tisdag 4 november 2008

Vad är motion?

Idag fick jag detta mail, är med i ett livsstilsprogram.

Låt säga att du är en s k soffpotatis.
Motion är någonting du bara ser på tv. Ur en aspekt är detta ryggläge faktiskt ett drömläge: Du tillhör nämligen dem som har mest att vinna på en livsstilsförändring - med minst ansträngning! Vetenskapliga studier visar att de mest dramatiska hälsovinsterna uppstår när personer som är helt fysiskt passiva, börjar anamma lättare former av fysisk aktivitet. Och vad är då lättare former av fysisk aktivitet?

Vi kan illustrera det med en kaloriförbränningstrappa: - När du ligger och gottar dig framför tv:n förbränner du ca 85 kilokalorier (kcal) i timmen. Om du från detta läge, hasar dig upp i sittande ställning, ökar din energiförbrukning med ca 5%. Börjar du pilla med fjärrkontrollen eller bläddra i en tidning, ökar energiförbrukningen med hela 30%. Gör du samma sak stående är din energiförbrukning uppe i 146 kcal i timmen.

Räcker det? - Nej, inte riktigt. Men om du lämnar tv-rummet och börjar gå i lagom takt - drar din kaloriförbrukning i väg till hela 308 kcal/h. Det innebär att det räcker med en halvtimmes gående om dagen för att du ska göra stora hälsovinster. Och du behöver inte ta hela promenaden på en gång. Nästan samma effekt uppnås om du tar 10 minuter på morgonen, 10 på lunchen och 10 på kvällen.

Och vad händer? Blodgenomströmningen ökar. Spänningsvärk släpper. Nedbrytningen av blodfetter blir effektivare. Det goda, skyddande kolesterolet, HDL, stiger. Blodfettpartiklarna blir mindre benägna att fastna på blodkärlens insidor. Blodsockret sjunker. Fett ombildas till muskler. Blodtrycket och halterna av stresshormoner sjunker. Du känner dig lugnare, mera avspänd.

Titta nu i kalendern när på dagen det passar att lägga ett (ett flera) pass. Skippa kaffet efter lunchen och ta en promenad. Ställ bilen och ta cykeln eller en promenad.

Du kommer att märka att så snart du fått in en rutin på motionen så vill du inte vara utan.

Inga kommentarer: