söndag 7 september 2008

Så skyddar du ditt barn från e-mobbning

10 viktiga tips som hjälper dig stoppa och förhindra att ditt barn utsätts för e-mobbning.

10 tips till föräldrar

1.Kontakta i första hand ditt barns skola. Tala med klassföreståndaren och rektorn. Om det finns en antimobbningsgrupp; kontakta den.

2.Uppmuntra ditt barn att berätta. Lär dig tolka barnets signaler genom att fråga och nöj dig inte med undvikande svar. Barn som blir utsatta för mobbning pratar inte gärna om det hemma. Tänk på att tiden innan man ska sova, ofta är en tid då många förtroenden vågar komma fram.

3.Skuldkänslorna hos den som blir mobbad är ofta stora. Betona att det aldrig är ditt barns fel att hon eller han blir mobbad.

4.Om du hittar en webbsida, en chatt eller ett diskussionsforum där det står obehagliga saker om ditt barn, ta en skärmdump och spara den för att kunna spåra mobbaren.

5.Se till att ditt barn inte slänger obehagliga meddelanden. Spara allt som har hänt i datorn och i mobiltelefonen. I värsta fall kan det handla om mycket grova kränkningar och då kan det du sparat användas som bevis. Polisanmäl i så fall.

6.Be om ditt barns tillåtelse att ta emot all e-post från okända avsändare, på så sätt slipper ditt barn se dem.

7.Förbjud inte ditt barn att vara ute på nätet. Det fungerar sällan. Skapa I stället ett förtroende- då vill barnen berätta om något obehagligt händer dem.

8.Fråga ditt barn om hur internetvärlden fungerar. Lyssna och lär, be att få se favoritsajterna och fråga vad som är spännande, kul och fascinerande. ?

9.Fråga om MSN och andra sajter som om det var ett ställe barnet har varit på; ”Hur var det på MSN idag? Vilka träffade du på Lunarstorm idag?

10.Skaffa en egen sida på Lunarstorm, Playahead, Hamsterpaj eller Kamrat.com till exempel, surfa runt och bekanta dig med ditt barns vardag.

Rapportera det du finner anstötligt. De flesta sajter har strikta uppförandekoder och ger stora möjligheter för användare att rapportera avvikelser från dessa.

Livstid: Microsofts webbplats för elever, föräldrar och lärare med fakta kring säkerhet på nätet.www.microsoft.com/sverige/msab/lifetime/default.mspx

Surfalugnt, en sajt där du kan ställa frågor om säkerhet, få tips och råd.www.surfalugnt.se

Barnens rätt i samhället (Bris), är en ideell organisation som verkar utifrån FN:s barnkonvention.http://www.bris.se

Friends, en stiftelse som arbetar mot mobbning bland barn och ungdomar.www.friends.se

Källa http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.178018

Inga kommentarer: