måndag 15 september 2008

Volontärer ger läxhjälp – helt gratis

Vilket kanon hjälp, satan i gatan detta borde många använda sig av.

Stockholm Läxhjälpen behöver inte kosta pengar. Volontärer erbjuder gratis stöd på flera håll i Stockholm. - Det är givande att följa ett barn som har problem, säger KTH-studenten Ignacio Gonzalez.

Varje måndag träffar han elever i Akalla och Kista. Det är både ungdomar och nyanlända svenskar som behöver hjälp med språket. De är tio frivilliga volontärer, flera av dem studenter från KTH men också några pensionerade lärare. Tillsammans kan de bidra med kunskap i bland annat historia, naturvetenskapliga ämnen och svenska.

- Eleverna tror inte på oss när vi säger att vi gör det gratis. Men det känns kul att se hur ett barn som inte alls har lust att göra läxorna efter ett tag får stora ambitioner i skolan, säger Ignacio.

Genom Mattecentrum kan Stockholmseleverna också få hjälp med läxorna - helt gratis. Johan Wendt heter projektledaren som sa upp sig från sitt gamla jobb för att han ville hjälpa ungdomar.

I dag finns Mattecentrum i lokaler på Odenplan och i Tensta. De erbjuder också digital mattehjälp på internet, något som redan 1 000 elever i 120 städer utnyttjar.

http://www.laxhjalpen.org/
Det är sorgligt att se att många ungdomar går ut skolan med allvarliga kunskapsbrister. Politikerna skyller på varandra, lärarna skyller på föräldrarna och föräldrarna på lärarna och företagarna på skolan.
Samtidigt försämras resultaten och många ungdomar hamnar i utanförskap och företagens möjligheter att hitta kompetent arbetskraft i framtiden minskar. I dagsläget finns det skolor i Sverige där hälften av avgångseleverna saknar behörighet till gymnasiet. Det är illa.

Vi ville göra något här och nu eftersom det skolpolitiska komplexet inte klarar detta. Därför startar vi nu Stiftelsen Läxhjälpen. Läxhjälpen samarbetar med studentportalen lycknis.se, som rekryterar kvalificerade högskolestudenter som hjälper ungdomar med läxorna. Tydliga mål sätts. Inget flum. Studenterna får nyttiga extrajobb och läxhjälpstimmarna finansieras av företag som får återrapport hur det går. Vi startade Läxhjälpen i Bredby- och Hjulstaskolan, som ligger i Stockholmsförorterna Rinkeby o Hjulsta. Resultaten förvånade även oss. Alla höjde sina betyg.

Samarbeta med oss, för att få fler ungdomar att klara skolan och öka sina och Sveriges framtidsmöjligheter!

http://www.mattecentrum.se/
MattecentrumMattecentrum erbjuder alla Stockholms gymnasieelever gratis undervisning och läxhjälp i matematik A, B och C. Undervisningen ges i Stockholms Fria Gymnasiums lokaler på Hagagatan 23A klassrum 417 samt vid Tensta gymnasium i Tensta Community Centers lokaler ovanför biblioteket.

www.biblioteket.se kan du se vilken hjälp det finns att få i din stadsdel
http://www.biblioteket.se/default.asp?serviceid=5463&id=5977&refid=3028&bibid=&visa_service=Visa

Inga kommentarer: