onsdag 10 december 2008

Nu har jag den sjätte boken i serien Smaker från hela världen.

Spanien - den sjätte boken i serien Smaker från hela världen

Paella, tapas, tortilla, gazpacho – redan namnen väcker härliga  
minnen till liv hos många svenskar. Efter flera decenniers  
charterresande förknippas det spanska köket inte bara med  
färgstarka och smakrika rätter, utan också med sol och värme!

Gott att småäta
Och det är inte bara smakerna av serranoskinka, kryddig chorizo och  
solmogna tomater som vi tagit med oss hem. Av spanjorerna har vi  
också lärt oss att det inte är fel att småäta – snarare  
tvärtom. Tapastraditionen har under århundraden utvecklats till en  
skön konst i Spanien. Enligt en av alla bakgrundshistorier började  
det med att barerna serverade en liten brödbit ovanpå glasen som  
»lock« (tapas på spanska), så att flugorna inte skulle komma åt  
vinet. På brödbiten placerades utan större finess en bit ost,  
skinka eller korv. I dag kan tapas också serveras som raffinerad  
gourmetmat på trendiga innerestauranger. Och ska det vara riktigt  
spanskt ska det drickas sherry till munsbitarna.

Kakao från Latinamerika
Dagens spanska kokkonst har sina rötter i historien, där många  
olika kulturer bidragit med olika ingredienser. Ett exempel är  
kakaon, som spanska erövrare tog med sig hem från Latinamerika redan  på 1500-talet, långt innan européerna stiftade bekantskap med te och kaffe. Allra störst inflytande på spansk matlagning har  
förmodligen morerna haft, som ockuperade landet i över 700 år.  
Från den nordafrikanska matkulturen tog de med sig svartpeppar,  
muskot, kummin och saffran. De planterade också de första  
citronträden på spansk mark och visade hur mandel kunde användas  
för att reda såser.

Traditionen präglar
Även om kryddstarka korvar och potatisomeletter kan beställas över  
hela landet är det tydligt hur traditionerna fortfarande präglar de  
regionala köken. I heta Andalusien, där det finns gott om örter och  
kryddor, har den svalkande och kryddstarka gazpachon sin hemvist.  
Paellan kommer ursprungligen från risodlingarnas Valencia. Och i  
Kataloniens varierade landskap – med kust, berg och betesmarker –  
finns det mesta i matväg. Speciellt kända är katalanerna för sina  
fantastiska såser och matiga soppor av bönor, pasta och korv. Uppe i  
nordvästra hörnet av den iberiska halvön ligger Galicien, med  
kuststräcka mot Atlanten, där menyerna domineras av havets skatter.
Olivoljan en representant
Skulle man tvingas lyfta fram en enskild representant för det spanska  
köket måste det nog ändå bli olivoljan. Spanien producerar mer  
olivolja än något annat land i världen.

Fyra kapitel
Här i boken har det spännande spanska köket försvenskats lite  
grann och delats in i fyra kapitel:
Tapas
Tapas är ett urval smårätter som antingen var och en för sig kan  
serveras som aptitretare eller, flera tillsammans, bli en hel måltid.  
Här finns peppriga räkor, baconlindade dadlar, katalanska  
köttbullar och många goda grönsaksrätter. En del gör sig bäst  
ihop med en bit gott bröd, andra träs upp på tandpetare.

Fisk & skaldjur
Fisk & skaldjur handlar i spanska sammanhang mycket om bläckfisk,  
musslor och fisk som serveras knaperstekt eller grillad. Hitta din  
egen favorit bland recept som escabeche (kryddigt marinerad makrill)  
och arroz negra (svart paella). Kanske blir det pastarätten som på  
djärvt, spanskt vis blandar musslor och chorizo?

Kött & kyckling
Kött & kyckling innehåller en samling recept som väl speglar de  
spanska traditionerna. Till kötträtterna använder spanjorerna  
nämligen oftast kött från mindre djur: lamm, kalv och gris (helst  
spädgris). Och kycklingen tillagas ofta styckad i mindre bitar.  
Många av rätterna i detta kapitel får karakteristisk smak av  
vitlök, paprika, chili och peppar.

Desserter
Desserter är ofta en fruktig avdelning på spanska menyer. Särskilt  
apelsin spelar en nyckelroll i många söta rätter, vilket också  
märks här. Två andra ingredienser som ofta återkommer är choklad  
och mandel. En otippad höjdare blir kanske apelsinsalladen med  
fetaost, som kryddas med salt och peppar, garneras med koriander och serveras ihop med honungssöta mandelflarn?

Smaklig måltid
Trots att utbudet i svenska matbutiker inte alltid kan jämföras med  
överflödet i en spansk saluhall kan recepten i denna bok  
förhoppningsvis inspirera till spansk matlagning i både Svedala och  
Säffle – lycka till och ¡Buen provecho! (smaklig måltid!).

Inga kommentarer: