tisdag 9 december 2008

Recept på egen sill


I år skall jag göra inlagd sill och senapssil är min recept

Recept Inlagd sill 1
Ingredienser 2-3 port.:
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
1 1/2 dl vatten
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 skivad rödlök
ca 100 g urvattnad saltsillfilé skuren i mindre bitar

Så här gör du:
Rör alla ingredienser, utom sillen, så att sockret löser sig. Vänd ner sillbitarna. Låt sillen dra över natten.

Recept Inlagd sill 2
4-8 portioner
Tid 20 minuter och ett dygn marinering
Ingredienser:
1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer skuren i bitar 
2 rödlökar i tunna skivor
0,5 dl hackad dill
Lag:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2st lagerblad 
5 kryddnejlikor
1. Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem i en glasburk med lock tillsammans med löken och dillen.
2. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Låt sedan sillen stå ett dygn innan ni serverar.

Det här receptet på inlagd sill fungerar även bra som grund till andra sillrecept.

Låt sillen rinna av i ett durkslag och blanda den sedan med såsen som sillen ska smaksättas med, till exempel hovmästarsås. 

Recept Senapssill
4-8 portioner
Tid 40 minuter och marineringstiden
Ingredienser:
Sillen
1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer
2 rödlökar, i tunna skivor
0,5 dl hackad dill

Lag:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor

Senapssås
1 dl matolja
3 msk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt
1. Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem i en glasburk med lock tillsammans med löken och dillen.
2. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Låt sedan sillen stå ett dygn.

Senapssås
1. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis, under vispning(använd elvisp).
2. Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar

Efter ett dygn när sillen är färdig marinerad, silas lagen bort. Blanda sedan sillen med senapssåsen. Låt den stå ytterligare ett par timmar i såsen innan skär upp den och serverar.

Inga kommentarer: