onsdag 17 december 2008

Sjunde boken i serien smaker från hela världen

Idag har jag köpt den sjunde boken i serien smaker från hela världen
dagens bok handlar om den Grekiska maten, jätte fina recept, blir
någon Grekisk middag inom kort.

Grekiska smaker - den sjunde boken i serien Smaker från hela världen

Gula citroner, svarta oliver och vit fetaost. Maten i Grekland är 
lika tidlös som en blå himmel. Visst har de klassiska rätterna  – 
moussaka, souvlaki, tsatsiki och keftedes – varierats en del under 
århundradenas lopp, men huvudrollerna i det grekiska köket spelas 
fortfarande av en handfull, välkända ingredienser. Dessutom tillagas 
många rätter i ugn eller på grillen, precis som de gjort sedan 
urminnes tider. Och varför ändra ett vinnande koncept? Eller recept 
för den delen.

Hög kvalitet
Trendiga kan tavernorna i Grekland alltså knappast kallas. Självklar 
och okonstlad, på ett sätt som påminner om den italienska 
traditionen, ska maten helst vara. Fokus i båda länderna ligger på 
närproducerade råvaror av hög kvalitet. Många av kryddorna som 
används i Rom tillhör också standarduppsättningen i Aten: oregano, 
rosmarin, timjan och salvia.

Inte så starkt
Det grekiska köket har även många drag gemensamma med maten som 
traditionellt lagas i Turkiet och Mellanöstern, men är oftast inte 
lika starkt kryddad. Precis som grannarna österut dukar grekerna 
gärna fram många fat med smårätter, mezédes, som alla 
middagsgäster får hugga in på. Det plockas och pratas utan onödiga 
formaliteter – många är de Greklandsresenärer som vittnat om den 
generösa och familjära atmosfären kring restaurangernas bord!

Splittrat land
Grekland är ett geografiskt splittrat land. Mängder av öar och ett 
fastland som delvis utgörs av otillgängliga bergstrakter har sörjt 
för att många lokala mattraditioner har levt kvar ganska 
opåverkade. På sydliga halvön Peloponnesos ligger vingårdarna 
tätt. I bördiga Makedonien, runt staden Thessaloniki, breder 
tomatodlingarna ut sig vid sidan om fruktträd och böljande majs- och 
vetefält. Där jagas också vildsvin i skogarna, och vid kusterna 
fiskas Medelhavets skatter.
Olivoljan flödar
Överallt flödar grekisk mat av olivolja, och oliver har placerat 
staden Kalamata på den kulinariska världskartan. Men av alla 
grekiska specialiteter är det ändå fetaosten som nått störst 
berömmelse. Den smuliga och salta osten görs av get- eller 
fårmjölk och används i alla tänkbara rätter, varma som kalla. Så 
stark är den grekiska kopplingen att EU beslutat att endast ost som 
tillverkas i Grekland får saluföras under namnet »feta«. Som tur 
är finns den att köpa i nästan varje svensk matbutik!

Fyra kapitel
Recepten i den här boken är inspirerade av grekiska rätter men har 
anpassats efter svenska förhållanden. De har delats in i fyra kapitel:

Smårätter
Smårätter är rätter som passar både som förrätter och på 
buffébordet. Hit hör små fyllda paket av filodeg, ugnsbakad 
fetaost, zucchinikroketter, vinbladsdolmar och mycket annat gott som 
passar att serveras både varmt och kallt.

Gröna rätter
Gröna rätter och sallader utgör en stor del av en typiskt grekisk 
meny. Här finns förstås den världsberömda grekiska bondsalladen 
med, men även sallader baserade på linser, bönor och rödbetor. Som 
alternativ till kallt och ljummet presenteras olika pajer, piroger 
och lådor. De flesta rätter är helt vegetariska, men i några fall 
dyker lammfärs, kyckling, bläckfisk och skaldjur upp.

Kött och kyckling
Kött och kyckling innehåller många recept som smakmässigt är 
besläktade med varandra via vitlök, citron, feta och mynta. Kött i 
Grekland innebär ofta lamm eller malet kött. Men på souvlakispetten 
kan man trä upp även fläsk- och nötkött. Och här har en 
färslimpa, som serveras med tsatsiki, fått svensk knorr genom att 
tillagas med älgfärs.

Bakat och desserter
Bakat och desserter samlar både matbröd och söta avrundningar i 
samma kapitel. Luftigt bröd med knaprig skorpa är nästan ett måste 
på det grekiska matbordet, men det klarar sig bra utan smör. Och med 
honung, valnötter, citron och yoghurt kommer man långt på 
efterrättsfronten!

Kräver pyssel
En del rätter kräver lite pyssel och tid, men de allra flesta är 
enkla att tillaga. Grekerna själva är inte så noga med att maten 
ska serveras rykande varm; lite ljummen går lika bra. Kanske en 
befriande avslappnad hållning värd att ta efter? Kali orexi – 
Smaklig måltid

Inga kommentarer: