söndag 14 september 2008

Det blir svart i tv- rutan på måndag

morgon blir det svart i rutan. Då släcks nämligen Svt 1 och 2 ner för alla i marknätet med egen antenn. En ominstallation av digitalboxen krävs för att kunna se kanalerna igen.

Fram till klockan 10.30 på måndag sänds Svt 1 och Svt 2 på sina gamla kanalplatser i digitalnätet, sedan kommer det att bli svart. Anledningen är att Sveriges Television ska sända kanalerna på nya platser med regionalnamn, till exempel "Svt 1 Smålandsnytt" och "Svt 1 ABC".
För att kunna se på Svt 1 och 2 igen krävs det då att man gör en ominstallation av digitalboxen, att bara göra en kanalsökning räcker inte. Vid en kanalsökning tar boxen inte bort gamla kanaler som inte längre sänds, utan lägger bara till nya. För att få in nya Svt bör man göra en ominstallation, där kanallistan rensas helt och endast de befintliga kanalerna finns kvar.

På Svt:s hemsida finns en allmän beskrivning om hur man går tillväga, men deras kundtjänst kommer även att svara på frågor över telefon.

- Vi har alltid god beredskap, nu förstärker vi självklart den i morgon. Det gäller både Svt:s växel och tittarservicen som alltid är igång. Plus våra tekniska experter som har ännu bättre kompetens att förklara vad man måste göra om det är oklarheter, säger Anders Hvidfeldt, presschef på Svt, till DN.se.

Hur svårt är det att göra ominstallationen?
- Jag hoppas och tror att många redan har gjort det här. Det är inga konstigheter man egentligen ska göra. Man använder fjärrkontrollen, går till meny och söker fram de nya kanalplatserna där Svt ligger, säger han.

Ingen förändring kommer att märkas i Svt 24 eller Barn/Kunskapskanalen. Hushåll som tittar via parabol, kabel eller bredband påverkas inte av ändringen.

Inga kommentarer: