tisdag 28 oktober 2008

50 - ingen ålder på en smurf

50 - ingen ålder på en smurf

Känns som igår man samlade på dom små härliga blåa smurfarna, jag hade inte så många mn samlade på idrotts smurfar och vart jätte glad över att få tag i Landhockey smurfen =)


I år fyller de blå gubbarna 50 år. Naturligtvis firas det med massor av hallonsaft.
De blå krabaterna är födda i Belgien och än är de omåttligt populära. Seriealbumen har såld över 10 miljoner världen över, bara de tre senaste åren.

Smurfarna är småtomtar som har bott i sina svamphus sedan medeltiden. En smurf kan bli flera hundra år gammal. Gammelsmurfen var redan under medeltiden över 500 år gammal, så att fylla 50 är ingen match för en smurf.

Smurfarnas skapare Pierre Colliford, mer känd som Peyo, tecknade till en början 99 smurfar. I dag finns det cirka 700 varianter. Både herrar och damer.
Smurfarna är "tre äpplen höga" och handlingen utspelar sig i ett medeltida Europa. Deras språk påminner om vårt men substantiv, verb och adjektiv ersätts då och då med smurf, smurfa eller smurfigt. Enligt Seriefrämjandets uppslagssajt är det bara smurfarna själva som förstår den avancerade intonationen eller grammatiken.

Alla smurfar gillar hallonsaft. Stor del av deras liv går ut på att bygga broar eller dammar, men projekten tycks aldrig bli färdiga. Den enda människan som bor i smurfarnas "Glömda Land" är trollkarlen Gargamel. Han och hans katt Azrael är smurfarnas värsta fiender.

I dag finns tusentals samlare världen över som är beredda att ge hur mycket som helst för de små blå gubbarna. Vissa ovanliga exemplar kan går för 12.000 kronor, skriver BBC.
Så heter smurfarna

Afrikaans: Die Smurfies
Arabiska: Sanafer
Bulgariska: Smurfovete
Brasiliansk portugisiska: Os Smurfes
Danska: Smølfene
Engelska: The SmurfsEstniska: Smurfid
Finska: Smurffit
Franska: Schtroumpfs
Grekiska: Stroumfakia
Hebreiska: Sardasim
Isländska: Strumparnir
Italienska: Puffi
Japanska: Sumaafu
Kinesiska: Lán jing líng
Koreanska: Seumeopeu
Norska: Smurfene
Polska: Smerfy
Spanska: Pitufos
Tyska: Schlümpfe
Urdu: ISmarfKälla: seriewikin.serieframjandet.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu var det ett litet tag sen du uppdaterade din blogg pappa, märks att ni har fullt upp :) Kram

Ronny Forsslöw sa...

Nu är den uppdaterad =)