söndag 9 november 2008

Låt ditt humör lysa upp Stockholm

När min dotter Evelina var hos oss så berättade jag om detta att Hötorgshusen projiceras ljus i olika färger som bestäms av hur människorna i staden mår.

Låt ditt humör lysa upp Stockholm. På Hötorgshusen projiceras ljus i olika färger som bestäms av hur människorna i staden mår.

På webbplatsen emotionalcities.com kan du ange din ”dagsform” på en sjugradig skala, som visar känslolägen från lila till rött. Färgerna lyser upp de fem Hötorgshusens fasader.

Om Emotional cities
Emotional Cities är ett konstprojekt av konstnären Erik Krikortz. Projektet undersöker och visualiserar individuella och kollektiva känslor. Förra året ställdes projektet ut på Moderna Museet samtidigt med ljusinstallationen på Hötorgshusen. Emotional Cities genomfördes dessutom parallellt på Art Center Nabi i Seoul, Sydkorea.


Hur mår du idag?
Emotional Cities utgår från en mycket vardagliga fråga. Men vad skulle hända om vi oftare funderade över hur vi själva och människor omkring oss mådde? Kan några minuters daglig reflektion göra oss mer medvetna? Emotional Cities är ett konstprojekt som undersöker och visualiserar individuella och kollektiva känslor.

På sajten anger alla som vill medverka sin ”dagsform” på en sjugradig skala, känslolägen som motsvaras av en färgskala från lila till röd. Medianvärden räknas löpande ut för städer, länder, världen och grupper du själv skapar. Alla resultat redovisas grafiskt på sajten. Att mäta känslor är inte lätt, men resultaten kan vara intressanta.

För den som vill finns även möjligheten att föra dagbok. Anteckningarna är inte synliga för någon annan användare. När ”hur-frågan” besvarats går det alltså att lägga till ett ”varför”. Vad påverkar oss egentligen mest; yttre eller inre skeenden, rutiner och små upprepade händelser, eller dramatiska enstaka upplevelser?

I några städer kommer stadens aktuella känsloläge att visas som en ljusinstallation i det offentliga rummet. Det kommer även att genomföras akademiska undersökningar i anslutning till konstprojektet. Emotional Cities är ett experiment – inte bara i egenskap av konstnärlig-psykologisk studie, utan även som en korsning mellan olika medier och uttryck.

Framför allt är Emotional Cities helt beroende av din och andras medverkan. Hur konstverket används avgör helt dess innehåll och utveckling. Jag hoppas att projektet ska väcka din omsorg om dig själv och andra, samt bidra till reflektioner över tillvaron.

Erik Krikortz

Inga kommentarer: