måndag 15 december 2008

Många attacker mot Internet Explorer

Många attacker mot Internet Explorer

Attackerna mot Internet Explorer har ökat explosionsartat de senaste dagarna. En sårbarhet i webbläsaren gör att vanligt surfande på olika webbsidor kan leda till att besökarna får sina datorer hackade.

Det var i onsdags som säkerhetsföretaget Trend Micro upptäckte hur en sårbarhet i webbläsaren Internet Explorer diskuterades på ett kinesiskt forum. Sedan dess har attackerna ökat stadigt – i lördags skedde en 50 procentig ökning jämfört med dagen innan.

Attacken börjar med att användaren går in på en webbsida som innehåller ett skadligt javascript. Användaren blir omdirigerad till en annan webbsida där en fil laddas ned.

Hackaren kan sedan få tillgång till besökarens dator.

– Detta är ingenting som användaren märker, säger Kaja Narum, nordisk säljchef på säkerhetsföretaget Trend Micro.

Alla versioner av Internet Explorer är drabbade men attackkoden fokuserar främst på en sårbarhet i Internet Explorer 7,uppger Computer Sweden. Enligt Kaja Narum finns flest drabbade i Asien.

Microsoft uppskattar att cirka 0,2 procent av alla internetanvändare kan blivit utsatta för en attack. Företaget arbetar med att undersöka omfattningen, både globalt och lokalt.

– Beroende på hur omfattningen ser ut kan det bli aktuellt med en specifik uppdatering, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Vad kan internetanvändarna göra för att slippa drabbas?

– Om man är orolig kan man gå in i internetläsaren inställningar och välja "hög säkerhet". Vi har sett att man inte blir påverkad då, säger Daniel Akenine.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2202245.svd

Inga kommentarer: