söndag 26 oktober 2008

Sagoläsning är dagens höjdpunk

Idag fick Amanda en ny sagoCD Snövit i namnsdags present av oss


Sagoläsning är dagens höjdpunk när vi får läsa för Amanda och gå till bibloteket och låna böcker, imorgon ska vi till bibloteket och lämna åter böcker samt låna nya det tycker Amanda är roligt så efter dagis så skall vi kolla in nya sagoböcker.


Amanda har fått några ljudböcker (Sagor) av bland annat sin bror Mattias och det har inte varit någon ide att lyssna Amanda har inte velat det men nu sedan några dagar så vill hon gärna att vi ligger och lyssnar på sagorna och tittar i boken samtidigt.
Vi önskar att alla föräldrar läser sagor för sina barnen, det är verkligen kvalitetstid, Jag och min fru turas om vem som skall läsa för Amanda.


Lite fakta som jag har hittat på nätet:


Sagor utvecklar barnets språk, ger barnet ett större ordförråd och öppnar upp medvetenheten mot abstrakt tänkande. Detta tänkande används flitigt i skolor så barn som redan lärt sig sådant har en stor fördel när de börjar skolan.

Sagoläsning kan ligga till grund för att förebygga läs- och skrivsvårigheter hos barn. Ofta märks inte problem förrän barnen börjar skolan, men mycket är bra att börja arbeta med redan innan, i förskoleålder. Men man behöver inte sitta och pyssla med bokstäver om inte barnet specifikt är intresserat av sådant. Läs i stället, prata mycket med barnen och läs för dem så gör ni dem en enorm tjänst och förenklar så mycket för framtida skolgång.

Var varsamma och pressa inte småbarn till att lära sig bokstäver. Ta det alltid som en lek på barnets villkor och om barnet inte har lust, pressa dem aldrig någonsin till att lära sig mer. Det kanske är roligt för er att ha ett barn som kan bokstäver tidigt, men detta kan göra att barnet känner press och därmed tar avstånd från läsning och skrivning. Och detta kan också leda till stora problem i skolan.


Lär gärna barnen, men låt det alltid alltid vara en lek, på barnets villkor. Då lär de sig bäst och tröttnar inte. Och ta den där halvtimmen till sagoläsning på kvällen i stället för att slå på en film, det gör så väldigt stor skillnad för barnets språkliga utveckling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu går vi och lägger oss älskling !