tisdag 9 september 2008

Inte Kronisk sjuk

Idag var jag hos min psykolog som jag verkligen har förtroende för, berättade idag att jag inte fick plats i terapigrupp för Tvångsångest eftersom jag har lite av varje socialforbi, tvångsångest med mera så nu kommer vi att se om jag kan få (KBT) Kognitiv beteendeterapi i enskild i stället och kanske börja med en ny medicin men heltklart är att jag är "frisk" dvs inte kronisk sjuk men jag tog endå detta som ett bakslag, imorgon skall jag till husläkaren och försöka få en remis så jag kan söka en plats för dyslexiutredning.
//Godmiddag


Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för evidensbaserade former av psykoterapi med utgångspunkt i kognitiv psykologi och inlärningspsykologi. KBT har nått särskilt goda resultat på vanliga ångesttillstånd, t.ex. fobier, paniksyndrom och tvångssyndrom, och på förstämningssyndrom, t.ex. depression. Terapin fokuserar på att förändra tankar, vanor och beteenden för att hjälpa människor att leva ett bättre liv.
När man jämfört behandlingsresultat av kognitivt beteendeterapeutiska metoder med andra terapimetoder har man vanligtvis kunnat notera bättre resultat för KBT [källa behövs] . Inte inom något område har KBT fått sämre resultat än andra psykoterapeutiska insatser[källa behövs] . I USA, Kanada, Australien och Storbritannien har KBT en mycket stark ställning bland psykologer, psykoterapeuter och övrig personal i psykiatrin. I Sverige har KBT haft en långsammare spridning och här är ännu efterfrågan på behandling betydligt större än utbudet. Vissa landsting saknar egen kognitiv-beteendeterapeutisk kompetens och måste remittera patienter till KBT-terapeuter i andra landsting för specialistvård. På senare år har dock KBT varit på stark frammarsch även i Sverige.
Till skillnad från psykodynamisk teoribildning, så menar man inom den kognitiva psykologin att fobier och annat som behandlas inte är symtom på andra, underliggande och för individen omedvetna problem. Forskningen på området har visat på motstridiga resultat angående den kognitiva beteendeterapins effektivitet, beroende på vilken ansats som antagits. Då anhängare av KBT menar att forskningen visar att kritiken som riktas mot terapiformen inte stämmer, brukar kritikerna svara att även om symtomen försvinner så finns grundorsaken till symtomen kvar, vilket enligt detta synsätt kan generera nya symtom (så kallad symptomsubstitution). Det finns i dagsläget inga belägg för att en person som behandlats med KBT för ett visst problem, senare får andra psykologiska problem istället. Snarare visar forskningen att goda behandlingsresultat tenderar att generaliseras till även andra problemområden.

Inga kommentarer: