lördag 8 november 2008

Fildelarlagen

Mobilisering mot fildelarlagen

SKROTA REGERINGENS FILDELARLAGEN

Regeringen riskerar att få ännu en proteststorm över sig, liknande den om FRA-lagen. Mobiliseringen mot förslaget att kunna jaga fildelare växer snabbt. Facebookgruppen får 1 000 nya medlemmar om dagen och riksdagsledamöter mejlbombas.
Motståndet mot FRA-lagen föddes i bloggsfären och tog politikerna på sängen. På samma sätt dras nu diskussionen om fildelarlagen i gång. Facebookgruppen Stoppa Ipred har den senaste tiden fått 1 000 nya medlemmar om dagen och hade på fredagen 16 000 medlemmar. Gruppens namn syftar på EU-direktivet IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive).Christian Engström, en av grundarna, är nöjd med medlemsutvecklingen, men mycket orolig över lagförslaget.- Vad man än tycker om fildelning är det fel att lägga ut polisens arbetsuppgifter på privata företag, säger Engström som tror att vanliga barnfamiljer i framtiden kommer att få hotbrev från skivbolagen. De kommer att betala även om de är helt oskyldiga, för att inte riskera att förlora i domstolen och tvingas betala skivbolagens dyra advokater.

Många alternativ- Även om familjen Johansson från Skövde med två tonårsungar skulle vara oskyldig så kommer de antagligen tycka att det är dumdristigt att ta risken i domstolen, säger Engström.Regeringens proposition lämnas över till riksdagen i november. Den skulle ha kommit för länge sedan. Men under valet 2006 ville ingen politiker stöta sig med en hel ungdomsgeneration, för vilken fildelning är något accepterat och naturligt. För ett par veckor sedan gav Lagrådet klartecken.Karl Sigfrid (m), som blev politisk kändis när han läxades upp av Fredrik Reinfeldt i samband med FRA-lagen, säger till TT att han gör vad han kan för att ändra förslaget. Han är optimist och påpekar att efter ett beslut i EG-domstolen är det fritt fram att slänga det i papperskorgen.- Det är osannolikt att förslaget kan läggas fram i sin nuvarande form. Det finns många alternativ, från att lyfta bort det helt till ett oändligt antal kompromisser, säger han.

Grundstomme i mars
Han tror att den infekterade FRA-debatten kan tjäna hans syften.- Ingen vill hamna i ett sånt läge igen, säger han.Regeringspartierna kom överens om en grundstomme redan i mars. Centern med partiståndpunkten att "det inte ska vara olagligt att ladda ned film och musik för privat bruk" sade ja mot att den som laddar ner inte ska kunna stängas av från nätet.Johan Linander (c) som sitter i justitieutskottet var barnledig och deltog inte i förhandlingarna. Han är inte nöjd med överenskommelsen, men känner sig bakbunden. Han sätter sitt hopp till att motståndet i moderaterna kan bana väg för förändringar. Brott som begås ska handhas av polisen, anser han. Flera andra centerpartister är också kritiska.Camilla Lindberg (fp) som röstade mot FRA-lagen, säger att hon vill värna upphovsrätten, men tycker att det borde gå utan att jaga privata fildelare.

Förslag mot fildelning° Lagrådet gav i oktober klartecken för regeringens förslag.

° En upphovsrättsinnehavare kan gå till domstol och begära ut IP-nummer.

° Uppgiften kan användas för att skicka ut påpekande, kravbrev och driva rättslig process.

° Förslaget går längre än EU-direktivet, som säger att informationen kan begäras ut i samband med rättegång.

° Lagrådet skulle helst sett ett fylligare underlag om betydelsen för den personliga integriteten.

° Propositionen ska läggas fram i november och träda i kraft den 1 april.

° Förslaget har ett starkt stöd från musik, film och bokbranschen.

Fildelandet ökar
Enligt tidigare uppgifter, som bygger på olika enkäter, finns mellan 1,0 till 1,5 miljoner fildelare i Sverige.
Fildelarnätplatsen Pirate Bay uppger att den får besök av 2,2 miljoner svenska IP-adresser.Det finns många andra nätplatser att gå till för att fildela.I valrörelsen 2006 sade:Göran Persson: "Vi måste se till ungdomar som gör den här nedladdningen inte upplever sig som kriminella."Fredrik Reinfeldt ville inte "jaga en hel ungdomsgeneration".

Inga kommentarer: