fredag 7 november 2008

Lyssna gratis på musik - helt lagligt

Lyssna gratis på musik - helt lagligt
Här är de hetaste musikspelarna för din dator.

Längre ner kan ni läsa om Glöm skivorna - streamad musik är framtiden

SPOTIFY (spotify.com)
Svenska nykomlingen gör succé. En grymt enkel och elegant spelare med stort bibliotek, bra ljud och imponerande laddningstider. Det är gratis att lyssna så länge 1) du fått en inbjudan och 2) står ut med reklam var sjätte låt. Ett betalalternativ finns.

ITUNES (apple.se/itunes)
Snygg, enkel och omfattande. Itunes får en del (välförtjänt) kritik men är ändå den bästa musikspelaren. Kvalitetsprogrammet spelar hårddiskens musikfiler och streamar radio - men bara 30 sekunder av de låtar du inte köpt i den stora butiken.

Last.fm (last.fm)
Utbudet har sina svackor, men det är en kul spelare som dessutom synkar med konkurrenten itunes. Spelaren för statistik, kommer med pigga lyssningstips och har en nördig funktion där man kan göra "blandband" och tipsa kompisar. Helt gratis.

My Space Music (myspace.com)
Ljudkvaliteten suger stundtals och utbudet är kort och koncist, söker du exempelvis på Depeche Mode på itunes får du 150 låtträffar - mot 5 på My Space. Mycket på gång dock. Exempelvis smygpremiär på hela Beyonces nya cd nästa vecka.

Deezer (deezer.com)
En smula krånglig med en del trista luckor (exempelvis saknas Glasvegas i utbudet). Men även Deezer är på g. Rymmer redan en "Smart radio"-funktion som, när den spetsats till, kan bli oumbärlig. Har, precis som My Space, en del video.

Musicovery (musicovery.com)
Idén är unik här - klicka för de musikgenrer du är intresserad av och fortsätt med att markera ditt humör i en slags känslomatrix. Du får en liten men fiffig spellista tillbaka. Som uppdateras efter hand. Lite snävt, men ganska gulligt.

Sveriges Radio (sr.se)
Reklamfri musikradio utspridd på ett gäng olika kanaler; Atlas (world pop), Svea (svenskt), Rockster (rock), Street (hiphop/r'n'b) osv. Ingen sökfunktion, men sämst är att infofönstret oftast visar en annan låt och artist än den som spelas.

Ilike (ilike.com)
Spretig, rätt ful och med några buggar. Men Ilike erbjuder samtidigt gratis mp3, integrerad You Tube och smyglyssningar. Bästa funktionen är "Radio station". Skriv in en favoritartist, och du får en hel spellista med liknande musik i retur.

Grooveshark (grooveshark.com)
Kvalitetskontrollen av de låtar som finns tillgängliga är ojämn. Seg streaming av spåren också. Utbudet är dock helt ok, främst när det gäller amerikansk musik. Man kan dela med sig av spellistor, men inte ladda ner något

IMEEM (imeem.com)
Ful och småkrånglig. Men ett bra utbud - framför allt av listpop, med betoning på r'n'b. Känner av var du befinner dig och rekommenderar musik baserat på den infon. Skumt. Många extrafunktioner, men få som känns färdiga.

Seeqpod (seeqpod.com)
En seg webspelare som dock rymmer många låtar (och en del videor). Är klart bäst i test när det gäller listor. Vet du inte vad du är sugen på? Klicka på listan över "LA punk" eller "Tidernas 100 bästa elgitarrlåtar" eller nåt annat tokroligt.

Songza (songza.com)
Som ett mp3-google, fast utan någon som helst finess. Sök på en artist, och de videor/låtar som spelas upp är hämtade från You Tube, imeem eller någon annan leverantör. Det är förvisso enkelt och gratis, men ändå bara en onödig omväg.

Källa http://www.expressen.se/noje/musik/1.1360949/lyssna-gratis-pa-musik-helt-lagligt

Glöm skivorna - streamad musik är framtiden
Streamad musik har länge varit ett hopplöst kapitel.
Så är det inte längre. Nu är det framtiden. Dessutom är det gratis.

Allt går inte som man tänkt sig. Vi kör fortfarande bil, inte svävare. Trottoarerna är ännu inte ersatta av rullbanor. Lydiga robotar som gör skitgörat hemma är science fiction även i dag.Värst av allt; trots att LED-siffrorna på kalendern visar 2008 finns det alltjämt inga schysta röntgenglasögon i serietillverkning.Men en annan framtidsvision har slagit in: I de flesta hem är grammofonen ersatt av datorn. Det är en utveckling som skivbolagen inte var i närheten av att lyckas stoppa med sin galet mp3-defensiva strutstaktik.

Nu minskar, åtminstone enligt vissa rapporter, ändå den illegala nedladdningen av musik.Delvis beror det på att nätbutikerna, främst itunes, blivit riktigt bra.Det beror också på att det blivit tokenkelt att lyssna på en massa musik genom streaming. En dator (i vissa fall räcker det med en mobil eller ett tv-spel) och ett hyfsat bredbandsabonnemang är allt som behövs.

Vad är priset konsumenterna får betala för att musiken blivit gratis?Ungefär det samma som för att se James Bond spränga upp skurkar. Det vill säga; priset är produktplacering och reklam.Spotify är tydligast med sin reklamfinansiering, men ändå bäst just nu. Men den svenska tjänsten är inte ensam i sitt slag, det finns en massa musikspelare att välja bland.En del är väldigt smarta, andra bara dumma, men de har alla några saker gemensamt:De spelar musik.De är gratis.De har framtiden för sig.Om några år funkar streamingtjänsterna antagligen till din Ipod, stereo och mobil också. Då är det dags att placera cd-skivan på samma museum som Thomas Edisons fonograf.

Källa http://www.expressen.se/noje/musik/1.1360999/glom-skivorna-streamad-musik-ar-framtiden

1 kommentar:

parvina sa...

Your article is very helpful.Everyday your blog inspire me a lot and helped to develop something new like I have developed a new app : how to install spotify premium apk this is great and enjoyable.Thanks for the awesome posts , please keep updated regularly.