fredag 14 november 2008

Ny våg av Liveprodukter

Microsoft lägger nu sista handen på nästa generation av företagets Liveprodukter, exempelvis Mail, Messenger, Photo Gallery, Movie Maker, Writer, Toolbar och Family Safety. Alla dessa finns nu i nya betaversioner och de ska integreras så användaren kan komma åt det mesta från ett och samma gränssnitt. 
Därmed ska det exempelvis bli lättare att hämta in och redigera bilder samt säkerhetskopiera dessa till Skydrive. Windows Live Skydrive är Microsofts tjänst för lagring på webben där som i dagsläget erbjuder 5 GB lagring. Det utrymmet kommer inom kort att utökas till 25 GB och i samma veva tar Microsoft bort gränsen för hur stor inbox man får ha i Hotmail.

– Det kommer att vara tillräckligt för många som tycker det är bökigt att hålla reda på externa hårddiskar, säger Microsofts produktchef Jessica Börjel.

I hennes presentation av de nyheter som nu finns på windowslive.com framgår tydligt att fokus ligger på den typ av funktioner som blivit populära i olika sociala nätverk som Facebook. Tanken är att man ska kunna redigera texter, video och foton och de nya verktygen har funktioner för att katalogisera materialet både på hårddisk och nät. 

I nya versionen av Photo Gallery finns funktioner för att tagga olika bildelement, särskilt ansikten där man kan göra noteringar om vad alla på ett gruppfoto heter. För vana användare av Facebook är det knappast någon nyhet men funktionen fungerar även på bilder som ligger på den egna hårddisken.

Den nya satsningen som Microsoft nu gör på Live innebär samtidigt att flera tidigare tjänster läggs ner. Det gäller exempelvis gruppsamarbetsytan MSN Grupper som stängs ner 21 februari och bakas in i Live Groups. Även den webbaserade versionen av Messenger läggs ner och flyttas till Hotmail.

Sedan går det även att notera att Live-produkterna kommer att bli än viktigare i samband med nästa version av Windows. Windows 7 kommer exempelvis inte att ha inbyggda funktioner för redigering av video och i stället får man efter installationen frågan om man vill lägga in Live Movie Maker och de andra Liveprodukterna.

Tre år efter att Microsoft började använda benämningen Live på en del av företagets MSN-tjänster kommer nu den tredje vågen av produkter. Internt har dessa haft arbetsnamnet Wave 3 och samliga nyheter presenteras på windowslive.com.


http://www.windowslive.se/

Inga kommentarer: