söndag 2 november 2008

Google Kalender (Tips)

Google Kalender: Så skräddarsyr du din kalender på nätet

Google Kalender kan du anpassa helt efter dina egna intressen. Kanske lägga in ditt favoritlags spelschema eller favoritartistens turnéplan?

Att ha kalendern på internet är smart. Du kommer åt den var du än befinner dig, och får påminnelser om vad du ska göra – via mejl eller direkt på skärmen.
Google Kalender är en av de smartaste nätkalendrarna. Det som gör den speciell är de fina möjligheterna att dela information med andra.

Säg exempelvis att du ofta gör affärer med USA. Då kan du välja att lägga till de amerikanska helgdagarna i din egen kalender – för att kunna se när dina affärs-bekanta inte är på kontoret.
Och har du vänner i Finland kan du lägga till de finländska namnsdagarna. På samma sätt kan du få tillgång till ditt fotbollslags spelschema, kändisarnas födelsedagar eller favoritartistens turnéplan.

Men det finns förstås även andra bra användningsområden. Kalenderdelningen kan användas när du vill dela information med dina vänner och affärsbekanta. Alla medarbetare på ett småföretag kan välja att koppla ihop sina Google-kalendrar. På så vis blir det lättare att boka möten vid en tidpunkt när alla är lediga. Du får också järnkoll på var dina kollegor egentligen håller hus och vad de sysslar med.

Kräver inget programPrecis som Gmail är Google Kalender en tjänst på internet. Du behöver med andra ord inte installera något särskilt program för att kunna använda den. En webbläsare är allt som behövs, vilket betyder att du som är på resa kan kolla din kalender var som helst – så länge du har tillgång till en internetdator.

Det bästa av allt är att tjänsten är gratis. En enkel registrering är allt som behövs för att du ska komma igång. Och om du redan använder Gmail går det enklare än så. De bägge tjänsterna använder samma inloggning, så när du loggar in för att kolla din mejl räcker det med ett klick för att även kolla din kalender.

Steg för steg: Så lägger du in nya kalendrar

1. Skaffa Kalendern. Gå in på calendar.google.com. Du som redan har en Gmail-adress loggar in under Google-konto. I annat fall klickar du på Skapa ett nytt konto. När du har fyllt i informationen är det bara att logga in för att öppna din kalendersida.

2. Lägg till helgdagar ... Klicka på Inställningar, Kalendrar. Under Andra kalendrar väljer du Lägg till kalender. Klicka på Bläddra i kalendrar. Om du vill lägga till svenska helgdagar letar du upp dem i listan och klickar på Lägg till kalender.

3. ... och specialkalendrar. Om du söker en mer specialiserad kalender, välj Sök i offentliga kalendrar. För att exempelvis lägga till svenska namnsdagar skriver du in Namnsdagar i sökfältet. Leta ibland sökresultaten och klicka på Lägg till kalender.

4. Importera. Du kan hämta information från andra kalender-program till Google Kalender, om programmen kan spara en ical- eller csv-fil. Gör det, välj fliken Importera kalender och klicka på Bläddra. Leta upp filen, välj kalender och klicka på Importera.

5. Länka med andra. Även kalendrar som du hittar på webben går att lägga till – om de använder ical-formatet. För att göra det letar du upp kalendern, kopierar webbadressen och väljer fliken Lägg till webbadress. Klistra in adressen och klicka på Lägg till.

6. Ta bort kalendern. De kalendrar du har lagt till går förstås att ta bort. Klicka på fliken Kalendrar. Under Andra kalendrar finns en lista över allt du har lagt till. Genom att klicka på papperskorgen tar du bort den helt, medan Dölj gör den tillfälligt osynlig.

Källa:http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.184046/google-kalender-sa-skraddarsyr-du-din-kalender-pa-natet

Inga kommentarer: