tisdag 11 november 2008

Artikel i DN -> Halverad risk för hjärtinfarkt

Läste denna intressanta artikel från DN.se angående Kolesterol eftersom jag nu kämpar med mitt Kolesterol och själv äter medicinen Simvastatin som man kan läsa
"hjärt- och kärlsjukdom, stroke och hjärtdöd. Statiner minskar halten av "det onda" kolesterolet LDL i blodet, men hejdar också inflammation i blodkärlen."
Gud vad jag har misshandlat min kropp.

Halverad risk för hjärtinfarkt

Kolesterolsänkande medicin kan rädda livet även på människor med helt normala kolesterolvärden. Det visar en ny studie, som kan bli mycket dyr för skattebetalarna.

REDAN I DAG GÅR
 en stor del av Sveriges läkemedelskostnader till så kallade statiner. Det är en grupp läkemedel som sänker halten av ofördelaktigt kolesterol, så kallat LDL, hos personer som anses ha för höga värden.

Astra-Zeneca har nu bekostat en studie som undersöker vad statinpreparatet Crestor har för effekt på personer som visserligen har normala kolesterolvärden, men som har tecken på en pyrande inflammation i blodkärlen.

Det mäts med ett särskilt test, så kallat CRP.
Forskare i en rad länder har undersökt nästan 18.000 personer, som antingen fick Crestor eller verkningslösa placebopiller.

- EFFEKTEN ÄR FANTASTISK. Det är nästan en halvering av både hjärtinfarkt, stroke och hjärtdöd. Man behöver behandla 25 patienter för att rädda en, och det är faktiskt en ganska rejäl effekt, säger Göran K Hansson som är professor i hjärt- och kärlmedicin vid Karolinska institutet.

Han menar att svenska experter nu måste börja diskutera att ändra rutinerna på landets vårdcentraler.

I dag kontrollerar läkare standardmässigt halterna av kolesterol. Men högreaktivt CRP-test, som mäter inflammation, ingår inte i rutinerna.

- En del läkare gör sådana test, andra inte, säger Göran K Hansson.

GÖRAN K HANSSON HAR själv inte varit inblandad i Astra-Zenecas studie, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine och har presenterats på en stor hjärtkonferens i New Orleans. Men det var Göran K Hansson som på åttiotalet, först i världen, kunde visa att hjärt- och kärlsjukdom har samband med inflammation.

- Det kanske viktigaste med den här nya studien är att den bekräftar väldigt starkt att inflammation har en avgörande effekt på hjärt- och kärlsjukdom, säger han.

Om alla svenskar som har antingen för höga kolesterolvärden eller för höga halter av inflammationsmarkören CRP i blodet ska få skattesubventionerade statiner, kan det bli väldigt dyrt för samhället. Det kan handla om bortåt hälften av alla svenskar från femtio år och uppåt.

- VI I LÄKARKÅREN måste diskutera efter de data som nu finns och se över våra rekommendationer. Sedan kommer i nästa vända en diskussion med försäkringssystemet och politiker om vilka kostnader som är acceptabla.

I dag finns billiga statinpreparat, där patentet redan har gått ut. De borde i princip fungera lika bra.

- Men den här studien gäller ju Crestor. De billigare preparaten får man undersöka för sig, säger Göran K Hansson.


Statiner 

Statiner hör de allra mest sålda läkemedlen i Sverige, och försäljningen har ökat starkt de senaste åren. Ungefär var femte svensk över femtio år - 19 procent - äter regelbundet något statinpreparat, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister. 

Det finns många olika fabrikat från olika läkemedelsföretag, till exempel Simvastatin, Zocord, Pravastatin, Lipitor, Crestor, Pravachol. 

Flera stora studier visar att statin minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom, stroke och hjärtdöd. Statiner minskar halten av "det onda" kolesterolet LDL i blodet, men hejdar också inflammation i blodkärlen.

Inga kommentarer: