tisdag 19 augusti 2008

Bojkotten for dummies...

För er som undrar varför Hammarby och AIK´s supportrar bojkottar lagensborta matcher så kommer du kunna läsa Bojkotten for dummies...

Bojkotten for dummies...

... av en dummy. I ett litet försök till att få lite rätsida på vad bojkotten handlar om kommer en kortare text om BOJKOTTEN (för jag vet inte riktigt om jag fattat allt).

Kostnaderna för sitt bortaföljeEnligt direktiven i Elitmanualen så skall varje lag stå för eventuella kostnader som kan finnas runt bortaföljet för respektive lag. Det innebär att Hammarby får kostnader för närmare en miljon per år för att man har ett stort bortafölje - utan någon möjlighet att få ta del av biljettintäkterna.

Detta innebär även att Hammarby även på sina bortamatcher står som "ansvarig arrangör" för en del av bortaarenan. Den extra kryddan till detta blir att många lag väljer att höja biljettpriserna när Hammarby är på besök. I o f s en fantastisk deal - mer pengar in, kostnaderna till Bajen.

Detta förstår jag: Det är orimligt för mig som supporter att både betala extra för att vara på bortamatcher och samtidigt veta att notan hamnar hos Bajen.

Lite mer tveksam till att jag förstår: Skulle det vara ok om man t ex lät Bajen ta del av inkomsterna på bortaläktaren eller att priset sänktes (istället för höjas) för att Bajen skall kunna göra ett pålägg på biljetterna till bortasektionerna (eftersom det ändå är de som säljer biljetterna till bortasektionerna)?

Ansvaret för säkerheten på Arenan skall vara lika mellan/enligt (fotbolls)lagenFör en dummie som jag är det inte svårt att förstå vad man vill åt här. Säkerhetskraven på arenor i Gävle och Halmstad bedöms helt klart utifrån ett helt annat perspektiv än Söderstadion och Råsunda. Låsta utrymmningsvägar, inget brandskydd och knappt någon kapacitet för det antal supportar som är på borta sektionen (när det kommer till faciliteter som t ex toaletter)

Detta förstår jag: Hammarby är de enda som bötfällts (enligt Bajengruppens skrift) för bristfälligt arrangemang. Trots att både Polis och Brandskydd inte ansett att det fanns något att anmärka på.

Detta förstår jag nog inte helt: OM alla bortaarenor ordnade upp detta med sina arrangörsåtaganden (säkerhet och faciliteter) är det då ok att avsluta bojkotten. När jag läser det som är skrivet runt bojkotten så lägger man väldigt mycket tid i att prata om orättvisan runt olikheterna i bedömningen och att man inte följer lagen. (för visst handlar det egentligen lite mer om kostnaderna för det egna laget?)

Ta ansvar för att förändring av elitmanualenInnan SEFs möte i maj fanns det en möjlighet att göra individuella åtaganden med respektive lag. D v s att man tog på sig hela arrangörsåtagandet för hela arenan. Det man också önskade var att man vid SEF-mötet också skulle ställa sig på bojkottens sida och arbeta för en förändring.

Vad jag förstår: På SEFs möte var det tyst som i graven från de andra klubbarnas sida - gällande förändring av elitmanualen. Orsaken till att Syrianska bojkottades var att de ville följa elitmanualen.

Vad jag inte riktigt förstått: Varför gör man skillnad på Cup och Allsvenska OCH mellan lagen man möter i cupen. Tog Malmö på sig hela kostnaden för Bajens bortafölje? Har Valsta/Syrianska valt att ställa upp på de krav som ställs från Bajengruppens sida - eller är vi helt enkelt så otroligt sugna på att se fotboll borta att vi ser genom fingrarna?

Varför kan man inte göra överenskommelser med Bajens supportrar runt indiviuella matcher?Kärnan i finns i ovanstående stycke. Man vill få till en permanent förändring

Vad jag är lite mer osäker på: Klarar verkligen AIK och Bajen att alena ändra på elitmanualen? För enligt mina ögon så har Bajengruppen och AIK-alliansen nu valt en väg som bygger på att de andra lagen i Allsvenskan skall sakna oss så mycket att de kommer ställa sig på vår sida. Jag undrar om det egentligen inte bara är Gefle, Norrköping, Örebro som VERKLIGEN förlorar något på att vi inte är där. Räcker det i så fall med dom som stöd i arbetet?

Men om jag verkligen vill se en bortamatch?En bojkott är en bojkott är en bojkott... Vi måsta alla visa att vi som Hammarbyare inte ställer upp på vad som är beslutat. Det går inte att halvbojkotta. Bojkotten handlar inte bara om att INTE skapa kostnader för Bajen eller inkomstbortfall för motståndarna, utan vi vill även visa att vi ALLA Hammarbyare står bakom detta.

Förstår: att jag inte ska vara där - även om jag verkligen vill. (däremot håller jag tummarna för att det händer något vid nästa SEF-möte i augusti så att det kan få bli någon bortamatch i år)

Inte riktigt säker på: Vad gör Bajengruppen för att nå alla Hammarbyare som inte lever halva sitt supporterskap på nätet. Finns det "strejkvakter" på plats? Kommer det finnas det på varje bortamatch?Vid cupmatchen mot Syrianska fanns det inte någon som informerade de som var där om att det var en pågående bojkott. Trots att vi verkar vara många som håller oss uppdaterade via nätet så är detta nog inte vad majoriteten Hammarbyare gör...

Vad jag inte fattat alls: Hur kommer det sig att vi var på Djurgårdsderbyt? Hade vi bojkottat Djurgården i fall derby legat efter SEFs möte?

Vad händer härnäst? Kan något förändras?Nu kanske jag är väl negativ, men i det sista som skickades ut från Bajengruppen så läste jag att Bojkotten gällde resten av säsongen - oavsett om föreningar vill ändra sig/förhandla/ta ställning mot.

Förs det diskussioner? Mellan vilka parter i så fall?

Vad jag vet: Att jag gärna får mer löpande information kring denna bojkott. Detta har pågått under en sådan lång tid att det sakta men säkert börjar bli otydligt för mig. Inte anledningen till bojkotten utan vad som händer runt en eventuell förändring. Jag hör att man för samtal - men jag tror att både Bajengruppen och AIK-alliansen skulle tjäna på att informera mer i detalj om vad som händer (kanske inför varje bortamatch och i samtalen med just det laget?).


Update på Bojkotten - DEL 1.

Första gången BajenGruppen gick ut med information om att vi fanns var någon gång efter årsskiftet tidigare i år. Vi presenterade då vårt Läktardokument där vi talade om att från och med säsongen 2008 så gäller vissa regler på våra läktare på Söderstadion, eller ”framför vår egen dörr”. Sedan dess har det i princip varit noll inkastade föremål, ingen som beträtt planen och inga bengaler. Det har inte varit något bråk på vår arena. Och Hammarby har fått 0 kronor i böter, inga avbrutna matcher och noll negativa rubriker.

Då ska man samtidigt veta att fotboll är en extrem passionssport, ”viktigare än liv och död”, och ”större än religion” enligt vissa. En sport som utspelas på en sluten arena, inför flera tusen testosteronstinna, och ibland alkoholpåverkade, män i 15-50-årsåldern, i en adrenalinhöjande tävlingssituation, i en tydlig vi-mot-ni-kamp. På måndagar. På undermåliga arenor, med bristande publikservice och bristande säkerhetsarrangemang. Övervakade av polis och ordningsmakt med felaktig attityd och arbetsmetoder som motverkar sitt syfte. Men framför allt med en publik som består av – människor. Och hur man än vrider och vänder på det så är människor bara – människor. Med fel och brister. Att det då inte inträffar större incidenter och mer våld än vad det gör i samband med fotbollsmatcher är närmast att beteckna som ett mirakel. Här skyndar jag mig att poängtera att jag självklart fördömer allt våld.

Men våld är en del av vårt samhälle, har alltid varit och kommer troligen alltid att vara. Vi är nämligen bara människor. Och fotbollen är en plats som speglar vårt samhälle. Dessutom råkar fotboll vara den ”arena” som frustrerade män med ett behov att uttrycka sig genom våld ser som den ultimata platsen för att få leva ut dessa behov. Det är inte fotbollen som har skapat detta våld, eller skapat dessa våldsamma män, utan de är helt enkelt en produkt av sin tid och det samhälle vi har. Skulle fotbollen förbjudas och försvinna så skulle det inte betyda att dessa män försvann samtidigt. De skulle istället hitta en annan ”arena” att leva ut sina behov på. Så hur löser man detta problem med våld inom fotbollen? Jag återkommer om detta.

Många röster har höjts mot medias sätt att rapportera om våldet runt fotbollen. Vilket har lett till populistiska politikers och inkompetenta förbundspampars häxjakt på fotbollens publik och betalande kunder. För media styr den uppfattning vi har av våld på olika ”arenor”. Efter det ökända derbyt på Söderstadion mot Djurgården 2006 så hade Aftonbladet en helsvart framsida på Sportbladet med rubriken ”Fotbollen Är Död”. Detta efter att det avfyrats pyroteknik, ett par personer beträtt planen och domaren avbrutit matchen. Dock utan personskador.

I Dagens Nyheter den 7 juli i år fanns en väldigt liten notis som berättade att på bilshowen ”Power Meet” i Västerås kom cirka 100 000 besökare. Det var stökigt, men inte värre än vanligt, enligt polisen. Detta trots följande anmälda brott: minst två våldtäkter; sexuellt ofredande; pistolhot; flera fall av misshandel; cirka 80 personer omhändertagna för fylleri; rattfylleri; narkotikabrott mm. 100 000 personer, det motsvarar 3-4 Råsundaderbyn. Men inte ens på 3-4 Råsundaderbyn får du ihop den statistiken. ”Stökigt, men inte värre än vanligt”. Varför inte istället en svart löpsedel med rubriken ”Bilen Är Död”?

”Polisen: Lugnaste festivalen på 22 år.” Detta är en halvsida i Aftonbladet och polisens betyg på Hultsfredsfestivalen 2007. Trots 243 anmälda brott. På 23 000 besökare. Mörkertalet på brott som inte anmälts har jag ingen uppfattning om, så vi håller oss till de anmälda, 243 stycken: flera våldtäkter; sexuellt ofredande; mordbrand; personrån; misshandel; olaga hot; brott mot knivlagen; narkotikabrott; inbrott/stöld; bedrägeri; fylleri. Vad hände med den svarta löpsedeln med ”Musiken Är Död”?

Jag anser att det finns en obalanserad medierapportering som framställer fotbollen och dess publik på ett sätt som inte överensstämmer med verkligheten. Utan att vilja förminska eller ursäkta det faktum att varje person som utövar våld är en för mycket, i vilket sammanhang det än sker. När det drabbar oskyldiga så är det helt avskyvärt. Men våld sker överallt: inom hemmets fyra väggar, det sker på ställen där folk går ut för att ”roa sig”, det sker i regelrätta krig.

Anledningen till denna text med fokus på våld är för att debatten på detta forum om bojkotten delvis handlar om personer som anser att bojkotten tappar trovärdighet så länge det finns personer inom våra egna led som använder våld och ordningsstörning i samband med våra matcher. Och så länge vi (jag förutsätter att man menar BajenGruppen) inte ”bojkottar” dessa bråkstakar.
För att återigen testa min egen åsikt om hur dessa saker ska hanteras så kontaktade jag ett par socionomer och en fältassistent för att förklara problematiken och redogjorde för det sättet som jag och BajenGruppen valt att tackla dessa frågor på. Det som är ett återkommande tema i dessa sammanhang är vikten av att inte stöta bort de som vi kan kalla för ”bråkstakarna” och på så sätt skapa ett utanförskap och en vi-mot-ni-känsla. Det var väldigt mycket den attityden och det arbetssättet från dåvarande Hammarbys ledning och dåvarande Hammarby Säk för några år sedan som lade grunden för den firmakultur som nu existerar inom Hammarby. Avståndsskapande, ”bojkott” och avstängningar skapar större problem än tidigare, så säger statistiken och så säger fältarna på gatan.

När jag bildade BajenGruppen var det viktigt att alla, verkligen ALLA, grupperingar inom Hammarby skulle känna sig välkomna och känna att deras röst fick göra sig hörd inom Gruppen. Ultras och huliganer och Bamsingar och Gubbar. Alla. Framför allt ville jag visa de yngre att det fanns ett demokratisk sätt att arbete på som fungerar, som verkligen ger resultat, som är bestående och som får kraft av att man försöker få alla med sig. Och det fungerade. Med det menar jag inte att allt är perfekt och smärtfritt i vårt arbete, men faktiskt näst intill. Sedan är det fortfarande bara människor vi pratar om, inte robotar, och i slutändan så är det upp till var och en att ta sitt eget ansvar, på och utanför våra läktare. Och grupperingarna inom BajenGruppen når inte ut till alla, alltid. Men vi försöker. Det finns ingen knapp som vi bara kan trycka på så är alla problem lösta.

Men de flesta på matcherna, den stora majoriteten av supportrarna, vill inte ha våld och bråk på eller utanför läktarna. Men det finns de som ser på det annorlunda. I deras värld så är våld ett spänningsmoment, en tillfredställelse, en adrenalinkick. Det sker uppgjort i organiserad form, långt borta från arenan och oftast på annan dag än matchdag. Utan obehörigas insyn och utan att oskyldiga kommer till skada. Två gäng pangar på varandra med uppgjorda regler i 5-10 minuter, sedan är det över. De här killarna vill slåss, de gillar det och det är inte mer med det. Vi kan tycka vad vi vill om det.

Sedan finns det de som hanterar sin våldsamhet mer vårdslöst. Oavsett vad så tror jag, och de med kompetens på området, att man ska ta till sig dessa människor för att skapa en annan gemenskap, ett annat alternativ, istället för att stöta bort dem. För det har bevisligen aldrig någonsin fungerat. Så är det bara, dessa problem försvinner inte utan förstärks när man försöker stänga ute dem. Så nej, BajenGruppen kommer inte att bojkotta dessa personer, vi kommer att ta avstånd från deras handlingar men alltid försöka få dem med i vårt arbete på ett positivt sätt. Och hittills tycker vi att vi har lyckats bra, det har varit minimalt med våld i våra led i samband med våra matcher.

Update på Bojkotten - DEL 2.

Så vad händer med bojkotten då?
Vi har kontinuerligt kommit med info om bakgrunden till detta drastiska beslut att bojkotta och vi kommer att fortsätta med det. Bojkotten har varit väldigt lyckosam, den har visat att vi bajare är aktiva supportrar som vill få till stånd positiva förändringar inom svensk fotboll. Den har visat att vi kan stå enade och starka. Det finns röster som påpekat att det funnits bajare på plats på olika bortamatcher och det stämmer, men:

1) det har varit endast ett fåtal på plats som valt att ignorera bojkotten eller som inte känt till den. Och det är egentligen bara på matcherna mot Halmstad och Malmö som det över huvud taget varit några synliga bajare på plats. Men hundra personer nere i Halmstad mitt i sommaren mot annars 3-4 000 känns ändå ok.

2) det har nästan uteslutande varit folk från landsorten och inte det vanliga bortaföljet från Stockholm. Och definitivt inga ”bråkstakar”.

Jag vill hänvisa till ett inlägg på forumet:”Grabbar, lyft blicken lite, just nu pågår väldigt mycket positivt i och runt vår älskade klubb. Både på det sportsliga, ekonomiska, organisatoriska planet och på läktaren! För första gången använder sig supportrar av det enda medlet som diverse makthavare förstår, ekonomiska påtryckningar. Ni borde alla stödja denna ekonomiska påtryckning och öka trycket ytterligare istället för att sitta och gnälla. Det är lugnare än på många år på läktarna och det finns en stor gemenskap bland Bajens olika supportrar.”

Jag kan bara instämma, det är nämligen precis så det är. Det sker nu ett intensivt arbete mellan BajenGruppen, AIK-Alliansen, Järnkaminerna och SFSU (Svenska FotbollsSupporterUnionen) med att formulera den kravlista vi ska presentera för de andra klubbarnas supportergrupperingar. Och som vi sedan ska presentera på plats på SEF:s möte med de allsvenska klubbarna den 2 sept. Ja, vi har nu fått klartecken från Bo Lundquist att närvara och presentera oss och vår agenda. För ja, bojkotten har påverkat klubbarna och förbunden. Och ja, Bosse har sagt att han tycker att Elitmanualen kan ses över och ja, han tycker att stora delar av Huliganlagen riskerar att drabba vanliga supportrar och måste omarbetas.

Det handlar väldigt mycket om att vi vill avdramatisera oss själva och få klubbrepresentanterna att förstå att vi inte är bråkstakar och ”våldsromantiker” som vill förstöra svensk fotboll. Utan tvärtom, vi vill vara en samarbetspartner som hjälper till att utveckla produkten svensk fotboll. Våra krav är fullt rimliga och sådana så att ingen inom SEF borde ha någon direkt avvikande åsikt. Det handlar om Elitmanualen, om Huliganlagen, om publikservice, om säkerhets- och arrangemangskompetens, om arenastandard, om minimikrav på klubbarna för att uppfylla kriterierna för att få spela i allsvenskan mm. Så fort vi får tillträde till styrelserummen så kommer det att ske förändringar. Och vi har vår egen klubb på plats som stöd.

Under juli/augusti kommer vi att även att träffa Stockholmspolisen för att diskutera hur deras nuvarande attityd och arbetsmetoder påverkar situationerna runt matcherna och hur vanliga supportrar riskerar att drabbas av detta. Vi kommer att träffa Räddningstjänster för att diskutera hur man kan komma till rätta med den infekterade bengal/pyroteknikfrågan, så att vi vanliga supportrar inte ska riskera att drabbas av skador samtidigt som denna del trots allt kan vara ett positivt inslag i tifo- och läktararrangemangen. Vi kommer även att träffa Beatrice Ask för att diskutera säkerheten runt matcherna, de olika regler som gäller för polisens arbete inom olika polisdistrikt i landet, Huliganlagen som riskerar att göra vanliga supportrar och icke-supportrar rättslösa om de är på fel plats vid fel tillfälle. Helt oacceptabelt.

Men återigen, det är inta bara att trycka på en knapp så är alla problem lösta och borta. Under tiden ber jag om tålamod och tillit. Lita på att BajenGruppen kämpar hårt för att utveckla svensk fotboll och dess supporterkultur, samt för att tillvarata och stärka publikens röst. Ha tålamod för det är en process, men den går framåt och under tiden behövs en uppslutning och solidaritet för att visa styrka och få resultat.

Patric Eriksson har sammanställt en ”Bojkotten for Dummies” och ber där folk maila in sina frågor runt bojkotten. Jag hoppas detta sker och kommer att återkomma inom kort med svar på dessa frågor.

För att slutligen återknyta till min inledning – Bajengruppen har sedan årsskiftet kommunicerat sin mailadress info@bajengruppen.se. Vi får en jämn ström av mail från folk, men aldrig från dem som sitter på forumet och beklagar sig över vårt arbete, som inte tycker att bojkotten är rätt, som försöker få det till att vi inte tar avstånd från våld eller liknande. Ni som har frågor eller vill veta något om vårt arbete, jag föreslår att ni i fortsättningen tar direktkontakt med oss via vår mailadress så kan vi få chansen att räta ut alla era frågetecken. I övrigt hoppas jag att ni litar på att det arbetet vi lägger ner på det här, och det är väldigt många timmar, är för Hammarbys bästa. Men om någon annan känner sig manad att göra jobbet eller tror sig kunna göra jobbet bättre så är det fritt fram att höra av sig på ovanstående mailadress!

Texten kommer från http://www.svenskafans.com/fotboll/bajen/


Inga kommentarer: