fredag 7 november 2008

Vi surfar 18 timmar i veckan

Läste denna artikel idag och jag trodde att vi satt längre men själv så är jag uppkopplad hela tiden och sitter minst 4-5 timmar varje dag det är skrämmande att vi "slösar" på tid men jag tycker personligen att datorn är ett vertyg och att det är omöjligt att inte använda dator oh andra sida att sida spela 24 timmar om dygnet och inte äta eller sova är skadligt.

Uppsala.
Genomsnittssvensken tillbringar 18 timmar på nätet varje vecka, visar en ny rapport. Och akademikerna har tappat sitt försprång.

- Nu har internet blivit ungefär som bilkörning, säger Håkan Selg vid Uppsala universitet. För bara fem år sedan fanns tydliga skillnader mellan hög- och lågutbildades internetanvändning, skriver Upsala Nya Tidning. Akademiker som var först på banan i nätets barndom behöll sitt grepp om dess möjligheter.

Men inte längre, enligt en delrapport från Nationellt IT-användarcentrum vid Uppsala universitet. I dag använder en genomsnittlig svensk under 55 internet 18 timmar i veckan, visar rapporten. Det är en timme mer än gruppen forskare och studenter.

Enligt projektledaren Håkan Selg är det numera intresset som avgör hur mycket vi surfar.
- Det är en stor skillnad mot att inte ha tillgång till internet eller möjlighet att ta till sig den nya tekniken. Nu kan vi sluta betrakta skillnaden i användning som ett problem, säger han till UNT.
Bland de grupper som i princip inte använder nätet finns fortfarande äldre svenskar.

Vid 35 går en gräns: Yngre umgås via nätet, medan den som passerat 35 använder tjänster som e-post, internetbank och söker information.

- Mejlgenerationen upprepar sitt brev- och telefonmönster på internet och förstår inte den yngre generationen som suddar ut gränsen mellan arbetsliv och privatliv, arbetsplats och bostad, säger Selg.

Inga kommentarer: