tisdag 9 december 2008

Julgodis


Nu är det dax för att göra julgodis så nu kollar jag efter härliga recept här är några.
 
*                *                *                 *                 *

Snöbollar med kokossnö - julig och god efterrätt

Vaniljglass 
Sorbet
3 dl vispgrädde

Garnering: 
kokos eller vit choklad

1. Tag en skopa vaniljglass och en skopa sorbet  och tryck ihop dessa. Forma till en "snöboll". (Funkar bäst om du har lite vatten på händerna.) Gör detta moment så snabbt som möjligt. Lägg sedan in snöbollarna i frysen på tallrik eller på smörpapper.

2. När snöbollarna är riktigt frysta igen tar du ut dem ur frysen och doppar dem i vispad grädde. Sätt därefter in dem i frysen igen.

3. Grädden blir hård och lite isliknande efter några timmar i frysen.

4. Servera på ett fat med kokos i botten. Gör du riktigt många kan du stapla dem ovanpå varandra vid servering. Strö gärna över riven vit choklad eller kokos.

Tips1: prova att blanda olika sorters glass och sorbet efter tycke och smak.

Tips 2: Vill du undvika för mycket kladd? Ta bara en sorts glass och använd en skopa som formar glassen till en rund boll. Doppa därefter bollen direkt i den vispade grädden och sätt in i frysen. Ett litet enklare och snabbare sätt att få snöbollarna klara.

Tips 3: Vill du undvika vispgrädde kan du istället rulla snöbollarna i kokos och därefter sätta in dem i frysen.

Tips 4: Vill du göra en extra god efterrätt? Gör då en björnbärs- eller hallonsås till. Ta frysta bär och värm dessa - tillsätt lite socker och servera till. Smaskigt! 

TÄNK PÅ! Dessa snöbollar måste förberedas i god tid i förväg!

   *                *                *                 *                 *

Snöbollar (15-20 st) - vita chokladkulor

100 g vit choklad
1,25 dl kokos
knappt 1 msk pressad citron

Garnering:
kokos, strössel eller florsocker


1. Smält choklad i micro eller i vattenbad på spisen.

2. Blanda i kokos och den pressade citronen. Smaka gärna av så att du får lagom mängd citron i - dosera efter eget tycke och smak.

3. Ställ smeten svalt och låt den svalna något. Smeten får inte hinna stelna helt. Forma till små kulor .

Tips: Om du vill kan du rulla kulorna i kokos eller i färgglatt strössel. Det fungerar också bra att pudra på florsocker.

Förvara i kylen i tillsluten burk.

OBS!  Receptet kan dubblas vid behov.


   *                *                *                 *                 *


Ischoklad

Ljus ischoklad

200 g ljus choklad
100 g kokosfett

Mörk ischoklad

200 g mörk choklad
100 g kokosfett

Ischoklad med mintsmak

200g mörk choklad
100 g kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja

Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Vill du ha mintsmak, smaksätt med pepparmintsolja.

Häll smeten i ischokladformar som du sen ställer svalt. Förpacka i plastburk. Förvaras i kylskåp.

        *                *                *                 *                 *

Smaksätt din ischoklad

Ett bra sätt är att följa receptet för "Mörk ischoklad" ovan och smaksätta på ett lite annorlunda sätt.

Prova att sätta till något av följande:

- rivet skal av en apelsin
eller
- 1 msk snabbkaffe

   *                *                *                 *                 *

Chokladknäck

Med den här knäcken blir du lika poppis som tomten!

Ingredienser
75 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Gör så här
Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Tips!
Dubblera inte satsen utan koka i två omgångar istället, då slipper du misslyckas.
Garnera gärna med rostat ris eller hackade nötter eller mandel.

   *                *                *                 *                 *

Inga kommentarer: