måndag 17 november 2008

ELVA MILJONER SPELAR WARCRAFT.


ELVA MILJONER SPELAR WARCRAFT.
 World of Warcraft är ett onlinerollspel där tusentals deltagare spelar samtidigt via internet. Spelaren strävar efter att få sin spelfigur att stiga till högre och högre nivåer med bättre förmågor.

Kollapsade av dataspel
En 15-årig pojke i Laholmstrakten föll i går eftermiddag ihop i krampanfall efter ett dygns oavbrutet dataspelande. 
Han fördes med ambulans till Halmstads lasarett där han i natt låg kvar. Utslagen, med vätske- och näringsdropp. 
- Jag vill varna andra ungdomar och föräldrar, säger pappan.

De sju kompisarna träffades i lördags hemma hos 15-åringen och drog i gång sina olika versioner av World of Warcraft. Det intressantaste var förstås det nya Wrath of the Lich King, som under enorm uppståndelse släpptes natten till i torsdags.
- De spelade hela dagen och natten. Kanske fick de ett par timmars sömn. Lite mat och frukost åt de vid sina datorer, berättar pappan.
Vid 14-tiden i går kollapsade sonen. Han krampade som vid ett epileptiskt anfall.
- Vi blev skräckslagna och larmade förstås SOS.
Sömn- och näringsbrist
På sjukhuset konstaterade läkarna att kroppen slagits ut av för mycket koncentrerat spelande, för lite sömn och för lite näring.
- Men han är utom fara. Helt slut. Nu sover han djupt, säger pappan, när han kommit hem från sjukhuset. Mamman stannade kvar.
- Men vi hann prata lite om riskerna med spelet, och den besatthet som kan utvecklas.
Båda var överens om att 15- åringen måste sansa sig och begränsa sin tid vid datorn.
Säljer mer och mer
- Det förstår även kompisarna. Jag har varit i kontakt med deras föräldrar och informerat om det inträffade. De inser också att pojkarna måste minska speltiden och att de själva skärper kontrollen.
Världen över finns elva miljoner utövare av World of Warcraft. Den senaste expansionen av nätrollspelet väntas slå alla tiders försäljningsrekord av spel alla kategorier.
Deltagarna spelar i olika lag med medlemmar från hela världen. 
Spelföretaget ger råd
På sin hemsida ger företaget bakom World of Warcraft, Blizzard, olika råd och upplysningar till föräldrar om spelet och hur spelandet kan övervakas.
Men det hjälpte inte i 15-åringens fall. Inte heller i många tusen andra svenska ungdomars totala engagemang i fantasivärlden.


Experten: Uppemot 40 000 i riskzonen
Psykologen Owe Sandberg är Sveriges främste och mest erfarne specialist på spelmissbruk: 
- Jag befarar att spelberoendet kommer att öka explosionsartat och dra med sig svåra psykiska och även fysiska åkommor, kommenterar han Laholmspojken genomklappning vid datorn.

- World of Warcraft är ett fascinerande spel, som det är nästan omöjligt att avbryta. Det har heller inget slut så deltagarna kan fortsätta hur länge som helst, säger han.
- Många blir besatta. De känner inga begränsningar och drabbas av vätskebrist och sjukdomstillstånd.
Skapar ett beroende
När den förra versionen, Burning Crusade, släpptes 2007 uppstod en stark ökning av antalet spelberoende. Förtvivlade föräldrar ringde honom dygnet runt för att få hjälp med sina barn, som isolerade sig, slutade sova och äta och helt tappade verklighetsuppfattning.
- Jag fick hand om en kille som efter fyra dygns spel fick en psykos, han förlorade all kontakt med omvärlden.
- Fallen är många, konstaterar Sandberg och räknar med att 30 000- 40 000 ungdomar, en stor majoritet pojkar, befinner sig i riskzonen för att hamna i ett spelberoende.
Det värsta tycker han är att inga myndigheter inser allvaret. Socialdepartementet, socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet rör inte ett finger. De anser inte att det finns dokumentation.
- Ändå finns mängder av vetenskapliga studier som visar på riskerna.

Källa www.expressen.se

Inga kommentarer: