lördag 4 oktober 2008

Let's have a fika!

2007 års bild från kanelbullensdag

Idag skall det fikas och äta kanelbullar för idag firar vi kanelbullensdag här kommer lite historia om kanelbullens dag.

Kanelbulle är ett svenskt(Vet inte om detta stämmer bakverk som härstammar från 1920-talet. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. Ingredienserna är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör/margarin. Ofta kryddar man även degen med kardemumma. Fyllningen består ofta av smör/margarin, socker, kryddor, frukter, kanel och dylikt. Bullarna penslas med uppvispat ägg och pärlsocker strös över. Formen är ofta rund, så kallad kanelsnäcka, men även så kallat vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knutar och kanelbriocher förekommer. Det är vanligt att de runda bullarna läggs i veckade pappersformer när de ska jäsa och gräddas. Pappersformen förhindrar bullens deformering under jäsningen och gräddningen och skyddar bullen från direkt beröring när den ska hanteras.
År 1999 instiftade Hembakningsrådet "Kanelbullens dag" som uppmärksammas den fjärde oktober varje år.


Idag skall det bakas bullar i stora lass och här kommer ett favorit recept på kanelbulle

Kanelbullar med mandelmassa

Deg
50 g jäst (1/2 pkt)
3 dl mjölk
50 g smör
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör
3 tsk malen kanel
3/4 dl socker
200 g mandelmassa

Pensling:
äggpärlsocker

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätska, socke, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper kanten på bunken. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3. Rör ihop matfett, socker och kanel till en smet. Ta upp degen ur skålen och knåd den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta (ca 30×40 cm). Bred ut fyllningen över degen. Smula över mandelmassan.

4. Rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i bitar (ca 2 cm breda). Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar på en plåt.

5. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Strö pärlsocker över bullarna. Grädda i miien av ugen på 250 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under handduk.

Kanelbullensdag är verkligen en tradition att samla familjen runt en fik och äta så många kanelbullar man vill och bara njut av denna underbara bakverk ;-)

Så ha nu en skön Kanelbullens dag som vi säger

Let's have a fika!

Inga kommentarer: