägg märke till vad som sker vid det val du gör.
Experimentera gärna med att öppna e-posten en, två, tre eller flera gånger per dag och gärna vid olika tillfällen. Jämför din uppmärksamhet med att ha e-posten öppen hela eller större delen av dagen. Lägg märke till eventuella effekter på din uppmärksamhet och på vad du får gjort under en dag.
Övning 2
Att komma igång efter semestern Tiden nu – strax efter semestern är en idealisk tid att ändra förhållningssätt till arbete och fritid och kanske framför allt till omsorgen om sig själv. Du ser förmodligen klarare på gamla vanor och framför allt på ovanor och har lättare att förändra dem nu än när du är inne i rutinarbetet och en alltför hög aktivitetsnivå. Det är ändå inte lätt att ändra rutiner. Autopiloten tar snabbt över.
Kanske går det för de flesta av oss att arbeta lite lugnare och smartare det vill säga med mer uppmärksamhet och medvetenhet. Och om du inte tränar mindfulness i någon form kan det också vara en bra tid att börja träningen – även om det bara är fem eller tio minuter om dagen.
Det är den ständiga aktiviteten och höga graden av information som stressar många. Och i varje situation har vi val – om vi ”bara” är uppmärksamma på det.Att välja är också att välja bort onödigheter. Vad är viktigt och vad kan du välja bort utan större saknad?
Några råd:
Fortsätt ta det lugnt!
Sitt fem minuter morgon och kväll och gör ingenting – lugna kropp och sinne
Gör vad du redan vet är bra för dig
Kom i säng i tid – men varva ner först
Lyssna på kroppen – den är ofta klokare än huvudet
Minska intrycken – informationen från TV, övriga media och Internet.Skapa rutiner för e-posten till exempel- arbeta med den morgon och kväll och stäng av den emellan.
Gör en sak i taget och gör dem lite långsammare än vanligt för att bli mer medveten om vad du gör Lämna ”luft” i ditt dagsprogram för det oförutsedda: Njut av de små tingen i vardagen – bara en sak i taget. Smaka på den tugga du har i munnen, bara titta på ditt barn…
När du känner dig stressad och rastlös:
Ta tre djupa andetag och känn hur varje andetag känns i kroppen
Sitt gärna still i ett par minuter därefter – se vad du upptäckerTräna mindfulness!
Korta meditationer på 10 minuter och vardagsövningarGör en uppsummering varje kväll – vad har jag lärt mig idag?
Jag kommer att skriver mera om mindfulness
onsdag 20 augusti 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar