fredag 12 september 2008

Dax igen

Ja ha dax igen som jag sa som förra gången vart tar föräldrar ansvaret vägen, låter dom sina ungar att sätta örat vi steriohögdalaren , Tv högtalaren har ungarna inte hörlurar när dom ser på konsert, idrottsarrangemang slutligen har inte en del småttingar MP3 i örorna ? Men vad fan klart att man inte gör detta så varför skulle man inte säga till sina barn att inte sätta dessa musikdosor mot örat, min dotter älskade dessa musikdosor som fans för två år sen och kommer självklart att få årets musikdosor av oss och själv klart vet hon att inte sätta dessa vi örorna.
FÖRÄLDRAR ANSVAR




McDonalds-leksak kan skada hörseln
080912
Trots tidigare kritik, fortsätter McDonalds att sälja ljudleksaker med sina Happy Meals.
McDonald's nya ljudleksak avger ett ljud på 115 decibel.

– Detta är absolut olämpligt för barn och helt obegripligt, säger docent Björn Hagerman vid Karolinska institutets laboratorium för hörselteknologi till DN.

För två år sedan riktades skarp kritik mot McDonald's för leksaker med ett ljud på cirka 100 decibel. Då lovade McDonald's att inte återkomma med den här typen av produkter och då avstod Konsumentverket från att driva fallet i domstol

Men nu har McDonald's lanserat en ny ljudleksak, en slags musikdosa som finns i sex olika varianter med musik av bland andra Tokio Hotel och Sugababes.

Tinnitus

DN lät Karolinska institutet i Huddinge testa fyra olika varianter av den nya leksaken som ger ifrån sig ett skrälligt ljud. Kontinuerliga ljudnivåer på 115 decibel uppmättes, vilket överstiger Socialstyrelsens gränser för barn. Enligt Socialstyrelsen ska ett knattedisko inte vara över 90 decibel. I lokaler som barn har tillträde till får maxnivån för tillfälliga ljud inte överstiga 110 decibel.
Ljudet i McDonald's nya ljudleksak som ser ut ungefär som en liten mobiltelefon, är så högt att det kan ge barn permanenta hörselskador och tinnitus, skriver DN.

Driva i domstol Men McDonald's tycker inte att leksaken är farlig för hörseln.

– Vi har testat den 25 centimeter från örat och uppmätt 79 decibel. Det understiger gränsvärdena med råge, säger Claes Eliasson på McDonalds Sverige till DN.

Enligt DN kan hundratusentals barn få McDonald's nya ljudleksak. Försäljningen har pågått sedan den 5 september och planeras pågå till den 2 oktober.

– Om denna leksak har ett kontinuerligt ljud på de nivåer ni studerat, då är det fruktansvärt högt. Om de nivåerna gäller leksaken, då kan vi driva det i domstol, säger Wanja Geisendorf som är ansvarig för leksaker och produktsäkerhet på Konsumentverket till DN.


McDonalds-leksak kan vara farlig för hörseln
060720
Oroliga föräldrar hör av sig till Konsumentverket efter att deras barn fått en musikspelare i sitt Happy Meal från McDonalds.

De upplever ljudnivån som för hög, och tror att spelaren kan skada barnens hörsel.
McDonalds har inga planer på att stoppa leksaken, men det kan Konsumentverket komma att göra.

Tre föräldrar har anmält hamburgerkedjans musikspelare till Konsumentverket.

- Jag testade själv att hålla spelaren mot örat och uppfattade volymen som väldigt hög, säger Jan Sjögren, chef för produktionstestingenheten på Konsumentverket, till aftonbladet.se.
McDonalds kommer inte att sluta med spelaren.

-Vi har utfört alla nödvändiga tester på produkten, och vi vet att den inte överskrider EU:s gränsvärden, säger Susanna Hörnlund, informatör på McDonalds i Sverige, till aftonbladet.se.

"Ska inte hållas mot örat"Hon berättar att snabbmatskedjan mest fått positiva reaktioner på musikspelaren, men att några har hört av sig och frågat om ljudnivån verkligen är säker.
Har du själv lyssnat på spelaren?

- Ja, och jag upplevde den inte som för hög. Men det är klart att om en känslig person har den alldeles vid örat kan det upplevas som obehagligt. Men de har ett fäste på baksidan för att fästas på bältet eller kläderna. De ska alltså inte hållas mot örat.

"Inte farlig"Varnar ni på något sätt för att hålla spelaren nära örat?
-Nej, men den är inte farlig att hålla vid örat, det kan bara kännas obehagligt, säger Susanna Hörnlund.

Konsumentverket kan komma att utföra egna tester på produkten, och om ljudnivån överskrider gränsvärdet kan den komma att stoppas.

För leksaker som hålls nära örat är gränsvärdet 102 decibel medan leksaker som ska vara längre bort får ha 125 decibel.

Inga kommentarer: