lördag 4 oktober 2008

Bok Happy Meal

Amanda älskar när vi läser en bok på kvällen innan hon somnar och detta är ett fantastiskt idé med att man får en bok i sitt Happy Meal, så det´vart lunch på MC och tre böcker fick vi så nu blir det Habby Meal varje Lördag :-)

Nära 5 miljoner böcker till Sveriges barn Läsrörelsens och McDonald’s gemensamma projekt sedan åtta år närmar sig svindlande siffror. Den 3 - 30 oktober ingår drygt 900 000 barnböcker i årets Bok Happy Meal. Det bygger på ett samarbete mellan Läsrörelsen och McDonald’s. Var och en som köper ett Happy Meal får en av nio högklassiga barnböcker. För tredje året är en av böckerna tvåspråkig. Sammanlagt har därmed 38 titlar av 39 olika författare och illustratörer ingått i ett av de största läsfrämjande projekt som genomförts i Sverige där nära 5 miljoner barnböcker nått ut via McDonald’s.

Läsvanor sätts tidigt och går i arv. Sex av tio föräldrar vill läsa mer för sina barn än vad de gör idag och åtta procent av landets barn i åldern 2-8 år har föräldrar som sällan eller aldrig läser högt för dem. Tidsbrist är den största boven. Detta konstateras i en undersökning som Läsrörelsen och McDonald's lät SIFO utföra 2007.

- Läsrörelsen har sedan starten på Bok & Bibliotek år 2000 arbetat på många nya sätt, där McDonald's alla restauranger har varit den bredaste arenan för att nå människor som sällan besöker bibliotek eller bokhandel. Detta ligger i linje med Läsrörelsens motto "Ge dina barn ett språk", säger Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen.

- Många av de drygt 410 000 gäster som kommer till oss varje dag är barnfamiljer. När vi erbjuder riktigt bra barnlitteratur tillsammans med Happy Meal bidrar vi till att fler föräldrar läser mer för sina barn och det känns fantastiskt kul, säger Ulrika Kindvall Wåreus, ansvarig för lässatsningen på McDonald's.

Mamma Mu på svenska och persiska samt åtta andra barnböcker i årets Bok Happy MealÅrets böcker har som tidigare år valts ut av barnboks-experten Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse.
Följande titlar ingår i årets Bok Happy Meal:
ABC-resan, av Elsa Beskow.En stjärna vid namn Ajax, av Ulf Stark & Stina Wirsén.Den flygande trumman, av Lennart Hellsing & Poul Ströyer.Tutu och tant Kotla, av Gunna Grähs.Castor syr, av Lars Klinting.Tummen tittar på natten, av Inger & Lasse Sandberg.Ludde och telefonen, av Ulf Löfgren.Så gör prinsessor, av Per Gustavsson.

Svenska/persiskaMamma Mu åker rutschkana, av Jujja Wieslander & Sven Nordqvist. Översättning av Ali Ciftci.

Inga kommentarer: