Spanien - den sjätte boken i serien Smaker från hela världen
Paella, tapas, tortilla, gazpacho – redan namnen väcker härliga
minnen till liv hos många svenskar. Efter flera decenniers
charterresande förknippas det spanska köket inte bara med
färgstarka och smakrika rätter, utan också med sol och värme!
Gott att småäta
Och det är inte bara smakerna av serranoskinka, kryddig chorizo och
solmogna tomater som vi tagit med oss hem. Av spanjorerna har vi
också lärt oss att det inte är fel att småäta – snarare
tvärtom. Tapastraditionen har under århundraden utvecklats till en
skön konst i Spanien. Enligt en av alla bakgrundshistorier började
det med att barerna serverade en liten brödbit ovanpå glasen som
»lock« (tapas på spanska), så att flugorna inte skulle komma åt
vinet. På brödbiten placerades utan större finess en bit ost,
skinka eller korv. I dag kan tapas också serveras som raffinerad
gourmetmat på trendiga innerestauranger. Och ska det vara riktigt
spanskt ska det drickas sherry till munsbitarna.
Kakao från Latinamerika
Dagens spanska kokkonst har sina rötter i historien, där många
olika kulturer bidragit med olika ingredienser. Ett exempel är
kakaon, som spanska erövrare tog med sig hem från Latinamerika redan på 1500-talet, långt innan européerna stiftade bekantskap med te och kaffe. Allra störst inflytande på spansk matlagning har
förmodligen morerna haft, som ockuperade landet i över 700 år.
Från den nordafrikanska matkulturen tog de med sig svartpeppar,
muskot, kummin och saffran. De planterade också de första
citronträden på spansk mark och visade hur mandel kunde användas
för att reda såser.
Traditionen präglar
Även om kryddstarka korvar och potatisomeletter kan beställas över
hela landet är det tydligt hur traditionerna fortfarande präglar de
regionala köken. I heta Andalusien, där det finns gott om örter och
kryddor, har den svalkande och kryddstarka gazpachon sin hemvist.
Paellan kommer ursprungligen från risodlingarnas Valencia. Och i
Kataloniens varierade landskap – med kust, berg och betesmarker –
finns det mesta i matväg. Speciellt kända är katalanerna för sina
fantastiska såser och matiga soppor av bönor, pasta och korv. Uppe i
nordvästra hörnet av den iberiska halvön ligger Galicien, med
kuststräcka mot Atlanten, där menyerna domineras av havets skatter.
Olivoljan en representant
Skulle man tvingas lyfta fram en enskild representant för det spanska
köket måste det nog ändå bli olivoljan. Spanien producerar mer
olivolja än något annat land i världen.
Fyra kapitel
Här i boken har det spännande spanska köket försvenskats lite
grann och delats in i fyra kapitel:
Tapas
Tapas är ett urval smårätter som antingen var och en för sig kan
serveras som aptitretare eller, flera tillsammans, bli en hel måltid.
Här finns peppriga räkor, baconlindade dadlar, katalanska
köttbullar och många goda grönsaksrätter. En del gör sig bäst
ihop med en bit gott bröd, andra träs upp på tandpetare.
Fisk & skaldjur
Fisk & skaldjur handlar i spanska sammanhang mycket om bläckfisk,
musslor och fisk som serveras knaperstekt eller grillad. Hitta din
egen favorit bland recept som escabeche (kryddigt marinerad makrill)
och arroz negra (svart paella). Kanske blir det pastarätten som på
djärvt, spanskt vis blandar musslor och chorizo?
Kött & kyckling
Kött & kyckling innehåller en samling recept som väl speglar de
spanska traditionerna. Till kötträtterna använder spanjorerna
nämligen oftast kött från mindre djur: lamm, kalv och gris (helst
spädgris). Och kycklingen tillagas ofta styckad i mindre bitar.
Många av rätterna i detta kapitel får karakteristisk smak av
vitlök, paprika, chili och peppar.
Desserter
Desserter är ofta en fruktig avdelning på spanska menyer. Särskilt
apelsin spelar en nyckelroll i många söta rätter, vilket också
märks här. Två andra ingredienser som ofta återkommer är choklad
och mandel. En otippad höjdare blir kanske apelsinsalladen med
fetaost, som kryddas med salt och peppar, garneras med koriander och serveras ihop med honungssöta mandelflarn?
Smaklig måltid
Trots att utbudet i svenska matbutiker inte alltid kan jämföras med
överflödet i en spansk saluhall kan recepten i denna bok
förhoppningsvis inspirera till spansk matlagning i både Svedala och
Säffle – lycka till och ¡Buen provecho! (smaklig måltid!).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar