onsdag 12 november 2008

Google videochatt

Google får svenskutvecklad videochatt

Googles köp av svenska Marratech förra året har nu resulterat i att Googles chattjänst fått videofunktioner.

Sedan länge har det gått att starta chattsessioner direkt från Googles e-posttjänst men senare i dag ska det även gå att chatta med video. Därmed har Google kommit i fatt Microsoft vars Windows Live länge haft stöd för detta. 

Men Google anser att man gått ett steg längre eftersom Google Talk ska vara mer integrerat med Gmail och Google Apps. Det innebär att man kan videochatta utan att starta ett separat program för detta. 

Den nya modulen för videochatt är utvecklad på Googles enhet i Luleå, alltså teamet bakom Marratech vars videokonferenssystem under många år var något av standard på svenska högskolor.

Till skillnad från Marratechs ganska omfattande videokonferenssystem är Googles chattklient en liten tilläggsmodul på bara 2 MB. 

Den ska enligt Google fungera i alla vanliga webbläsare både på pc och de Macar som har Intelprocessorer. Det nya chattsystemet klarar dock bara upplösning på 240x320 punkter, alltså betydligt lägre jämfört med såväl Skype som Live Messenger.

Google attackerar Skype med videochatt i Gmail

Förra året köpte Google ett företag som utvecklar videoteknologi, och nu visar sig resultatet i och med Google Video and Voice - video- och ljudchatt direkt i Gmail.

Den som helt har anammat konceptet webbapplikationer och bara motvilligt lämnar webbläsaren för att göra funktioner som inte finns på nätet kan nu även göra sig av med Skype och iChat. Google har nämligen lanserat en ny tjänst för Gmail kallad Google Video and Voice.

Användaren laddar ner en liten plugin till webbläsaren (stödjer Chrome, Firefox, Internet Explorer och Safari) och kan sedan föra ljud- och videochatt direkt i Gmail. En trevlig funktion är att även kontakter som inte installerat pluginen kan se och höra dig om du bjuder in dem.

Tekniken som används kommer från Marratech, ett företag som Google köpte förra året, även om man vid den tiden inte ville uttala sig om vad man skulle använda sitt förvärv till.

Röst- och videochatt
Chatta med finess i Gmail
-Visa dig från din bästa sida med hög kvalitet på ljud och video
-Det är enkelt att komma igång
– allt du behöver är en webbkamera

Inga kommentarer: