tisdag 30 september 2008

Bra artikel 2 LÄS DEN!!!

400 000 barn lever med föräldrar som dricker mycket

400 000 barn i Sverige växer upp i familjer där den ena eller båda föräldrarna konsumerar alkohol på ett riskfyllt sätt. Det visar en kartläggning som statens folkhälsoinstitut gjort på regeringens uppdrag. I höst ska rapporten överlämnas till folkhälsominister Maria Larsson.
Folkhälsoinstitutets uppdrag har dels varit att kartlägga hur många barn som lever med föräldrar med så kallat riskbruk, dels redovisa vilka konsekvenser detta kan få för barnen.
Sven Bremberg, som ansvarar för barn- och ungdomsfrågor på folkhälsoinstitutet, säger till Dagen.se att själva riskbruket i sig inte spelar så stor roll för barnen. Det är när det kombineras med andra saker som de stora problemen uppstår.

- Det som händer under uppväxten, det har konsekvenser under hela livet därför är det här en viktig fråga, säger Sven Bremberg.

Han säger till Ekot att vuxna i skolan måste bli mer uppmärksamma på hur barnen mår och eftersom det handlar om så många barn tycker han att man ska börja undervisa alla elever i så kallad emotionell kompetens, det vill säga att lära sig hantera sina egna känslor och sätta sig in i hur andra mår.

Inga kommentarer: