söndag 19 oktober 2008

Hammarby- och Djurgårdssupportrar i slagsmål

Vilka jävla pajaser det finns, har det inget bättre än att slås, Instället för att genomföra ett kanon tifo imorgon som vissar upp hur förbannat härliga fans bajen har men inte vissa upp oss som slagskämpar och få stämmeln HAMMARBY HULIGANER.

Ny sajt ska få stopp på våldet
http://www.huliganparon.se/web/hem.aspx

Ska din tonåring gå på årets sista Stockholmsderby på måndag? Känner du oro? – Gå dit du också! Visa engagemang!Uppmaningen kommer från Maria Edholm Chami, projektansvarig för Huliganpäron – ett nystartat föräldraforum mot fotbollsvåldet.

Fotbollsalliansen gjorde för två år sedan ett försök att starta ett föräldranätverk i Stockholm som en del i arbetet mot det fotbollsrelaterade våldet. Men endast en mamma dök upp till träffen på Medborgarhuset.

Nu görs en ny satsning, på bred front, med en kvarts miljon kronor i ryggen från stiftelsen Älska fotboll. Till det nystartade forumet Huliganpäron kan föräldrar vända sig för att få information om fenomenet huliganism och för att få stöd och hjälp om de har barn i riskzonen.

– Många föräldrar tror att det är typiska problembarn som sugs in i våldskulturen. Vi vill inte tro att våra barn gör något dumt. Men så är det inte. Svansen till firmorna, som i dag har fått status hos ungdomarna, består av unga spänningssökare från alla sociala skikt. Genom engagemang kan vi vuxna få dessa huligan-wannabies att inse att våldskulturen inte är bra, säger Maria Edholm Chami, projektansvarig för Huliganpäron.

Hon vill att fler föräldrar ska sätta sig in hur deras söner lever utanför hemmet och skolan, för att på så sätt lättare kunna påverka deras beteende.

– Visa intresse och närvaro. Läs på om huliganism. Se filmerna de ser, läs böckerna, ta reda på vilket lag ditt barn håller på och vilken läktare han står på. Fråga vart han går före matchen. Är det till puben där de äldre bjuder honom på öl? Ifrågasätt och var uppmärksam på förändringar i beteendet. Och framför allt – gå på fotboll!

För Edholm Chami var dansteaterföreställningen Topboy – en huliganberättelse, som tagits fram av Riksteatern och Fotbollsalliansen, en ögonöppnare. Den visar hur fotbollens våldskultur ser ut inifrån, en verklighet som är helt främmande för de flesta människor.

– Det var inte förrän jag såg den som jag riktigt förstod hur farliga vi människor kan vara och hur förödande det kan bli när den kraft och energi som vi bär inom oss riktas fel.
Ulf Stenberg, skådespelare i Topboy, håller med Edholm Chami i att okunskap hos föräldrarna är ett stort problem.

– Subkulturer är inte alls lika spännande för ungdomarna om föräldrarna känner till dem. Därför måste de sätta sig in i problematiken, för att veta vad de talar om. Man ska se vår föreställning som en inblick i firmakulturen, för att kunna förstå varför ungdomar dras med.

Topboy sätts upp i Stockholm i november men ska sedan turnera i landet under ett års tid.
På måndag klockan 20 möts Hammarby och Djurgården på Råsunda i säsongens sista Stockholmsderby.

Så händer detta

Aftonbladet
Hundratals fotbolls- huliganer i bråk

Hammarby- och Djurgårdssupportrar i slagsmål i VasastanHammarby- och Djurgårdssupportrar drabbade vid halv sjutiden på söndagskvällen samman i Vasastan i Stockholm.
– Det är ett 150–200-tal supportrar som har samlats och bråkar med varandra, men som även vänt sig mot oss och har kastat hårda föremål, säger Rober Kämpe vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till TT.
36 polisbilar är på plats, och vid 20-tiden hade polisen omhändertagit drygt 75 personer misstänkta för våldsamt upplopp.
– Ett 100-tal supportrar som vi försöker få kontroll på springer fortfarande omkring, säger Kämpe.

Expressen
75 omhändertogs vid stort fotbollsbråk
75 fotbollssupportrar har omhändertagits vid ett stort bråk i centrala Stockholm. Mer än 150 fans från Djurgården och Hammarby hade samlats i Vasastan. - De verkar vilja bråka med varandra, men vi har kunnat förhindra det ganska bra, säger Roger Kämpe vid Stockholmspolisen.
Supportrarna samlades kring Rörstrandsvägen strax före halv sju på söndagskvällen.– Det är 150-200 supportrar från Djurgården och Hammarby som är där och upp mot Vasaparken. De är stökiga och polisinsatsen pågår fortfarande, säger Roger Kämpe, befäl vid polisens ledningscentral vid 20.15-tiden.
Våldsamt upploppDrygt 75 personer omhändertogs av polis för störande av ordningen. De skulle senare föras med buss från platsen.– En polisbil har fått sina rutor sönderslagna och ett 100-tal främst Hammarbysupportrar är ute och springer på stan fortfarande. Några av de grupperingarna har gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp, säger Roger Kämpe.Enligt polisen finns inga uppgifter om skadade.Djurgården och Hammarby möts i ett allsvenskt derby på måndag

Fotbollsalliansen är ett samarbete mellan AIK, Djurgården, Hammarby och Fryshuset som inleddes våren 2006. Paraplyorganisationen har expanderat till Skåne- regionen och Göteborgsområdet. Fotbollsalliansen föreläser för ungdomar om positivt supporterskap, värderingar och livsval, och ger stöd till föräldrar vars barn befinner sig i riskzonen.

Inga kommentarer: