tisdag 4 november 2008

Livet skulle vara tråkigt utan pasta

I morse såg jag Paulo gästade RIX FM morgonzoo och jag måste säga vilken kille skrattade gott när han gav sig på GI fanatikerna och gillar verkligen hans matlagnings program på fyran plus som går i kväll 21:00

Paolo Roberto har lagt boxningshandskarna på hyllan och reser i nya matlagningsprogrammet Primo Paolo till den lilla staden Maddaloni, i närheten av Neapel, för att laga mat tillsammans med sina matkunniga fastrar.

I Primo Paolo står kärleken till maten, familjen och råvarorna i centrum. Paolo Roberto är programledare och programserien utgår från familjen Robertos hemstad Maddaloni - närmare bestämt från Paolos många matlagningsskickliga familjemedlemmars kök. Det blir underhållande matlagning i en vacker och färgstark miljö.

Paolo, som har ett stort matlagningskunnande, ska i varje program laga italiensk mat - något som hans fastrar tvivlar starkt på att han kan. Varje program avslutas med en middag där släkt och vänner bjuds in. Det blir många favoritrecept och italienska specialiteter - bland annat risotto con funghi, salsiccia alla griglia och melanzane alla parmigiana. Programmet kryddas med besök hos slaktaren, antipasti-butiken och världens första pastafabrik. Tittarna får också följa med på buffelmozzarella- och glasstillverkning.

- Att laga mat tillsammans med mina fastrar har varit den tuffaste fajten i mitt liv. I programmet delar de med sig av sina hundraåriga matlagningskunskaper och sina absolut bästa tips för att lyckas i det syditalienska köket. Maten de lagar är den godaste, nyttigaste och enklaste i världen. Jag tror inte någon stjärnkock kan slå det, säger Paolo Roberto.

Vem är han ?

Paolo Roberto, född 3 februari 1969 i Upplands Väsby i Stockholms län, är en svensk före detta proffsboxare, programledare i TV och författare. Han har även provat på att vara socialdemokratisk politiker och skådespelare. Hans genombrott var huvudrollen i filmen Stockholmsnatt från 1987, som var löst baserad på hans egna erfarenheter som våldsam ungdomsbrottsling.

Uppväxt Paolo Roberto är uppvuxen i Upplands Väsby norr om Stockholm. Hans far Vincenzo kommer från en stad strax utanför Neapel i södra Italien, medan hans mor Ellen har skotskt och svenskt påbrå. Han har en yngre bror vid namn Ian. Han är gift med programledaren Lena Roberto (född Arrelöv) samt har en son och en dotter.

Roberto tränade som liten taekwondo. Han var ofta inblandad i slagsmål och drogs under tonåren till Stockholms kriminella gäng, där han blev känd som "kungen av Kungsan". Hans roll i filmen Stockholmsnatt är till viss del baserad på honom själv och hans egna upplevelser under denna period. Vid denna period grundades också Non Fighting Generation (NFG) och Paolo Roberto var med vid uppstarten, efter just filmen Stockholmsnatt. Organisationens syfte var att förebygga och förhindra bråk genom att vandra runt där det var mycket ungdomar.

Boxningskarriär Roberto började därefter träna boxning och blev proffsboxare. Han gick under sin karriär två titelmatcher om VM-bältet: mot spanjoren Javier Castillejo i lätt mellanvikt 1999 där han förlorade på teknisk knock-out, och 2001 mot svensken Armand Krajnc i mellanvikt där det blev förlust på poäng. Han erövrade senare WBC:s interkontinentalbälte på Åland mot argentinaren Eduardo Bejarano. Han avslutade sin boxningskarriär genom att bli brutalt knockad av argentinaren Sebastian Lujan, även detta på Åland.

Efter proffsboxningen Roberto har också haft en politisk karriär, med legalisering av proffsboxning i Sverige som hjärtefråga. Han ställde upp som kandidat i riksdagsvalet 2002 för socialdemokraterna. Även om han fick näst flest socialdemokratiska kryss i Stockholm, lyckades han inte komma in i riksdagen. Han har sedermera lämnat socialdemokraterna och deklarerat att han tänker rösta borgerligt.

Roberto är medlem av Katolska Kyrkan och var en de 40 kända personer som stod bakom Uppropet för äktenskapets bevarande 2006, vilket föranledde mycket kritik i massmedia. Vid ett annat tillfälle var det istället den konservativa, katolska organisationen Opus Dei som kritiserade honom för att ha talat "som katolik" i massmedia. Organisationen ansåg inte att han hade rätt att uttala sig som en företrädare för Kyrkan när han bara var ickeorganiserad lekman. Roberto har varit aktiv i den katolska hjälporganisationen Malteserhjälpen.
Under 2005 medverkade Roberto som expertkommentator i TV och återfinns numera också på sista sidan i Sportbladet. Den 16 mars 2006 medverkade han i Time out i TV4. Sommaren 2007 var Roberto en sommarpratare i Sveriges Radios program Sommar. Sedan 2007 är Paolo Roberto expertkommentator för TV4 sports sändningar av Ultimate Fighting Championship tillsammans med sin bror Ian.

Kuriosa
Paolo Roberto förekommer som rollfigur i den andra boken i Stieg Larssons milleniumserie, Flickan som lekte med elden och kommer också att spela sig själv i filmen med samma namn.

Filmografi
1986 – Stockholmsnatt
1993 – Sökarna
1997 – 9 millimeter
2001 – Jarrett

Inga kommentarer: