onsdag 3 december 2008

Femte boken femte boken i Smaker från hela världen-Svensk vinter & jul .

Idag köpte jag den femte boken femte boken i Smaker från hela världen-Svensk vinter & jul .
Det var en fantastisk kokbok fina bilder och många goa recept, ett recept hittar ni längre ner.


Svensk julmat, det vet väl alla vad det är … eller? Vad ska egentligen
serveras till glöggen och vad ska ställas fram på det dignande julbordet?
Även om julskinkans ställning som paradrätt tycks ohotad är det
ganska tydligt att traditionerna börjar luckras upp. Eller kanske snarare
kompletteras.

Utmanar smaklökarna
Avlägsen känns den tid då äggost var ett måste på bohuslänska
julbord och varje skånskt julagille bjöd på luad ål. Vill man hålla fast vid
traditionerna men kanske byta ut en rätt eller två, finns många uppslag
att hämta här. Vi utmanar gärna smaklökarna med en och annan krydda
hämtad långt ifrån den svenska myllan!

Planera!
Tid är en bristvara för många i december, men med lite planering blir
det lättare att få ekvationen att gå ihop. Att först ägna en stund åt att
bläddra bland recept och bestämma sig för vad man vill hinna med är en
bra början. Många ingredienser kan köpas hem i god tid, för att sedan
plockas fram när tiden och lusten fi nns. I några recept finns också förslag
på genvägar – sånt som kan köpas färdigt, till exempel gravlaxsås till den
hemgjorda senapssillen.

Ny inspiration
Den här boken är indelad i fyra kapitel, tillsammans tänkta att ge förnyad
matinspiration från tidig advent till nyår.
Julbak handlar framför allt om alla de där dofterna som sprider julstämning
i hela huset. Om saffran, nejlikor, ingefära, pomerans, kanel
och kardemumma. En bra sak med att baka är att man kan göra det
när man har tid, inte nödvändigtvis precis innan gästerna ska anlända.
Vi har samlat recept som förhoppningsvis ska locka fram baklusten,
oavsett om man har en hel eftermiddag på sig eller bara en halvtimme.
Hela skalan från vörtbröd och kavring till mandelmusslor och lingonkola
finns med.

Klassiker och överraskningar
Julmat är rätterna vi gärna vill bjuda på när det är dags att fira julens
högtid. Ett klassiskt utbud kryddat med en och annan överraskning. Till
de gamla bekanta hör sillsalladen och julskinkan, bland nykomlingarna
finns grönkålscouscous och chili- och ingefärsglaserade revbensspjäll.
Den traditionstyngda lutfi sken har fått en lite ny touch i suffl éform, och
ris à la Maltan har smaksatts med en gnutta citronlikör.

Varva ner
Mellandagar är precis vad de låter som, några vardagar mellan två
högtider. Det kan inte vara fest jämt, och tur är kanske det … För många
innebär mellandagarna tid att verkligen vara ledig och slappna av, även
från krävande köksbestyr. Vi har valt ut några varma och mättande
vardagsrätter, som är enkla att tillaga och inte gräver hål i plånboken.
Pepparrotsgryta med korv, köttfärsjärpar med ansjovis eller ängamat med
osttoast – det är bara att välja.

Festligt till nyår
Nyår – då sätts matfantasin på prov! Efter all julmat längtar många
efter att ta ut svängarna och överraska vännerna med en spännande meny.
Något festligt för både öga och gom. Det får gärna vara lite krångligt,
kosta en slant och ta lite längre tid i anspråk. Kan renbiff med lime- och
enbärssmör och mandelpotatispuré fresta? Eller kanske grönpeppar-stekt oxfilé med lingon- och madeirasås? I det här kapitlet finns förslag
på förrätter, huvudrätter och desserter som kan kombineras efter
tycke och smak.
Lycka till – och smaklig spis i vintermörkret!

Julgravad lax

2 dygn + 1 dygn i frys.
Laxen kan gravas färsk, men måste då frysas in efter gravningen minst 1 dygn. Om du utgår från fryst, tinad lax behöver den inte frysas in efter gravningen.

Gör så här
1. Ta bort benen från laxfilén. Använd gärna en pincett, men låt skinnet sitta kvar. Skär filén i två bitar på mitten. Blanda samman socker och salt.
2. Stöt vitpeppar, kryddpeppar, stjärnanis, kanelstång och kryddnejlikor i en mortel. Skölj apelsinen och riv skalet. Blanda ner kryddblandningen, citronpeppar, ingefära och apelsinskal i sockerblandningen.
3. Gnid in laxens köttsidor med kryddblandningen. Lägg på dillkvistarna. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra. Lägg dem så att den tunna sidan kommer mot den tjocka. Lägg fisken i en plastpåse. Knyt ihop och lägg in den på ett fat i kylen. Låt den ligga 2 dygn. Vänd 4–5 gånger under tiden.
4. Ta bort dillen men låt kryddblandningen vara kvar. Skär laxen i tunna sneda skivor. Använd en filékniv med långt smalt blad så går det lättare. Garnera med apelsinskivor. Servera med senapssås.

Ingredienser
10 portioner
1 kg laxfilé, med skinn
Kryddblandning:
1 dl råsocker
0,5 dl salt
1 msk vitpepparkorn
0,5 msk kryddpepparkorn
3 st stjärnanis
1 st kanelstång, finstött
3 st kryddnejlikor
1 msk citronpeppar
1 st apelsin, rivet skal
1 msk ingefära, rive

Inga kommentarer: