måndag 27 oktober 2008

Mitt kolesterol

Idag läste jag denna intressanta artikel om kolesterol och helt klart kommer jag att använda mig av denna artikel i min planering av min viktnegång.

Så sänker du ditt kolesterol
Nya rön ändrar råden för hur du bäst sänker kolesterolet. Forskarna slår nu fast att motionen - inte maten - är det viktigaste. - Även normalviktiga är i riskzonen, säger hjärtläkaren Joep Perk och hänvisar till en ny studie. Höga blodfetter, kolesterol, är en av de viktigaste riskfaktorerna för att drabbas av hjärtinfarkt. Experterna har därför bannlyst de mättade fetterna, som bland annat finns i smör och grädde.Nu ändras tonen.– Under de senaste under 20 åren har vi haft en våldsam fokusering på de mättade fetterna. Den totala mängden kalorier är viktigare, säger Joep Perk, hjärtläkare och professor i hälsovetenskap.

Pasta en av bovarna
Han är bekymrad över att fettskräcken får oss att frossa i kolhydrater.– All denna pasta... Kolhydraterna måste förbrännas inom två dagar, annars lägger de sig som fett runt magen.Den som lyckas hålla vikten är ändå inte säker. En ny studie visar att en femtedel av alla normalviktiga har för mycket kroppsfett i förhållande till muskelmängden. Det innebär högre kolesterolvärden. För kvinnor är kroppsfettet särskilt ohälsosamt.– Normalviktiga kvinnor med för mycket fett löper 3,5 gånger högre risk att dö i hjärt- kärlsjukdomar, jämfört med övriga normalviktiga kvinnor, säger Joep Perk.

Motion är avgörande
Fysisk aktivitet är därför avgörande för att sänka kolesterolvärdena. En halvtimme omdagen räcker, och det är inte nödvändigt att gå ner i vikt.– Om du blir överviktig, då förlorar det goda kolesterolet sin skyddande kapacitet. Kärlväggen skyddas inte längre mot de inflammationer som vi kallar åderförkalkning. Men om du börjar träna, då får det goda kolesterolet tillbaka sin effekt, säger Joep Perk.

På andra plats – stressen
Maj-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, instämmer i att den fysiska aktiviteten är viktigast för att sänka kolesterolet.– På andra plats lägger jag kosten, medelhavsmat är bra. På tredje plats kommerstressen, säger hon.

Experternas tips: Så sänker du kolesterolet
Här är de viktigaste råden. Så sänker du ditt kolesterolvärde.

1. Sluta röka.
Rökningen underlättar för LDL-kolesterolet att ta sig in i kärlväggen. Rökning sänker också det goda HDL-kolesterolet.

2. Motionen.

Minst en halvtimme om dagen, fem dagar i veckan. Fysisk aktivitet ökar kapaciteten att omsätta fett och sänker kolesterolvärdena.

3. Ät grönt.
Ät frukt och grönsaker fyra till fem gånger per dag. Antioxidanterna bromsaråderförkalkningen.

4. Undvik stress.
Vid extremt hög stress påverkas blodfetterna direkt. Stress kan bidra till diabetes, högt blodtryck och andra delar av det metabola syndromet, som i sin tur påverkar kolesterolhalten.

5. Undvik bukfetma.
Bukfetma kan mätas på olika sätt, antingen helt enkelt med måttband, eller som relation mellan bukmått och stussmått.- Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid ett midjemått över 94 centimeter, mycket ökad risk över 102 centimeter för män.- Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid ett midjemått över 80 centimeter, mycket ökad risk över 88 centimeter för kvinnor.- Ökad risk med midjastusskvot på över 1,0 hos män och 0,8 hos kvinnor.

6. Kosten.
Minska mättade fetter och undvik transfetter. Mättat fett finns i däggdjur ochomättat i fisk och vegetabiliska oljor. Transfetter är flytande oljor som har gått igenom en kemisk härdningsprocess. Transfetterna är ännu farligare än mättat fett och påverkarkolesterolet mer. Men: Det finns två sorters omättade fetter: enkelomättade och fleromättade. Dessa har god verkan på kolesterolet och minskar LDL i blodet.- Det finns två typer av kolesterol i blodet, nyttiga och skadliga.- För höga halter av de skadliga fetterna, LDL-kolesterol, ökar risken för åderförfettning, förträngning av blodkärlet.- Det goda kolesterolet, HDL, anses skydda mot åderförfettning.

7. Drick lite alkohol.
Alkoholen har en positiv effekt genom att öka det goda HDL-kolesterolet i blodet. Men det handlar om 15–20 centiliter vin för män och 10–15 centiliter för kvinnor, alltså ett litet glas vin för kvinnor och ett lite större glas för män per dag.

Källa http://www.expressen.se/halsa/1.1347078/experternas-tips-sa-sanker-du-kolesterolet

Inga kommentarer: