söndag 7 september 2008

Handflatemetoden

Handflatemetoden vad är detta har aldrig hört något om denna metod, Talriksmetoden kan jag men detta kan man läsa om Handflatemetoden.


Ät efter din handstorlek och gå ned i vikt sunt och säkert. Överviktsexperten Erik Hemmingsson ger sina fjorton bästa råd:

1. En lagom portion protein - fisk, fågel, kött och ägg - är handflatsstor, det vill säga storleken och tjockleken av en hand utan fingrar. Ät fyra sådana portioner om dagen. Välj så rent och magert kött som möjligt eller fet fisk som makrill och lax. De innehåller nyttiga fetter.

2. Komplettera med två till tre knutna nävar grönsaker, baljväxter, frukt eller bär. Ät tio till tolv "frukt och grönt-nävar" om dagen.

3. Vi behöver kolhydratkällor som bröd, pasta och ris. Ät två till tre knytnävar av detta om dagen. Välj klokt - fullkornsbröd, fullkornspasta och råris, det håller blodsockret jämnt och det mättar bra. Vill du gå ner i vikt i snabbare takt - minska på kolhydraterna.

4. En lagom portion, kan alltså vara handflatestor kycklingfilé, två knutna nävar grönsaker och en knuten näve fullkornspasta.

5. Såser och dressingar kan vara kalorifällor. Försök välj magra alternativ och ta med måtta.

6. Ät minst fyra gånger om dagen - frukost, lunch, middag och ett mellanmål. Att äta med tre till fyra timmars mellanrum håller blodsockret jämt och du behöver inte vara hungrig. Hoppa inte över mellanmålet på eftermiddagen.

7. Frukt eller en tredjedels kaffekopp nötter är ett bra mellanmål.

8. Se upp med snabbmat. Innehåller ofta både socker och fett, något som slår ut kroppens aptitreglering och gör att vi äter mer än vi borde.

9. Skippa söta drycker och drick vatten, lightdryck, kaffe och te. En eller två glas mjölk, fil eller yoghurt om dagen är bra om du tycker om det. Håll koll på alkoholen som innehåller mycket tomma kalorier.

10. Flytande mat, som soppa, är i regel bra och kalorisnålt. En skål soppa med grönsaker och protein räknas som en portion.

11. Ät allt men inte allt alltid. Unna dig en bit god ost, lite choklad, ett glas vin eller annat du tycker om ibland - men med måtta.

12. Rör på dig en halvtimme varje dag! En stegräknare är en bra investering - försök att komma upp i 10 000 steg om dagen. Förutom att du blir friskare och piggare går du ned i fett och inte i muskler. Ett tips är att få in vardagsmotionen under resan till och från arbetet.

13. Lägg till två till tre motionspass på minst en halvtimme så får du bättre effekt och ökad ork.

14. När du nått din målvikt så kan du lägga till ett par till tre nävar kolhydrater om dagen. Motionera regelbundet för att hålla vikten.


Källa http://www.expressen.se/1.467455

1 kommentar:

Rosie sa...

Handflatsmetoden har jag hört talas om och något annat som är väldigt bra är blodgruppsmetoden.
Ha en bra dag