måndag 15 december 2008

Sexbrottslingar hängs ut på nätet del 2

Igår skrev jag om artikeln i Aftonbladet om Sexbrottslingar hängs ut på nätet, och nu har jag läst vad dom andra nättidningarna skriver. Här nedan kan ni läsa artiklarna.



Sexbrottslingar hängs ut på nätet (DN)
En ny sida på internet publicerar personuppgifter på personer som dömts för
 olika typer av sexualbrott. Nu ska Datainspektionen undersöka ärendet
 för att se om sidan bryter mot lagen.


SEDAN ETT PAR MÅNADER tillbaka finns en sida på internet som pekar ut personer som dömts för sexualbrott. Våldtäkt, sexuellt utnyttjande och barnpornografibrott är några av gärningarna som personerna gjort sig skyldiga till. Enligt uppgifter på hemsidan drivs den av en grupp oroliga medborgare som själva skriver att deras syfte "är att man skall kunna veta om det finns sexualförbrytare nära sitt hem eller t. ex. där ens barn går på dagis/skola."

Huruvida hemsidan strider mot lagen är osäkert, men klart är att flera personer har upprörts av att denna typ av information lagts ut på internet. Och det är också det som föranlett att Datainspektionen nu har börjat utreda fallet.

- Vi har fått in ett tiotal klagomål om den här sidan. Bland annat från mamman till en man som finns med på sidan, säger Jonas Agnvall, jurist vid Datainspektionen och den som handlägger ärendet.

Han berättar att mamman ville ha utrett om det verkligen kunde vara lagligt att hänga ut hennes son, som redan avtjänat sitt fängelsestraff och därför borde vara en fri man.

- Hon såg publiceringen som ytterligare ett straff, säger Jonas Agnvall.

UPPGIFTERNA SOM PUBLICERAS på hemsidan är bland annat namn, adress och personnummer. Där finns också länkar som leder till domstolsbesluten där nätsurfaren kan läsa detaljer om brottet. Alla dessa uppgifter är offentliga, men enligt Jonas Agnvall får man inte använda dem hur som helst.

- Bara för att en handling är offentlig betyder det inte att du får publicera den på nätet. Det har naturligtvis att göra med den otroliga spridning det får.

Datainspektionen är en myndighet som ska verka för att människors personliga integritet inte kränks, att uppgifter om dem inte bryter mot personuppgiftslagen, PUL. Men Jonas Agnvall säger att det är flera saker som i nuläget är oklart gällande sidan och att han därför inte kan säga om den bryter mot lagen. Exempelvis kan publiceringen vara laglig om den görs i journalistiskt syfte.

EN AV DE PERSONER som finns registrerade på hemsidan är en 56-årig man från Mellansverige som dömts till två års fängelse för bland annat våldtäkt. Christer Jonsson har arbetat som försvarsadvokat i över 30 år och är också den som företrädde 56-åringen i domstolen. När DN.se ringer upp honom blir han bestört över att uppgifterna om hans klient gjorts tillgängliga på hemsidan.

- Vidrigt. Det är ren hyenamentalitet. När vederbörande har avtjänat sitt straff ska det inte ältas, säger han.

Christer Jonsson säger att alla ska ha rätt att komma tillbaka och frågan om innehållet skulle kunna ses som journalistiskt försvarbart ser han som nonsens. 

- Skulle det vara det hade väl någon tidning skrivit om det redan, säger Christer Jonsson.

Datainspektionen ska nu samla in uppgifter kring sajten och försöka ta reda på vilka som ligger bakom den. Om någon eller några personer ställs till svars för innehållet kan de dömas till böter eller fängelse i högst sex månader för brott mot personuppgiftslagen. Om brottet anses som grovt kan fängelsestraffet bli upp till två år.

Källa:http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=863817

PUL: 
 
Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas.


”Återanpassning försvåras” (SVD)
Publicerad: 14 december 2008, 21.50. Senast ändrad: 14 december 2008, 21.51
Uthängning på nätet kan leda till att sexbrottsdömda begår nya brott. 
–Syftet är gott men det riskerar öka återfallsrisken, säger sexbrottsforskaren Niklas Långström.'


Niklas Långström är psykiater och chef för Centrum för våldsprevention vid Karolinska institutet. Han säger sig förstå syftet bakom publiceringen av personuppgifter men att forskning antyder att sådana åtgärder skulle kunna leda till att fler dömda återfaller i brott. Inte färre.

–Den goda tanken att man ska kunna skydda sig själv och sin familj om man vet var sexbrottsdömda finns bygger på missuppfattningen att sexbrottslingar generellt är höggradigt benägna att återfalla i nya sexbrott. Samtidigt begås de flesta sexbrott av personer som ännu inte är dömda och därför inte finns i några register, säger Långström.

Att publicera personuppgifter kan istället, menar han, skapa en falsk trygghet då detta försvårar återanpassningen till samhället och kan bidra till att nya sexbrott begås.

–Sexbrottsdömda som avtjänat sina straff ska använda sig av den brottsförebyggande träning de fått inom kriminalvården för att kunna leva ett brottsfritt liv när de kommer ut. Sexbrott är starkt skambelagda och utpekanden gör att personen riskerar förlora familj, bekanta, jobb och bostad. Då ökar också risken för återfall.

–Det är viktigt att förstå att detta inte handlar om att den dömdes rättigheter ska gå före potentiella offers rättigheter, säger Niklas Långström. Utan om att återfallen ska mimimeras, inte öka.

Mörkertalen för sexbrott är redan idag skyhöga. Namnpublicering riskerar sätta igång ohanterliga processer som leder till att ännu fler sexbrottslingar och sexbrott förblir osynliga.

Niklas Långström berättar att sexbrottsdömda i USA upp till 10 år efter domen måste anmäla sig till polisen när de bosätter sig på en ny ort. Genom offentliga system kan människor ta reda på vilka sexdömda som bor i deras område.

–I en del delstater ägnar polisen sin arbetstid till att knacka dörr i bostadsområdena och berätta för folk att en dömd sexualbrottsling nu flyttat dit.

Forskning visar att en stor del av USA:s dömda sexualbrottslingar utsatts för hot, trakasserier och i vissa fall även fysiskt våld.

–Med sajternas arbete är det bara en tidsfråga innan det händer i Sverige, säger Niklas Långström

Källahttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2200451.svd

”Därför hänger vi ut dem” (SVD)
Publicerad: 14 december 2008, 16.23. Senast ändrad: 14 december 2008, 21.57
De skriver ut namn, personnummer och adress på dömda sexbrottslingar på sin hemsida. Personerna bakom hemsidan säger sig vara helt vanliga "Svenssons". De tycker att lagstiftningen är för mjäkig och att sexdömda får för låga straff. 
–Vi anser att det är en rättighet att få veta om grannen är en sexualförbrytare, säger en 34 årig man som SvD.se talat med.

Mannen, som vill vara anonym, berättar att han och fyra andra personer började diskutera hemsidans upplägg i våras efter att ha läst om olika sexbrott i tidningarna.

–Någon fick två års fängelse för en våldtäkt, personen är ute efter ett år. Politikerna måste inse att väldigt många människor som är emot så låga straff, säger mannen.

Gruppen, som består av en kvinna och fyra män mellan 28 och 45 år, lägger ut namnen och uppgifterna på sexualbrottslingar efter tips de får. De plockar fram domar och länkar till en karta som pekar ut personens folkbokföringsadress.

–Vi har förståelse för att anhöriga till dem här personerna tycker att det här är jobbigt och det är något vi tänker på. Men vi kan inte ta hänsyn till det.

Enligt mannen SvD.se talat med har hemsidan mellan 1000 och 1500 unika besökare per dag. Han berättar att de flesta mejl de får är positiva och uppmanar dem att fortsätta med sitt arbete.

34-åringen poängterar att han och de andra som ligger bakom hemsidan inte har för avsikt att skada någon eller uppmana till några aktioner mot de utpekade personerna.

–Det är olagligt att på något sätt misshandla personen. Vi förespråkar inte medborgargarde. Men vi tycker att man ska få veta om man bor nära en pedofil eller en sexualförbrytare.

Om mannen själv fick reda på att en dömd sexualbrottsling bor på hans gata skulle han inte släppa ut barnen utanför gården, säger han.

–Vi publicerar inte uppgifter på misstänkta enbart dömda eftersom vi anser att man inte är skyldig förrän man är dömd.

34-åringen hävdar att gruppen inte har några politiska motiv och att de kommer att fortsätta med sin verksamhet.

Källa:http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2200183.svd








http://www.sexoffender.nu/
http://www.kriminellt.com/news.php

Inga kommentarer: