fredag 31 oktober 2008

Min

underbara rumpa =)

Smink

Nu är smink hörnan klar så nu är det upp till bevis om man vågar bjuda på sig själv ?
Bilder kommer under kvällen =)

Dukning

Nu är dukningen klar till kvällens Halloween middagen


Levande spindlar måste vi ha


Halloween

Hej på er alla bloggläsare!
Idag skall vi fira Halloween men familjen och vänner, så resten av dagen kommer vi attpynta och laga mat och klockan 17:00 kommer vi att måla våra ansikten och efter det kommervi att äta middag något läskigt men varför fira vi Halloween?

Här kan du läsa mer om Halloween

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA kom den till Sverige i slutet av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige.

Historia
Brittiska öarna En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (ex. påskafton eller valborgsmässoafton) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

På 400-talet
började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använde sig av de förkristna traditionerna istället för att utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att på 700-talet flytta Alla helgons dag från maj till 1 november. Såldes blev 31 oktober Allhelgonaafton. Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla själars dag den 2 november. Tanken var att Alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.

Även om kyrkan aldrig kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Det folkliga Halloweenfirandet blandades med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt som firandet kom till USA på 1800-talet.

USA
1800-talet I mitten av 1800-talet var det hungersnöd på Irland och miljontals irländare emigrerade till USA. Med sig tog de sina traditioner bl.a. firandet av Halloween. Dock är det en förenkling att påstå att det enbart är det irländska bidraget som format Halloweenfirandet i USA.

Andra influenser är Guy Fawkes Night som firades 5 november med inslag som starkt påminner om Halloween. Man firade med att bygga dockor som man brände, med fyrverkeri, tiggeri och tändande av stora eldar. Vidare var det tillåtet för barn att under Guy Fawkes Night bryta de sociala konventionerna och busa med vuxna.

Holländare i New Netherland hade med sig en stark tro på andar, gengångare och övernaturliga väsen. Hos tyskar i Pennsylvania fanns jultraditioner som på många sätt påminde om traditioner som funnits hos de tidiga kelternas Halloweenfirande. Skottar som emigrerat till USA firade inte allhelgonadagen men väl Halloween med att utklädd gå från dörr till dörr och be om gåvor.

Under slutet av 1800-talet påverkades många amerikaner, särskilt i de övre samhällsskikten av rationalismen. Då fanns inte längre utrymme för någon tro på vidskepelse eller för folkliga traditioner som byggde på sådant. Halloweenfirandet överlevde om än i något modifierad form. Istället för att förknippas med levande döda och häxor ville man göra Halloween till en glädjens och ljusets fest. Dessutom ville man få det att se ut som om Halloween hade sitt ursprung hos engelsmännen snarare än hos irländarna eftersom irländare sågs som sämre människor.

Halloween var i slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet en helg för unga förälskade par.

1900-talet
Under 1920-talet började Halloweenfirandet tas över av Lions, scoutingrörelsen och Rotary. Man började med Halloweenparader och försökte göra firandet tillgängligt för alla. Från att ha varit en privat angelägenhet i hemmet blev Halloween något som flyttade ut på gator och torg. Därmed började också problem dyka upp med ungdomar som genomförde bus som ansågs störa friden. T.ex. krossades 1939 över 1000 fönster i Queens i New York under Halloweenfirandet. Under 1940-talet försökte myndigheterna i Chicago förbjuda firandet. Motiveringen var att USA låg i krig och hade allvarligare saker att fokusera på än att bevaka Halloweenfirandet.

Efter andra världskrigets slut började firandet av Halloween återigen bli våldsamt. I många städer försökte man anordna gemensamma karnevaler och fester för att stävja det våldsamma firandet. Uppmärksamheten kring Halloween ökade kraftigt under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet.

Det är under 1950-talet som Halloween blir en av de riktigt stora helgerna i USA. Det är också nu som Halloween återigen blir en högtid främst för barnen och man lyckas framgångsrikt återlansera traditionen med bus eller godis (trick-or-treat).

Sverige och Norge Halloweenfirande finns omnämnt i Sverige redan på 1950-talet och 1960-talet. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid Halloweenfirande i Stockholm 1961.[6]

Dock är det först i början av 1990-talet som några större ansträngningar att lansera högtiden görs. Hard Rock Cafe i Stockholm tillsammans med Buttericks gick 1990 ut med en satsning där man firade Halloween under en veckas tid. Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993.

Det var dock först 1997 som firandet började uppmärksammas av tidningar och i övriga detaljhandeln.

Halloween har aldrig riktigt slagit kommersiellt i Sverige. År 2007 slutade Svensk Handel att marknadsföra Halloween. Dock firas den fortfarande på förskolor och fritidshem. [8] Även av en del tonåringar firas Halloween men det avtar starkt även där.

Etymologi Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton). Ordet tros ha sitt ursprung från 1550-talet.

Tidpunkt för firandet Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Dock ska inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvaravarande rent katolska helgen i Sverige. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november.


Källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Halloween

torsdag 30 oktober 2008

Blandade bilder

Rosie Biljard
Gänget åker tunnelbana

Maria Biljard

Kampen

Evelina Biljard

Viktor Bowling
Sandra glad (Stort Tack)

Rosie Bowling

Störst, bäst, vackrast

Mickaela på besök (SKÅL)

Maria Bowling

Evelina Bowling
Amanda Bowling
Amanda Biljard

Evelina på besök

Hej alla kära blogg läsare!
Här kommer ett efterlängtat inlägg (=
I Tisdag kom Evelina med sin Mamma Rosie och sin bror Jonathan till oss, skall tillbringa några dagar med oss i vår tråkiga vardag (=

Evelina
I Tisdag kvällen bjud vi på STARK köttfärssås mmm alla åt till och med Amanda, vem som lagade maten var kända kocken Ronny (= och Sandra kom och hälsade på.


På Onsdagens program så var det Biljard och kampen mellan mig och
Jonathan vart oavgjord 3-3 tur var väl det, dåliga förlorare båda två

Vi gick från Zinkensdam till Skanstull och på medborgar platsen såg jag denna underbara bänk och mitt hjärta bara smällt GUD SÅ VACKERT


På kvällen bjuds det på min fru underbara hemlagade PIZZOR jag åt faktiskt tre bitar mmmmm min egna lilla pizza bagare

På Torsdagen program vart det Bowling och det var jätte kul alla var jätte bra utom jag som kom sist )=

Och vinnare i Bowlingen vart som väntat stor mästaren Jonathan

Ett stående inslag är kort spel

tisdag 28 oktober 2008

50 - ingen ålder på en smurf

50 - ingen ålder på en smurf

Känns som igår man samlade på dom små härliga blåa smurfarna, jag hade inte så många mn samlade på idrotts smurfar och vart jätte glad över att få tag i Landhockey smurfen =)


I år fyller de blå gubbarna 50 år. Naturligtvis firas det med massor av hallonsaft.
De blå krabaterna är födda i Belgien och än är de omåttligt populära. Seriealbumen har såld över 10 miljoner världen över, bara de tre senaste åren.

Smurfarna är småtomtar som har bott i sina svamphus sedan medeltiden. En smurf kan bli flera hundra år gammal. Gammelsmurfen var redan under medeltiden över 500 år gammal, så att fylla 50 är ingen match för en smurf.

Smurfarnas skapare Pierre Colliford, mer känd som Peyo, tecknade till en början 99 smurfar. I dag finns det cirka 700 varianter. Både herrar och damer.
Smurfarna är "tre äpplen höga" och handlingen utspelar sig i ett medeltida Europa. Deras språk påminner om vårt men substantiv, verb och adjektiv ersätts då och då med smurf, smurfa eller smurfigt. Enligt Seriefrämjandets uppslagssajt är det bara smurfarna själva som förstår den avancerade intonationen eller grammatiken.

Alla smurfar gillar hallonsaft. Stor del av deras liv går ut på att bygga broar eller dammar, men projekten tycks aldrig bli färdiga. Den enda människan som bor i smurfarnas "Glömda Land" är trollkarlen Gargamel. Han och hans katt Azrael är smurfarnas värsta fiender.

I dag finns tusentals samlare världen över som är beredda att ge hur mycket som helst för de små blå gubbarna. Vissa ovanliga exemplar kan går för 12.000 kronor, skriver BBC.
Så heter smurfarna

Afrikaans: Die Smurfies
Arabiska: Sanafer
Bulgariska: Smurfovete
Brasiliansk portugisiska: Os Smurfes
Danska: Smølfene
Engelska: The SmurfsEstniska: Smurfid
Finska: Smurffit
Franska: Schtroumpfs
Grekiska: Stroumfakia
Hebreiska: Sardasim
Isländska: Strumparnir
Italienska: Puffi
Japanska: Sumaafu
Kinesiska: Lán jing líng
Koreanska: Seumeopeu
Norska: Smurfene
Polska: Smerfy
Spanska: Pitufos
Tyska: Schlümpfe
Urdu: ISmarfKälla: seriewikin.serieframjandet.se

Godmorgon alla glada blogg läsare ;-)

Tisdag morgon och idag kommer Evelina, Rosie, Jonathan till oss och skall umgås med oss i några dagar och vara med oss i vår vardag, Amanda blir hemma hon ville följa med och möta upp gänget så gillar hon att åka tunnerbana så ska få se tågen.

Min underbara fru som inta kan vara hemma för att hon skall jobba håller på att göra iordning för en arbetsdag men i kväll skall hon få ett glas rött och en härlig pasta.

Nu skriker min kaffe tarm efter en koppkaffe med fyra socker bitar i

Vi ses Evelina,Rosie,Jonathan vid 12:30

måndag 27 oktober 2008

Våldtog sin dotter - hundratal gånger

Jag är så jävla upprörd efter att ha läst denna artikel och straffet ska vi inte snacka om.

Hur fan fungerar dom dessa män ,nej det är inga män det är inga mänskliga varelser.

– Brotten har ett mycket högt straffvärde, säger åklagare Sune Johansson till GT.se.Maxstraffet för grov våldtäkt mot barn är 14 års fängelse.

Kastrera den jäveln och häng ut han på torget och låt folket stena den jäveln, få fanvad jag bli arg vilket äckel

Våldtog sin dotter - hundratal gånger (Artikeln)
En 40-årig man från Vänersborgstrakten har åtalats för ett hundratal våldtäkter på sin dotter. Övergreppen ska ha pågått sedan flickan var tolv år. - Han erkänner, säger mannens advokat Jacob Ceder.

Pappans sexuella övergrepp började, enligt åtalet, hösten 2004. Då var hans dotter bara 12 år gammal.Under de sexuella övergreppens första två år handlade det inte om fullbordade våldtäkter. Ändå har brotten varit så grova att de klassats som grovt sexuellt utnyttjande av underårig alternativt grov våldtäkt mot barn.

Hundratal övergrepp På hösten 2006, när dottern var i 14-årsåldern, gick pappans övergrepp in i en ny fas, enligt åtalet. Då började de fullbordade våldtäkterna.Sammanlagt handlar det om ett hundratal tillfällen under två år, fram till september 2008.Övergreppen avslöjades först när dottern berättade om dem i skolan. Pappan anhölls och häktades.

Från början nekade mannen till brotten. Efter förhör har han dock erkänt, säger Sune Johansson. Mannens advokat Jacob Ceder bekräftar erkännandet.– Brotten har ett mycket högt straffvärde, säger åklagare Sune Johansson till GT.se.Maxstraffet för grov våldtäkt mot barn är 14 års fängelse.

Fler liknande fallFallet är ett av flera liknande som uppdagats i trakten på senare tid. I augusti fastställde Hovrätten för Västra Sverige en nioårig fängelsedom mot en annan pappa som utnyttjat sin dotter sedan hon var fem år gammal. En annan Västsvensk man dömdes i somras till åtta års fängelse för övergrepp på sin styvdotter. 2006 dömdes en 51-åring till 14 års fängelse, också han var från Västsverige och hade förgripits sig på sin dotter vid hundratals tillfällen.– Vi har haft ganska många fall de sista två åren. Varför det varit så just här har jag ingen förklaring till, säger Sune Johansson.

Källa http://www.gt.se/nyheter/1.1348769/valdtog-sin-dotter-hundratal-ganger

Mitt kolesterol

Idag läste jag denna intressanta artikel om kolesterol och helt klart kommer jag att använda mig av denna artikel i min planering av min viktnegång.

Så sänker du ditt kolesterol
Nya rön ändrar råden för hur du bäst sänker kolesterolet. Forskarna slår nu fast att motionen - inte maten - är det viktigaste. - Även normalviktiga är i riskzonen, säger hjärtläkaren Joep Perk och hänvisar till en ny studie. Höga blodfetter, kolesterol, är en av de viktigaste riskfaktorerna för att drabbas av hjärtinfarkt. Experterna har därför bannlyst de mättade fetterna, som bland annat finns i smör och grädde.Nu ändras tonen.– Under de senaste under 20 åren har vi haft en våldsam fokusering på de mättade fetterna. Den totala mängden kalorier är viktigare, säger Joep Perk, hjärtläkare och professor i hälsovetenskap.

Pasta en av bovarna
Han är bekymrad över att fettskräcken får oss att frossa i kolhydrater.– All denna pasta... Kolhydraterna måste förbrännas inom två dagar, annars lägger de sig som fett runt magen.Den som lyckas hålla vikten är ändå inte säker. En ny studie visar att en femtedel av alla normalviktiga har för mycket kroppsfett i förhållande till muskelmängden. Det innebär högre kolesterolvärden. För kvinnor är kroppsfettet särskilt ohälsosamt.– Normalviktiga kvinnor med för mycket fett löper 3,5 gånger högre risk att dö i hjärt- kärlsjukdomar, jämfört med övriga normalviktiga kvinnor, säger Joep Perk.

Motion är avgörande
Fysisk aktivitet är därför avgörande för att sänka kolesterolvärdena. En halvtimme omdagen räcker, och det är inte nödvändigt att gå ner i vikt.– Om du blir överviktig, då förlorar det goda kolesterolet sin skyddande kapacitet. Kärlväggen skyddas inte längre mot de inflammationer som vi kallar åderförkalkning. Men om du börjar träna, då får det goda kolesterolet tillbaka sin effekt, säger Joep Perk.

På andra plats – stressen
Maj-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, instämmer i att den fysiska aktiviteten är viktigast för att sänka kolesterolet.– På andra plats lägger jag kosten, medelhavsmat är bra. På tredje plats kommerstressen, säger hon.

Experternas tips: Så sänker du kolesterolet
Här är de viktigaste råden. Så sänker du ditt kolesterolvärde.

1. Sluta röka.
Rökningen underlättar för LDL-kolesterolet att ta sig in i kärlväggen. Rökning sänker också det goda HDL-kolesterolet.

2. Motionen.

Minst en halvtimme om dagen, fem dagar i veckan. Fysisk aktivitet ökar kapaciteten att omsätta fett och sänker kolesterolvärdena.

3. Ät grönt.
Ät frukt och grönsaker fyra till fem gånger per dag. Antioxidanterna bromsaråderförkalkningen.

4. Undvik stress.
Vid extremt hög stress påverkas blodfetterna direkt. Stress kan bidra till diabetes, högt blodtryck och andra delar av det metabola syndromet, som i sin tur påverkar kolesterolhalten.

5. Undvik bukfetma.
Bukfetma kan mätas på olika sätt, antingen helt enkelt med måttband, eller som relation mellan bukmått och stussmått.- Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid ett midjemått över 94 centimeter, mycket ökad risk över 102 centimeter för män.- Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid ett midjemått över 80 centimeter, mycket ökad risk över 88 centimeter för kvinnor.- Ökad risk med midjastusskvot på över 1,0 hos män och 0,8 hos kvinnor.

6. Kosten.
Minska mättade fetter och undvik transfetter. Mättat fett finns i däggdjur ochomättat i fisk och vegetabiliska oljor. Transfetter är flytande oljor som har gått igenom en kemisk härdningsprocess. Transfetterna är ännu farligare än mättat fett och påverkarkolesterolet mer. Men: Det finns två sorters omättade fetter: enkelomättade och fleromättade. Dessa har god verkan på kolesterolet och minskar LDL i blodet.- Det finns två typer av kolesterol i blodet, nyttiga och skadliga.- För höga halter av de skadliga fetterna, LDL-kolesterol, ökar risken för åderförfettning, förträngning av blodkärlet.- Det goda kolesterolet, HDL, anses skydda mot åderförfettning.

7. Drick lite alkohol.
Alkoholen har en positiv effekt genom att öka det goda HDL-kolesterolet i blodet. Men det handlar om 15–20 centiliter vin för män och 10–15 centiliter för kvinnor, alltså ett litet glas vin för kvinnor och ett lite större glas för män per dag.

Källa http://www.expressen.se/halsa/1.1347078/experternas-tips-sa-sanker-du-kolesterolet

Dumpa dina tankemonster!

Idag läste jag denna intressanta artikel om motivation och helt klart kommer jag att använda mig av denna artikel i min planering av träning.

Dumpa dina tankemonster!
Tänk dig ur svackan Har motivationen börjat tryta? Är du tillbaka på ruta ett? Så här kan du tänka när det känns svårt att vara nyttig.

Tankefälla 1:
”Jag kan inte stå emot alla frestelserna som finns i skafferiet”
Eva och Gunilla: Försök att hitta ett alternativt beteende. När du känner dig frestad, gör någonting annat. Drick en kopp te eller städa.
Undvik högrisksituationer. Om du tycker att det är väldigt svårt att ha choklad i skåpen köp inte hem mer än att du äter upp det.
Ha planerade återfall då det är tillåtet att äta något onyttigt. Men bestäm redan i förväg när det ska ske och hur mycket du ska äta.
Om du gillar att småäta, ha små skålar i kylen med nyttiga snacks som kiwibitar eller jordgubbar.

Tankefälla 2:
”Jag har ont om tid och hinner vare sig träna eller laga nyttig mat”
Eva och Gunilla: Detta är ofta ett inbillat hinder. Man tror att det tar längre tid att laga nyttig mat än vad det egentligen tar.

Du kan börja ta tiden på din matlagning för att se hur långt tid det tar. Vi svenskar har i allmänhet mer tid än vad vi tror. Vi tittar ofta på tv flera timmar varje kväll. Lite av den tiden kanske vi kunde lägga på att laga mat eller röra på oss?
Det är möjligt att det tar extra tid i början, innan det har blivit en vana. När vanan är etablerad kommer den att gå av sig självt.

Tankefälla 3:
”Jag har verkligen ingen lust att gå till gymmet”
Eva och Gunilla: Du behöver inte gå till gymmet, du kan lika gärna gå i trappor eller dansa i vardagsrummet.
Om du går ut och promenerar: Ha ett mål. Gå till mataffären eller hoppa av några hållplatser för tidigt om du åker buss.
Du kan plussa ihop träningen. Att röra på sig 4x15 minuter räknas lika mycket som en timme i sträck.

Tankefälla 4:
”Jag har frossat – det är lika bra att ge upp dieten”
Eva och Gunilla: En tillfällig svacka är ingen katastrof. Nästa dag, eller nästa måltid kan du äta nyttigt igen.
Tänk ’Ok, nu hände det, vad kan jag lära mig av det?’
Tänk förebyggande. De flesta får ”återfall” när de är stressade, ledsna, oroliga eller sjuka. Ha en strategi för hur du ska tänka i de situationerna.

Källa http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article485463.ab

Imorgon kommer dottern på besök

Imorgon kommer min dotter Evelina med sin bror och mamma till oss dom skall vara hos osstill och med lördag och det skall bli jätte trevligt att få träffa dom allihop så idaghar man städat och bäddat och fixat så att allt är perfekt inför deras ankomst.

Så nu är sängarna bäddade och allt rent så nu är det bara att komma till Hotellet =)

Imorgon möter vi Evelina vid tåget.

Bibloteket

Idag var vi på bibloteket och Viktor blir helt galen i böckerna han vill ha en bok direkt när vi kommer in till bibloteket, idag lämnade tillbaka och lånade 9 nya böcker, Amanda vill bara sitta och titta i böckerna och vill inte gå hem, ett bra betyg till sagornas värld.


Dom vann !!!!!!

Fortsättning från inlägget match rapport
http://ronnyforsslow.blogspot.com/2008/10/match-rapporten.html

Matchen mellan Söderhamns IBF - IK Ljusdal som igår kväll slutade med vinst för Ljusdal med 3-2 fick en överaskad vändning i dag av någon anledning så har
resultat ändras till Vinst för Evelinas Söderhamn med 2-1 så detta betyder att
Evelinas lag har vunnit sin första match denna säsong.

Grattis Evelina.

McDonald´s

Besviken på McDonald´s när det gäller deras happy mile
från den 3- 30 Oktober har dom barnböcker i sitt happy mile

Sä här ser deras period ut på vilka böcker som gäller varje vecka.

Böckerna säljs i denna ordning:

Vecka 1, 3/10-9/10
Tummen tittar på natten, Inger och Lasse Sandberg
Så gör prinsessor, Per Gustavsson

Vecka 2, 10/10-16/10
En stjärna vid namn Ajax, Ulf Stark och Stina Wirsén
ABC-resan, Elsa Beskow

Vecka 3, 17/10-23/10
Tutu och tant Kotla, Gunnar Grähs
Castor syr, Lars Klinting

Vecka 4, 24/10-30/10
Ludde och telefonen, Ulf Löfgren
Den flygande trumman, Lennart Hellsing och Poul Ströyer

Men vi har köp tre happy mile i veckan och fått dessa böcker:

En stjärna vid namn Ajax (4)
Castor syr (3)
Tutu Och tant kotla (2)
Tummen tittar på natten (2)

Så vi missade dessa böcker:
ABC-resan, Elsa Beskow
Så gör prinsessor, Per Gustavsson
Den flygande trumman, Lennart Hellsing och Poul Ströyer

Ni kankse tycker att det är små aktigt av mig men jag tycker att man skall hålla det man lovar, nu har jag skrivit till McDonald´s och beskrivit sitvationen så vi för se vilket svar jag få.

Godmorgon alla glada blogg läsare ;-)

Då är det måndag igen och jag har så mycket att göra men först skall jag lämna Amanda på dagis sedan hem och äta fukost med Viktor MEN sedan blir det städa mer om detta berättar jag under dagen.

Vi hörs senare

söndag 26 oktober 2008

Sagoläsning är dagens höjdpunk

Idag fick Amanda en ny sagoCD Snövit i namnsdags present av oss


Sagoläsning är dagens höjdpunk när vi får läsa för Amanda och gå till bibloteket och låna böcker, imorgon ska vi till bibloteket och lämna åter böcker samt låna nya det tycker Amanda är roligt så efter dagis så skall vi kolla in nya sagoböcker.


Amanda har fått några ljudböcker (Sagor) av bland annat sin bror Mattias och det har inte varit någon ide att lyssna Amanda har inte velat det men nu sedan några dagar så vill hon gärna att vi ligger och lyssnar på sagorna och tittar i boken samtidigt.
Vi önskar att alla föräldrar läser sagor för sina barnen, det är verkligen kvalitetstid, Jag och min fru turas om vem som skall läsa för Amanda.


Lite fakta som jag har hittat på nätet:


Sagor utvecklar barnets språk, ger barnet ett större ordförråd och öppnar upp medvetenheten mot abstrakt tänkande. Detta tänkande används flitigt i skolor så barn som redan lärt sig sådant har en stor fördel när de börjar skolan.

Sagoläsning kan ligga till grund för att förebygga läs- och skrivsvårigheter hos barn. Ofta märks inte problem förrän barnen börjar skolan, men mycket är bra att börja arbeta med redan innan, i förskoleålder. Men man behöver inte sitta och pyssla med bokstäver om inte barnet specifikt är intresserat av sådant. Läs i stället, prata mycket med barnen och läs för dem så gör ni dem en enorm tjänst och förenklar så mycket för framtida skolgång.

Var varsamma och pressa inte småbarn till att lära sig bokstäver. Ta det alltid som en lek på barnets villkor och om barnet inte har lust, pressa dem aldrig någonsin till att lära sig mer. Det kanske är roligt för er att ha ett barn som kan bokstäver tidigt, men detta kan göra att barnet känner press och därmed tar avstånd från läsning och skrivning. Och detta kan också leda till stora problem i skolan.


Lär gärna barnen, men låt det alltid alltid vara en lek, på barnets villkor. Då lär de sig bäst och tröttnar inte. Och ta den där halvtimmen till sagoläsning på kvällen i stället för att slå på en film, det gör så väldigt stor skillnad för barnets språkliga utveckling.

Match rapporten

Nu har vi fått in match rapporten från vår reporter Rosie (Evelinas mamma)

Första matchen Lina spelade förlorade dom med 0-19. Dom som dom spelade emot är ca 2-3 år äldre, i Linas lag är det en blandad ålder och Lina är äldst. Tjejerna var rädd under matchen, det syndes klart och tydligt. Dom stora tjejerna har spelat i många år. Och i Linas lag har dom 2 unga tränare, två tjejer som går i gymnasiet, dom behandlar små tjejerna nästan som dom vore babyn. Jag och andra mammor pratade om att tjejerna skulle behöva en man som tränade dom, dom är inte gjorde av socker som gymnasie tjejrna verkar tro. Den andra matchen slutade 2-3, dom förlorade den också men det pratades mycket om 2 mål. Söderhamn fick in en boll och det var strul hur den kom in så den räknades inte. Ljusdal fick också in en strul boll men den räknades men ialla fall så vågade tjejerna slappna av när dom spelade mot Ljusdal, dom satsade allt och det var jätte kul och dom tjejerna är jämn gammal. Evelina har verkligen blivit duktig i bandy och hon räddade många många bollar så man fick höra flera ggr folk ropa bra Evve bra Evve. (Evve = Evelina)

Tack för resultat rapporteringen per sms idag.

Nästa match (4) den 19 November möter SIBF Njutångers IF på borta plan

PREMIÄR för Jamie Oliver´s matprogram


Jamie Oliver granskar: Kycklingindustrin - i kväll 21:00 kanal 5
Efterfrågan på kycklingkött i Storbritannien har aldrig varit större men vad är det egentligen vi stoppar i oss?I den här dokumentären granskar Jamie Oliver kycklingindustrin i Storbritannien där 95 procent av alla kycklingar och 86 procent av alla ägg kommer från industriellt uppfödda kycklingar.

Kyckling är Storbritanniens mest populära kött och idag äter britterna 12 gånger så mycket kyckling som för 30 år sedan. 855 miljoner kycklingar produceras varje år och den industriella och fabriksliknande produktionen har bidragit till att hålla priserna nere.
Men vad betyder de låga priserna på den industriellt uppfödda kycklingen för de kycklingfarmare som vill använda sig åt en mer djurvänlig och ekologisk metod? Och vad är det vi konsumenter egentligen köper? I en skakande dokumentär som fick kycklingförsäljningen av industriellt uppfödd kyckling att dippa rejält och försäljningen av ekologiskt uppfödda kycklingar att öka med 40 procent, tar Jamie Oliver reda på hur det ser ut inuti kycklinguppfödarnas och äggproducenternas fabriker.

Han bjuder in ansvariga från de stora butikskedjorna som köper in det billiga köttet och ifrågasätter producenternas fabriksliknande metoder. Dessutom får vi reda på vad så kallade ”chicken nuggets” verkligen innehåller.



Gordon Ramsay


Arga kocken kan sluta sura - är rekordrik
Vad säger man blir man lycklig av pengar döm själva

Varför så arg, Gordon Ramsay? Stjärnan i köket borde kunna kosta på sig ett leende - när han med sina 195 miljoner kronor om året är världens bäst betalde kock. - Nästa år kommer bli ännu bättre, säger Cris Hutchenson, Ramsays svärfar och affärspartner.

Den brittiske kocken Gordon Ramsay - mest känd från tv-programmet "Den arga kocken" - har 25 restauranger runt världen.Fyra till är dessutom planerade att öppnas nästa år.Men det är inte den delen av Ramsays arbete som ger mest pengar.

2 miljoner per avsnitt Hans kontrakt med brittiska tv-kanalen Channel 4, fram till 2011, är värt 26 miljoner kronor.Och varje avsnitt av de amerikanska varianterna av "Hells Kitchen" och "Den arga kocken" drar in över två miljoner kronor.
Tydligen har pengarna gjort honom orolig, nyligen skaffade Ramsay sig en livförsäkring värd 325 miljoner kronor.

Inredning

I eftermiddags gjordes vår gamla garderob som bara innehåll utterkläder och skor men som vanligt hade jag "TAGIT" en garderop till mina vertyg och nu behövde min kära fru den så efter en idé från min svärfar så hängde jag upp en vertygs tavla i garderoben fixa alla mina vertyg och maskiner för att inte få "skit" att min kära vertyg syns satt jag ditt ett draperi så öppnar man dörren ser man inte mina vertyg =)

Utklassning

Idag såg jag bajen bli utklassad av Gefle med 3-0, saknar ord, nu tag mot Halmstad på Onsdag hemma på Söderstation.

Liverpool bröt Chelseas svit

86 matcher lyckades Chelsea gå utan att förlora på hemmaplan. Sedan kom Liverpool och Xabi Alonso. Sviten är bruten efter att Liverpool besegrat Chelsea med 1-0. Get in!
En mycket bra laginsats bäddade för den historiska segern. Det går att lyfta fram nästan varenda spelare men jag väljer i synnerhet två som gjorde vinsten möjlig. Xabi Alonso och Jamie Carragher. Alonso var enorm på mitten, framförallt i andra halvlek med briljant bollbehandling och passningsspel. Dessutom blev han ju en ack så viktig målskytt! Jamie Carragher var kung i försvaret och var än chelsea hade bollen så var carra där för att bryta, helt enorm!
Men som sagt var det en laginsats framför allt annat och samtliga spelare ska ha en stor eloge för hur de genomförde matchen.I Andra halvlek var Liverpool det klart bättre laget och behöver inte skämmas det minsta över att vara det lag som bröt Chelseas svit.

Å vet ni vad? Vi är serieledare också!!!

Källahttp://www.liverpoolfc.nu/news/?12417

Min viktkamp

Idag så har det gått 10 dagar sedan jag fick min viktdom och då vägde jag 105.0 kilo
och idag väger jag under 100 strecket dvs

99.9 kilo

Drogt 5 kilo på 10 dagar och jag har bara dragit ner på fett intaget samt ätit enligt tallriksmodellen och inget godis, bullar eller mackor efter klockan 18:00 så nu kliver jag in i nästa fas som är att ta bort all socker.

Nu är det jul :-)

Nu är det JUL sitter och dricker Kaffe med en härlig LUSSE bulle samt en otrolig god pepparkaka och till sist men inte minst en SANDWICH med pepparkaks smak

GOTT GOTT I GOTT GOTT

Halloween

Nu har vi köpt hem Pumpa som vi skall skära i på Torsdag =) All inköp är klart för denna vecka.
Mer om våran Halloween kommer under veckan.

Grattis på Namnsdagen Amanda


Idag har vår femåring namnsdag AMANDA som betyder "den älskvärda" " ordagrant hon som bör älskas" och det gör vi älskar henne så enormt mycket.

GRATTIS VÅR UNDERBARA AMANDA PÅ DIN NAMNSDAG

Namnet är mycket typiskt för nittiotalister, då det i mitten av 1990-talet var det näst vanligaste dopnamnet för flickor i Sverige. Populariteten har nu avtagit, även om namnet fortfarande är vanligt. Den 31 december 2005 fanns det totalt 29 259 personer folkbokförda i Sverige med namnet, varav 19 286 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 1069 flickor namnet, varav 686 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.
Namnsdag: 26 oktober

Söndag morgon

Och mitt huvud känns så tungt =) nej jag har inte druckit jag har bara MASSA tankar i huvudet så vad händer nu på morgonen? Ju vi skall till Biltema och köpa några saker till min vertygs vägg som jag skall pyssla med idag samt skall vi till ICA MAXI och handla inför kommande vecka.

Evelina Innebandy Match 2-3

I dag Söndag har Evelina två matcher mot Hudik/Björkberg IBK Klockan 14.20 det är deras andra match för säsongen samt möter dom IK Ljusdal klockan 18.00 som är deras tredje match för säsongen en lång dag.Lycka till Evelina jag sitter här och håller tummarna för er.

FORZA SÖDERHAMN!!!!!!!!

Söderhamns IBF - Hudik/Björkberg IBK Klockan 14.20
Söderhamns IBF - IK Ljusdal klockan 18.00


Resultat/Spelprogram


Spelarstatistik


Söderhamns hemsida

lördag 25 oktober 2008

Färdigspelat i World Cup

Tuvärr är det
Färdigspelat i World Cup Hammarby svarade för en stark insatts mot ryska Zorkij, men förlorade ändå med uddamålet. Matchen som spelades natten mellan fredag och lördag slutade 3-4 och Bajen har därmed spelat färdigt i årets World Cup i Ljusdal. Målskyttar för Hammarby blev Rickard Koch 2 och Gustav Björkman.

Resultat:

Hammarby IF -Uralskij Trubnik 0 - 5
Hammarby IF -Torneo PV 3
- 0
Zorkij -Hammarby IF
4 - 3

Hammarby - Lindesberg 32-28

Hammarby - Lindesberg 32-28 (15-14)

Ja!!!! nu är bajen på gång andra raka vinsten i handboll.

Byt till vinterdäck

Idag var vi hos mina svärföräldrar och byte däck, fast det är Svärfar som byter men jag hjälper till och servar honom med däcken precis som man kan se vid formet ett när bilarna åker in i depån =) Jag lär mig alltid något av Svärfar sedan vart det dator snack något som jag kan ge honom man kan datorer bättre än bilar så man byter erfarenhet =)

Byt Olja, Spolarvästska, Decileratvatten, Bromsolja med mera shit vad mycket det var att byta.

Mjölbaggar


Äckligt men sant vi har fått nya hyresgäster och dom betalar ingen hyra utan dom äter upp vår mat, som sagt vi har fått ett litet kryp som finns i hårdbröd,mjöl,kex med mera så idag så vi följt Anticimex råd som var
" köket eller skafferiet är förvaring i tättslutande förpackningar utmärkt även om det inte är någon garanti.
Något att tänka på är också att livsmedel bör förvaras så kallt och torrt som möjligt. Livsmedel bör inte heller förvaras längre än nödvändigt. Om du upptäcker skadedjur i ditt kök är följande
åtgärdsprogram lämpligt
Töm skåpet/en och ta bort eventuellt hyllpapper.
Rengör lådor och hyllor noga. Använd helst dammsugare. Tänk på att byta och kassera använd dammsugarpåse. För att vara på den säkra sidan bör påsen förseglas med en plastpåse och frysas.
Undersök varorna noga innan de sätts tillbaka. Det bästa är oftast att kasta bort varor som varit angripna. "
Som sagt vi har städat ut skafferiet och slängt massor av varor som skall ersättas och burkar skall allt finnas i, samt gjort iordning en kryddlåda.
Så nu är det rent och imorgon handlar vi nytt =(
Så inga nya hyresgästar i vårt kök.